Vastuullinen joulu on nykypäivää - näillä vinkeillä löydät parhaat kierrätysjoululahjat!

Vastuullisuus ja tietoisuuden lisääntyminen on tuonut muutoksia myös joulun viettoon. Enää ei haluta ostaa merkityksettömiä joululahjoja, jotka saattavat päätyä kiertoon jo ennen seuraavaa joulua. Nykyään panostetaan enemmän lahjojen laatuun ja maltillisuuteen: vähemmän on ehdottomasti enemmän. Lahjan ajatus on kaikista tärkein.

Säästöpankki toivottaa jouluiloa.

Kierrätyslahjalla ilahdutat sekä itseäsi että lahjansaajaa

Persoonallisimmat lahjat saat hankittua kierrätettyinä. Lahjat ovat tällöin uniikkeja ja vastaanottajaa on ajateltu jopa enemmän kuin uutta lahjaa ostaessa. Samalla säästät rahaa, kun kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä ostetut lahjat tulevat huomattavasti edullisemmiksi. Kierrätyslahja on trendikkään ja tiedostavan ihmisen valinta. Jätä siis joulubudjettiisi väljyyttä ja osta tänä vuonna lahjat kierrätettyinä.

Viisi vinkkiä kierrätysjoululahjojen hankintaan

Aina ei ole helppoa tehdä löytöjä käytettynä, joten halusimme helpottaa hankintoja tekemällä viiden kohdan vinkkilistan. Näiden vinkkien avulla onnistut varmasti.

  1. Kirjoita ylös etukäteen ideoita lahjoista. Lahjansaajat saattavat huomaamattomasti sivulauseessa vinkata tarpeista ja sinä saatat sattumalta löytää lahjan seuraavalla kirppiskäynnilläsi!
  2. Käy kirpputoreilla usein! Silmä harjaantuu kirppisostoksia tehtäessä vasta kokemuksen karttuessa. Joka kerta ei voi tehdä hyviä löytöjä, mutta jokainen kerta kehittää kirppissilmää.
  3. Tutustu materiaaleihin! Jos etsit vaatelahjaa kirpputorilta, tutustu hyviin materiaaleihin etukäteen. Laadukkaita ja kestäviä materiaaleja ovat esimerkiksi puuvilla, villa & silkki sekä muut luonnonkuidut. Sekoitemateriaaleja kannattaa välttää ja esimerkiksi akryylistä tehty jouluneule ei ole kaikkein lämmittävin.
  4. Paketoi lahjat ekologisesti! Vain taivas on rajana ideoitaessa ekologista lahjapakettia. Voit kääriä lahjat esimeriksi kangaspalaan noudattaen japanilaista Furoshiki-tyyliä. Säästä kauniit lehdet ja sanomalehdet ja kääri lahjat niihin. Voit myös tehdä pahvista itse laatikoita ja koristella niitä haluamallasi tavalla. Säästä myös aina lahjakassit, joita saat, sillä niitä on helppo hyödyntää uudelleen. Lahjojen paketointi tavalliseen voimapaperiin on myös hyvä valinta, sillä voimapaperin voi kierrättää paperin kierrätykseen. Huomioi kierrätysohjeet kaikkien lahjapapereiden kierrättämisessä.
  5. Toisen roska on toisen aarre! Jos omista varastoistasi löytyy jo lahjansaajalle täydellinen lahja etkä sitä enää itse tarvitse, anna se eteenpäin. Näin pääset itse eroon turhasta tavarasta, lahjaan ei mene rahaa ja lahjansaaja on varmasti tyytyväinen.

Tee itse lahjaksi ekologista kosmetiikkaa

Toinen vaihtoehto pitää joulubudjetista kiinni ja säästää lahjahankinnoissa, on tehdä joululahjat itse. Tällä tavoin rahan säästämisen lisäksi pääset itse puuhastelemaan lahjojen parissa. Itsetehdyt joululahjat ilahduttavat monin kerroin lahjansaajaa ja niistä jää yleensä ikuiset muistot. Voit tehdä itse esimerkiksi kynttilöitä, erilaisia kosmetiikkatuotteita sekä kylpysuolaa/kahvikuorintaa. Itse neulotut villasukat, kestovanulaput tai vaikkapa virkatut tiskirätit ovat erittäin käyttökelpoisia ja ihania lahjaideoita. Myös aineettomat lahjat ovat ihana tapa yllättää vastuullisesti. Voit esimerkiksi tehdä itse lahjakortin, johon kirjoitat tekeväsi lahjansaajalle ihanan elokuvaillan kotona ja tarjoavasi leffaherkut. Puolisollesi voit tehdä lahjakortin, joka oikeuttaa kotitöistä vapaaseen päivään tai pidennettyyn niskahierontahetkeen. Mahdollisuudet ovat rajattomat itse tehtyjä DIY-joululahjoja ja aineettomia lahjoja suunniteltaessa!

Toivotamme kaikille oikein vastuullista ja säästäväistä joulun aikaa!

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista