”Yrittäjyys maatalouden parissa oli lapsuuteni haave”

Vihreä Härkä –yrityksen Juha-Pekka Aikola on edelläkävijä kasviperäisten elintarvikkeiden kehittämisessä. Säästöpankki on ollut Aikolan perheen tukena jo kymmenien vuosien ajan.

Vihreä Härkä –yrityksen Juha-Pekka Aikola on edelläkävijä kasviperäisten elintarvikkeiden kehittämisessä. Säästöpankki on ollut Aikolan perheen tukena jo kymmenien vuosien ajan.

Vihreän Härän perustaja ja toimitusjohtaja Juha-Pekka Aikola on ajanut aamuiseen haastatteluun suoraan Helsingistä. Edellisenä iltana hän on ollut tapaamassa muita vegaanisen ruoka-alan vaikuttajia pääkaupunkiseudulla. Automatkalla Varsinais-Suomeen hän on jo kukon laulun aikaan tehnyt tärkeän uuden kaupan. Kasviperäisellä laadukkaalla ruoalla on nyt kysyntää.

Haaveista todeksi

”Kaikki alkoi vuonna 2008, kun lähdin jatkamaan perheeni maatilaa Kalannissa”, Juha-Pekka Aikola kertoo. Kauppatieteiden maisterin ratkaisu sai monen pohtimaan miehen uravalintaa, mutta Aikola oli asiastaan varma. ”Yrittäjyys maatalouden parissa oli lapsuuteni haave. Valokuva-albumissani on kuva, jossa jo parivuotiaana nojaan traktoriin Hankkijan lippalakki päässä”, Aikola muistelee hymyillen. Vuonna 2014 tilalla keskityttiin viljelemään härkäpapua, yhtä maailman vanhimmista viljelykasveista. Samana vuonna Vihreä Härkä, härkäpavusta elintarvikkeita jalostava yritys sai alkunsa. Nykyisin yritys tekee yhteistyötä useiden sopimusviljelijöiden kanssa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Maanviljelyssä Juha-Pekka Aikolaa kiehtoo yhteys luontoon. ”Tässä työssä on tärkeää pelata luonnon kanssa yhteen. Kokeilemme jatkuvasti ekologisempia vaihtoehtoja tehdä asioita ja on palkitsevaa, kun tasapaino tuotannon ja luonnon välillä löytyy. Regeneratiivisuus on se tämän päivän juttu”, Aikola toteaa ja innostuu kertomaan uudistuvasta maataloudesta, jossa maaperän kasvukunnon parantaminen on keskeisiä asioita.

Vuosien kova työnteko on koronavuoden jälkeen alkanut tuottaa tulosta. Vastikään S-ryhmän Menestysreseptikilpailun voittaneet Fallero-falafelit valmistetaan Vihreän Härän härkäpavusta. Yrityksen Härkäpapupastaa voi poimia ostoskärryynsä kaikista Suomen Prismoista ja Hippu-hiutaleita on tarjolla mm. Viking Linen laivojen aamupalapöydissä.

Säästöpankki uskoi yrittäjään alusta asti

Pankkiasiat Aikolan perhe on hoitanut jo kymmenien vuosien ajan Säästöpankissa. ”Säästöpankki Kalanti-Pyhäranta on ollut osana perheeni yrittäjyyttä jo vuodesta 1961 alkaen. On hienoa, että meillä Suomessakin on yrityksiä, jotka ovat kestäneet aikaa”, Juha Pekka Aikola toteaa. ”Arvostan sitä, että pienellä pankilla on tilannetajua ja keskusteluissa on aina inhimillisyyttä mukana. Pankki on uskonut minuun silloinkin, kun olen ollut puun ja kuoren välissä”, Aikola sanoo.

Melkein alusta asti Vihreän Härän matkassa on ollut mukana Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan yritysasiakkuuspäällikkö Päivi Nyholm. ”Arvostan Juhan kaltaista yrittäjää, joka on innovatiivinen ja visionäärinen. Hänellä on vahva ymmärrys siitä, mitä tehdään. Monesti olen tavoittanut hänet puhelimitse pellolta, mutta samana iltana hän saattaa jo olla kansainvälisessä verkostoitumistilaisuudessa”, Päivi Nyholm sanoo.

 

Me teemme töitä sen eteen, että sinä ja yrityksesi menestytte – nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...