Kotitalouksien suhdannekatsaus 1/2022

Tässä raportissa tarkastellaan Suomen taloudessa vallitsevia asioita, jotka vaikuttavat erityisesti kotitalouksien taloustilanteeseen. Näitä ovat mm. työmarkkinoiden tilanne, ansiotasojen kehitys, hintojen nousu, asuntomarkkinoiden tilanne sekä kotitalouksien velkaantumiseen ja varallisuuteen vaikuttavat tekijät.

Äiti, isä ja tytär ovat kaikki Säästöpankin tyytyväisiä asiakkaita. Heillä on suunnitelmat mietittyinä pitkälle tulevaisuuteen.

Yhteenveto:

  • Maailmantalouden kasvu jatkuu ripeänä kuluvana vuonna, vaikkakin kasvu hidastuu viime vuoden supernopean talouden elpymisen jälkeen.
  • Alkuvuonna korkeat koronatartuntamäärät vaimentavat taloudellista aktiviteettia, mutta tartuntojen ja niiden aiheuttamien talousvaikutusten kytkös on koko pandemian ajan pienentynyt. Taudin kanssa on opittu elämään aiempaa paremmin.
  • Vuonna 2022 rahapolitiikka kiristyy USA:n johdolla. Jos keskuspankkien viestinnässä tai toimenpiteissä nähdään yllätyksiä, voi se hermostuttaa markkinoita ja heijastua myös reaalitalouden kasvuun.
  • Myös Suomen talous kasvaa vuonna 2022 pirteää 2,9 %:n vauhtia. Hiljalleen kasvu hiipuu kohti normaalimpia kasvutasoja, jotka Suomen osalta ovat valitettavan maltillisia.
  • Työmarkkinoilla myllertää. Työttömyys on laskenut mukavasti kriisin huipuistaan ja vuonna 2022 keskimääräinen työttömyysaste laskee 6,9 %:iin. Myös työllisyysaste on noussut ilahduttavan nopeasti. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kuitenkin edelleen korkealla. Samaan aikaan työnantajat valittelevat työvoimapulasta ja moni palkansaaja pohtii työpaikan vaihtoa.
  • Kotitalouksien kulutuksessa on vielä elpymisen varaa. Pandemian helpottaessa kulutus kohdistuu voimakkaasti palveluihin; tavaroiden kulutus on pysynyt korkeana koko pandemian ajan.
  • Totuttua nopeampi hintojen nousu nakertaa kuluttajien ostovoimaa. Odotamme kuitenkin inflaation hiljalleen rauhoittuvan, mutta jäävän totuttua korkeammalle tasolle. Vuonna 2022 inflaatio on keskimäärin 2,5 %.
  • Kotitalouksien velkaantuminen on jatkanut kasvuaan ja erityisesti asuntovelat ovat lisääntyneet korona-aikana. Korkojen nousu näyttää entistä todennäköisemmältä, joten siihen on nyt viimeistään hyvä varautua. Korkojen nousun etenkin euroalueella odotetaan kuitenkin olevan maltillista.
  • Vaikka velkaantuminen on lisääntynyt, ovat kotitalouksien rahoitusvarat kasvaneet sitäkin nopeammin.
  • Suomalaisten halu säästää ja sijoittaa on trendinomaisessa kasvussa, jota ei edes talouden suhdannevaihtelut ole hetkauttaneet. Viime vuonna säästöt ja sijoitukset niin rahastoihin, osakkeisiin kuin talletuksiinkin jatkoivat kasvuaan.
  • Asuntomarkkinat saivat piristysruiskeen koronakriisistä ihmisten tilantarpeen kasvaessa. Asuntojen hinnat ovatkin nousseet aiempaa nopeammin ja kauppa on käynyt vilkkaana. Kuluvana vuonna odotamme kehityksen rauhoittuvan, mutta pysyvän hyvällä tasolla.

Kuluttajan vuosi -infograafissa katsotaan kotitalouksien taloutta viiden osa-alueen kautta: tulot, menot, varat, velat ja asuminen.

SÄÄSTÖPANKIN KOTITALOUKSIEN SUHDANNEKATSAUS

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen tarkastelee suhdannekatsauksessa Suomen taloustilannetta ja erityisesti niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat kotitalouksien tilanteeseen. Näitä ovat muun muassa työmarkkinoiden tilanne, ansiotasojen kehitys, hintojen nousu, asuntomarkkinoiden tilanne sekä kotitalouksien velkaantumiseen ja varallisuuteen vaikuttavat tekijät. Säästöpankki julkaisee suhdannekatsauksen kaksi kertaa vuodessa, tammi- ja elokuussa.

Henna Mikkonen. Henna Mikkonen
 Säästöpankin pääekonomisti

 henna.mikkonen@saastopankki.fi
 puh. 040 564 7918
 Twitter: @HennaMikkonen1