Hääbudjetti – miten onnistuimme ilman ensimmäistä aviokriisiä

Kuinka paljon häät maksaa? Millainen hääbudjetti teillä on? Mihin kaikkeen kului rahaa ja miten te rahoititte häät? Näitä kysymyksiä minulta on kysytty usein, joten päätin kirjoittaa aiheesta blogitekstin.

Hääbudjetti ja miten se kerättiin – pankkijampan häät

Häiden suunnittelu

Kihlauduimme kesällä 2017 ja aloitimme hääsuunnittelut melko pian tämän jälkeen. Alkuun oleellista oli määrittää hääpäivä (ja -vuosi) - me päädyimme pitämään häät kesällä 2019. Näin meillä oli myös enemmän aikaa säästää häitä varten. Kun aloitimme suunnittelemaan häitä, ystäväni kertoi minulle, että häissä ja veneissä on yhteistä se, että kumpaankin saa – jos niin haluaa – uppoamaan loputtoman määrän rahaa. Tämän viisauden pohjalta kävimmekin vaimoni kanssa keskustelun heti suunnittelun alkuvaiheessa, että millaisia asioita kumpikin pitää häissä tärkeänä: mistä ei ole valmis tinkimään ja missä taas voidaan tehdä kompromisseja. Kun nämä asiat oli suurin piirtein määritelty, tuntui helpommalta lähteä hahmottamaan mitä oikeasti voidaan ja halutaan järjestää.

Meillä isot linjat menivät suurin piirtein näin: kummallekin tärkeää oli, että sijainti on tarpeeksi lähellä kotikaupunkiamme, juomat ja ruuat saisi tuoda paikalle itse ja juhlapaikalta ei tarvitsisi poistua ”liian aikaisin”. Kompromisseja olimme valmiit tekemään häämajoituksen, cateringin ja sormusten suhteen – tai niin ainakin luulimme.

Miten ja kuinka kauan säästettiin

Excelillä pääsee hyvin pitkälle budjetoinnin suhteen, mutta jos sen rinnalle haluaa erinomaisen työkalun säästämisen suunnittelua ja seurantaa varten, niin Säästöpankin maksuton Budjettilaskuri on työkalu, josta saa muokattua melko helposti tavoitteilleen sopivan apurin. Avasimme yhteisen säästötilin ja määrittelimme säästötavoitteen ja -ajan. Meillä oli 23 kuukautta aikaa kerätä kasaan 10.000€, jonka määrittelimme ensimmäisten laskelmien perusteella budjetiksemme, kun arvioimme vieraiden lukumääräksi noin 100 henkeä. Se tarkoittaisi n. 440€/kk eli 220€/kk/henkilö, mikä tuntui mahdolliselta - etenkin kun tiesimme että kummallekin oli tulossa tämän lisäksi veronpalautuksia joulukuussa, mistä saisi pienen lisäbuustin häätilille. Täysin orjallisesti tuota kuukausisuunnitelmaa emme noudattaneet: välillä saimme säästöön enemmän, välillä vähemmän. Mikä tärkeintä, niin tuo kuukausisumma antoi meille selkeän euromäärän, jota tavoitella.

”Pankkijamppana” olen oppinut sanonnan ”monta kertaa vähän = paljon”, joten tässä tuo melkein kahden vuoden ajanjakso teki kk-säästösummasta inhimillisen. Vuodessa saman summan säästäminen olisi vaatinut huomattavasti enemmän uhrauksia ja tiukempia valintoja. Kuten kaikessa säästämisessä niin tässäkin pitkäjänteisyys on hyvä ohjenuora seurattavaksi. Säästämiseen jää kummasti koukkuun ja tuon seurannan avulla häätilille kertyi lopulta enemmän kuin vain budjetin verran.

Hääbudjetti – ”minne sitä rahaa oikeasti menee?”

Hääbudjettia varten on oleellista määritellä arvioitu vierasmäärä, sillä pääluku vaikuttaa käytännössä kaikkiin muihin kuluihin: juomien ja ruokien määrään, tilan kokoon jne. Hääbudjettia laatiessa oli helppo hahmottaa isot kulut, mutta pientä ”sälää” olikin yllättävän paljon. Ikean roskakorit ja jätesäkit eivät tuntuneet häitä suunniteltaessa isolta asialta, mutta jos tölkeille, pulloille ja roskille ei olisi sijoituspaikkaa olisi seuraavan päivän siivo melkoinen. Muita pieniä yksityiskohtia alkoikin Exceliin kertyä hääpäivän lähetessä huomattavan paljon: polaroid-filmiä, survival-kit vessoihin, karkeille kulhot, karkkipussit, roskapussit, vieraskirja, juomamukit Gin&Tonic –baariin jne.

Joissain kuluissa saimme säästettyä, mikä toki tasapainottui sitten kun esimerkiksi sormuksiin menikin enemmän rahaa. ”No mutta kun tämä on sormessa loppuelämäni” – sai lopulta itsenikin käyttämään sormukseen enemmän kuin olin olettanut. Juhlapaikkamme hintalaatu-suhde oli kohdillaan ja puolison isän mallimestarin taidot tulivat hyödylliseksi, kun hän teki morsiamen puvun: maksettavaksi jäi vain materiaalit ja kengät + asusteet. Itse puin päälleni isäni 42-vuotta vanhan kotimaisen miesten samettipuvun, jolla hän on aikanaan mennyt naimisiin, joten omalle puvullenikaan ei kuluja syntynyt kuin uusien kenkien verran. Valokuvaajaksi löytyi lähipiiristä ammattiosaaja sopivaan hintaan. Hääautoa meillä ei ollut ja musiikkipuolesta vastasivat häävieraat, jotka ovat myös DJ:tä. Häissämme oli DJ:den lisäksi järjestämäni yllätysesiintyjä, mutta jätin sen budjetista pois, sillä maksoin sen ”omasta pussista”.

Tähän alle on listattu budjettimme pääpiirteittäin:
Hääbudjetti:
Pääruoka, jälkiruoka ja yöpala 3200€
Juomat + hakureissu 2000€
Juhlatila 700€
Sormukset 965€
Valokuvaus 900€
Äänentoisto ja valaistus 250€
Kampaus ja meikki 165€
Kukat, kimppu ja vieheet 440€
Koristeet 450€
Hääpuvut ja asusteet 270€
Lahjat kaasoille ja bestmaneille 350€
Ohjelmakortit 40€
Polaroid-kamera ja filmiä 230€
Hääyö 90€
Muut 950€
Yhteensä: n. 11.000€

Alkuperäinen budjetti ylittyi noin 10%:lla. Osa budjetista palautuu takaisin, sillä suurin osa koristeista on jo etukäteen varattu seuraavalle hääparille kaveriporukastamme sekä hääkirppisryhmässä.

Vinkit häiden suunnitteluun

  • Laatikaa excel-lista, jossa näkyy tulevat hankinnat ja jo maksetut maksut
  • Avatkaa erillinen häätili ja käyttäkää budjettilaskuria tai muuta seurantatyökalua
  • Jos tarkoitus on maksaa häät itse, niin aloittakaa säästäminen ajoissa
  • Kun olette arvioineet häihin menevät kulut, lisätkää summaan 15% ja säästäkää sen mukaan. On mukava yllätys, kun häätilillä onkin rahaa vielä häiden jälkeen
  • Rahaa saa pyytää lahjaksi
  • Käykää häämessuille (tämä oli positiivinen yllätys)
  • Hääkirppisryhmiä kannattaa selata
  • Varautukaa kompromisseihin

Tämä on meidän tarina, ei absoluuttinen totuus. Aina ei ole säästämiseen 23 kuukautta käytössä tai kahta työssäkäyvää henkilöä jakamassa kuluja. Muitakin vaihtoehtoja on ja monessa kohtaa voi säästää tai vaihtoehtoisesti käyttää enemmän rahaa. Ei ole poikkeuksellista, että häitä rahoitetaan myös lainalla. Kun maksukyky ja vakuudet ovat kunnossa ja suunnitelma on realistinen, on tämäkin täysin mahdollista.

Kiteytettynä: jos olet menossa naimisiin, mutta et vielä ole aloittanut säästämistä, niin paras hetki aloittaa säästäminen oli ”10 vuotta sitten”. Toiseksi paras hetki on nyt.

Kirjoittaja on 31-vuotias juuri avioitunut säästöpankkiiri-markkinointi-pankkijamppa.


Ota yhteyttä ja autamme sinua säästösuunnitelman kanssa!

Lue viisi tärkeää vinkkiä häiden suunnitteluun!

Julkaistu

Ajankohtaista