Sähköinen osakekirja – mitä asunnon omistajan pitää tietää?

Asuntojen osakekirjojen muuttaminen sähköiseen muotoon on alkanut jo vuoden 2019 alusta, kun käyttöön otettiin Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä. Järjestelmään viedään vähitellen tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista ja lopulta sähköinen omistusmerkintä tulee korvaamaan paperisen osakekirjan.

Säästöpankin brändikuva.

Uudemmissa taloyhtiöissä osakekirjat ovat alusta saakka sähköisiä

Vuoden 2019 alusta lähtien perustetuissa taloyhtiöissä huoneistojen osakekirjat on tehty vain sähköisinä, eli paperisia osakekirjoja ei ole.

Tämä helpottaa huoneiston omistajaa, koska osakekirjan säilytyksestä ei tarvitse huolehtia eikä se myöskään voi hävitä.

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden osakeluetteloiden ja osakekirjojen sähköistäminen on kaksivaiheinen.

  1. Taloyhtiön tulee siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023 mennessä.
  2. Taloyhtiön tekemän siirron jälkeen huoneiston omistajilla on 10 vuotta aikaa siirtää paperinen osakekirja sähköiseksi.

Pisimmillään huoneiston omistajalla on aikaa muuttaa paperinen osakekirja sähköiseksi omistusmerkinnäksi 31.12.2033 saakka, jos taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023.

Paperisen osakekirjan muuttaminen sähköiseksi omistusmerkinnäksi

Isännöitsijä ilmoittaa, kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.

Kun siirron jälkeen osakehuoneisto vaihtaa ensimmäisen kerran omistajaa esimerkiksi asuntokaupassa, uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Mikäli uusi omistaja tarvitsee lainaa asunnon ostamiseen, pankki huolehtii omistuksen rekisteröinnistä.

Paperisen osakekirjan voi halutessaan muuttaa sähköiseksi muulloinkin kuin omistusoikeuden siirtyessä. Toimintatapa riippuu siitä, onko paperinen osakekirja pankissa lainan vakuutena vai huoneiston omistajalla.

  • Jos paperinen osakekirja on Säästöpankissa lainan vakuutena, pankki hoitaa muutoksen puolestasi. Pankki tarvitsee suostumuksesi paperisen osakekirjan mitätöimiseen, joten ota yhteyttä omaan Säästöpankkiisi vaikkapa verkkoviestillä, niin sovitaan, tuletko käymään pankissa vai hoidetaanko asia sähköisesti.
  • Jos paperinen osakekirja on sinulla kotona tai vaikkapa tallelokerossa, voit pyytää Säästöpankkia hoitamaan muutoksen ottamalla yhteyttä omaan pankkiisi ja sopimalla tarkemmin, kuinka asia hoidetaan. Voit myös itse hakea omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Tarkemmat ohjeet löytyvät Maanmittauslaitoksen sivulta.

Muutoksesta peritään palkkio, mikäli Säästöpankki hoitaa sen.

 

Otathan yhteyttä omaan Säästöpankkiisi, mikäli sinulle herää kysyttävää osakekirjan sähköistämisestä!

Lisätietoa sähköisestä omistusmerkinnästä ja huoneistotietojärjestelmästä löydät osakehuoneistorekisteri.fi -sivulta ja Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista