Someron Säästöpankin Hyviä tekoja -tuki arjessa auttamiseen
Säästöpankkiryhmän Hyviä tekoja-kampanja järjestetään vuosittain. Someron Säästöpankki jakoi kampanjan kautta lahjoituksia lähes kahdellekymmenelle yhdistykselle Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla. Tämän lisäksi pankki teki lahjoituksia Auttamisesta Arkea-lahjoituspalvelun ja henkilökunnan Hyvän mielen -urheiluhaasteen kautta.

Hyviä tekoja on Säästöpankkiryhmän vuosittainen kampanja, jonka kautta tuetaan paikallisia urheilu- ja harrasteseuroja, nuorisotoimintaa sekä muita hyväntekeväisyyskohteita eri puolilla Suomea. Sen tavoitteena on edistää paikallista hyvinvointia ja elinvoimaa säästöpankkien toimialueella. Lahjoituskohteita sai ehdottaa ja äänestää Säästöpankin verkkosivuilla maaliskuun alusta huhtikuun loppuun. Kampanjan pääpainopisteenä oli aikaisempien vuosien tapaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja harrastusten tukeminen.
- Tukemalla paikallista hyvinvointia voimme tehdä konkreettisia vastuullisuustekoja. Vuonna 2024 lahjoitimme lähes 300 000 euroa erilaisten vastuullisuuskampanjoiden, hakemusten ja yhteistyökumppaneiden kautta koko toimialueemme elinvoimaisuuteen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tätä vuotta on vielä lähes puolet jäljellä, joten aika näyttää millaisiin lahjoitussummiin pääsemme tänä vuonna, sanoo Someron Säästöpankin pankinjohtaja Joni Rintamaa.
- Pyrimme myös edistämään rahapuhetta ja viime vuonna alkanut Raharemontti-ohjelma tuleekin jälleen tänä syksynä. Ohjelman avulla autamme talousvaikeuksiin ajautuneita suomalaisia ja selätämme rahahäpeää, jatkaa Rintamaa.
Tukea lapsille, nuorille, vähävaraisille ja erityisryhmille
Hyviä tekoja-kampanja keräsi Someron Säästöpankin toimialueella yhteensä 89 ehdotusta ja 6841 ääntä. Hakijoina korostuivat liikunta- ja harrastustoiminta, lapset ja nuoret, eläimet, hyvinvointi ja terveys sekä syrjäytyminen ja vähävaraiset.
- Lahjoituskohteemme järjestävät ohjattua tekemistä paikkakuntien eri ikäryhmien hyväksi. Koemme myös tärkeäksi kohteet, jotka tarjoavat kokoontumistiloja ja mahdollisuuden myös vapaaseen yhdessäoloon esim. nuorille. Lahjoituksillamme mahdollistetaan erilaisia virkistysmatkoja vähävaraisille, harjoitellaan tärkeitä palo- ja pelastustaitoja sekä tehdään tärkeää valistustyötä syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi. Erityisesti haluan myös mainita kohteet, jotka tarjoavat lyhytaikaista apua elämän erilaisissa kriiseissä sekä tukevat erityisryhmien ja heidän perheidensä jaksamista arjessa, kertoo Rintamaa.
Apua lasten vanhempien jaksamiseen
Hyviä tekoja-kampanjan lisäksi Someron Säästöpankin arvot ja vastuullisuus konkretisoituivat asiakas- ja kumppanilahjoissa. Esineiden sijaan pankki tarjosi mahdollisuuden aineettomaan lahjaan. Auttamisesta Arkea -lahjoituskortin kautta lahjansaajalla oli mahdollisuus lahjoittaa etukäteen maksettu summa asiakkaalle merkitykselliseen kohteeseen. Lahjoitukset ohjautuivat 100 %:sti suoraan apua tarvitseville Suomessa. Apua tarvitsevia kohteita oli palvelussa 408 kpl.
Someron Säästöpankki kannusti myös nuoria lahjoittamaan. Pankki antoi jokaiselle Someron lukiosta keväällä 2025 valmistuneelle ylioppilaalle lahjoitussetelin, jonka avulla nuoret pystyivät lahjoittamaan heille tärkeisiin kohteisiin.
Mahdolliset käyttämättömät setelit ohjautuivat automaattisesti pankin itse valitsemille lahjoituskohteille, MLL:n Auta vanhempia jaksamaan Varsinais-Suomelle ja MLL:n Auta vanhempia jaksamaan Hämeelle.
Henkilökunta keräsi liikunnalla euroja muiden hyvään oloon
Kevään aikana Someron Säästöpankissa toteutettiin henkilökunnan sisäinen liikuntahaaste, jossa kerättiin pisteitä liikkumalla vapaa-ajalla. Haasteen tavoitteena oli lisätä työyhteisön hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, sekä tehdä samalla hyvää. Kahden kuukauden mittaisen haasteen aikana kirjattuja liikuntaminuutteja kertyi pankin henkilökunnalle yhteensä huikeat 149 085. Urheilusuorituksista kerätyt pisteet muutettiin lopulta rahaksi, ja Someron Säästöpankki teki niiden perusteella lahjoituksen Mieli ry:lle. Lopullinen lahjoitussumma nousi 2 913 euroon.
Hyviä tekoja -lahjoitusten saajat maa- ja paikkakunnittain:
Häme
Forssa
- Asenne ry on Forssassa toimiva yhdistys, joka keskittyy nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin edistämiseen.
- Leijonaemot ry, Forssan vertaistukiryhmä järjestää erityislapsille, heidän vanhemmilleen ja perheilleen vertaistukea, virkistystoimintaa ja muuta puuhaa.
- Forssan Seudun Kehitysvammaisten tuki ry. järjestää liikunta-, karaoke- ja pelikerhoja kehitysvammaisille sekä tekee yhdessä retkiä luontoon, teatteriin ym.
- Pienen teatterikoulun tukiyhdistys ry mahdollistaa mm. vapaaoppilaspaikkoja vähävaraisille, teatteriretkiä oppilaille, teatteritekniikkaa yms.
Kymenlaakso
Kotka
- Haminan Pallo-Kissat on vuonna 1950 perustettu haminalainen jalkapallo- ja futsalseura. Tuki käytetään P12 joukkueen päivittäisten varusteiden ja tarvikkeiden hankkimiseen.
- Kotka Eagles ry on yhdistys, joka mahdollistaa amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen Kotkassa lapsille ja aikuisille.
- Mussalon Martat ry. järjestää ilmaisen kulttuuritapahtuman lapsille Saaripirtillä.
- Pyhtään Melojat ry. on pieni aktiivinen melontaseura, joka edistää luontoarvoja, luonnon kunnioittamista sekä yhteisöllisyyttä.
- Taidetila Kanvaasi on kaikille avoin luovan toiminnan tila. Kesätoimintaa, askartelua ja taiteilua lapsille.
Pirkanmaa
Akaa
- Akaan Vanhemmat ry. on kuntatasolla toimiva vanhempainyhdistys ja akaalaisten koulujen sekä päiväkotien vanhempainyhdistysten kattojärjestö. Akaan Vanhemmat toimii vanhempien vaikuttamiskanavana ja on kunnan yhteistyökumppani kodin, päiväkodin ja koulun yhteistyössä. Yhdistys järjestää kyselyjä, tilaisuuksia ja tapahtumia.
Urjala
- Partiolippukunta Urjan Varstat ry. toiminta perustuu partio-ohjelmaan pienen maalaiskunnan twistillä: luonto on vahvasti toimintakenttänä, yhteistyö eri toimijoiden kanssa on luontainen osa arkea ja monenlaiset taidot karttuvat kuin huomaamatta.
Varsinais-Suomi
Loimaa
- Jokivarren VPK, Paloautosisarukset Junnu, Jannu & Jenna tekee tärkeää turvallisuusvalistusta syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi valtakunnallisesti.
Salo
- Kiskon VPK, nuoriso-osasto harjoittaa palo- ja pelastustoimintaa – ehkäpä joukossa on myöhemmin tulevia pelastusalan ammattilaisia.
- MIELI Salon Mielenterveys ry/Kriisikeskus Etappi tarjoaa lyhytaikaista keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa, myös kansalaiskoulutuksia.
Somero
- Someron Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. on kehitysvammaisten ihmisten sekä heidän perheidensä edunvalvonta- , yhteistyö- ja tukijärjestö.
Turku
- MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry tarjoaa keskusteluapua ja ryhmiä vaikeassa elämäntilanteessa oleville nuorille ja aikuisille. Tuki tullaan käyttämään lasten ja nuorten parissa tehtävään työhön.
- Nuorten kohtaamispaikka Toivo järjestää päiväsaikaan toimintaa 18–28-vuotiaille.
- Operaatio Ruokakassi ry. toimii alueensa ruoka-avun keskustoimijana, jonka kautta jaetaan ruoka-apua tuhansille ihmisille viikoittain.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija