Uratarina: Petri Siviranta

Kesätyöntekijästä toimitusjohtajaksi

Petri Sivirannan urapolku Someron Säästöpankin toimitusjohtajaksi on alkanut kesätyöntekijänä kassapalveluista. Pitkänlinjan säästöpankkilaisella on monipuolista kokemusta pankkimaailmasta ja näin ollen myös paljon vinkkejä työnhakijalle.
Petri Siviranta - Someron Säästöpankki.

Aloitin Säästöpankissa kassalla kesätyöntekijänä vuonna 2000. Säästöpankki-ura jatkui ensimmäisen kesän jälkeen määräaikaisessa työsuhteessa opintojen ohessa. Opiskelin Turun kauppakorkeakoulussa KTM-tutkintoa. Ensimmäisen kesän, vuoden 2002 jälkeen työskentelin vielä neljä kesää kesätyöntekijänä Säästöpankissa – väliin jäi armeijavuosi. Kesänaikaisiin työtehtäviin kuuluivat asiakaspalvelu- ja taustatehtävät konttorissa sekä liiketoiminnan tuen tehtävät mm. ostolaskujen käsittely, luottopäätösten dokumentointi, atk-tukitehtävät ja lisäksi erilaisia pankin hallintoon liittyviä työtehtäviä. Kesätyöpaikasta ja -ajasta sopiminen meni aina sujuvasti molempien osapuolten toiveet huomioon ottaen.

Aiempi työkokemus Säästöpankissa johti haastavampiin tehtäviin

Valmistumiseni jälkeen ehdin muutaman vuoden työskennellä eri alalla, kunnes vuonna 2008 sain yhteydenoton Someron Säästöpankista. Päätin tarttua haasteeseen ja tehdä paluun pankkimaailmaan, tällä kertaa hallintopäälliköksi. Vastuualueenani olivat henkilöstö- ja taloushallinto, turvallisuusasiat sekä vuosisuunnitteluun, raportointiin ja kiinteistöihin liittyvät tehtävät.

Toimitusjohtajan tehtävässä aloitin keväällä 2019 ja olen osa Someron Säästöpankin johtoryhmää. Minulla on myös kunnia olla mukana kehittämässä aktiivisesti koko pankin organisaation voimin Säästöpankkiryhmää erilaisissa foorumeissa ja työryhmissä. Itselläni on yksittäisinä tehtävinä tällä hetkellä hallituksen jäsenyydet Säästöpankkien Keskuspankissa, Sp-Kiinnitysluottopankissa ja Nooa Säästöpankissa.

Millä on nousujohteinen urakehitys rakennettu? 

Uskon vahvasti siihen, että olen aina yrittänyt hoitaa työni hyvin ja toisaalta uskaltanut tarttua haasteisiin. Koen olevani peruslaiska, jonka olen kääntänyt vahvuudeksi: pyrin tekemään asiat kerralla hyvin, enkä jää hieromaan niitä liian pitkäksi aikaa. Kaikki tekee välillä virheitä, mutta niistä pitää oppia ja suunnata lannistumatta katse tulevaisuuteen.

Kunnianhimon ja osaamisen lisäksi tarvitaan ripaus tuuriakin, eli tähdet oikeassa asennossa. Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kohdannut ihmiset tasa-arvoisena ja ollut oma itseni.

Hyvänä esimerkkinä tilanne palatessani hallintopäällikön rooliin: minusta tuli Säästöpankki-urani alkutaipaleella perehdyttäneen henkilön esimies. (Hän on muuten edelleen töissä meillä) Koskaan ei voi tietää, missä ihmiset tulevaisuudessa kohtaa ja missä asetelmassa, siltoja ei ikinä kannata polttaa takanaan. Voi olla, että esimies-alaissuhde vaihtuu päittäin tai maailma muuttuukin palveluntarjoaja-asiakasasetelmaksi. Kohtele aina ihmisiä kuten haluaisit sinua kohdeltavan tai kuten haluaisit sinun asioitasi hoidettavan.

Mitä vahvuuksia ja ominaisuuksia johtamiseen tarvitaan? 

Johtajana pidän suuret langat käsissäni ja päämäärät selkeinä. Haluan johtaa esimerkillä, olen myös erittäin suora ihminen ja puhun asiat suoraan. Keskustelukulttuuri onkin erittäin avoin koko organisaatiossa.

Viestinnällä on todella suuri merkitys, mitä ja miten asioista kerrotaan, mitä tavoitellaan ja miksi se on tärkeää. Näin pidetään joukot mukana matkassa, jota yhdessä taivalletaan. Yritän katsoa asioita aina kokonaiskuvan kautta ja miettiä, mitä tietoja tai sidosryhmiä tarvitaan tehtävästä suoriutumiseen. Ehkäpä minussa on myös ripaus ADHD-vikaa, kun teen montaa asiaa samaan aikaan.

Toisaalta johtaminen on helppoa, kun meillä on niin hyvä työyhteisö, positiivinen henki sekä hyvä asiakas- ja työtyytyväisyys. Säästöpankin arvomaailma ja ihmisläheisyys luo positiivisuutta ja vahvan kivijalan, jonka päälle on helppo rakentaa uutta ja tulevaa. Ongelmia meillä pankissa ei ole, haasteita silloin tällöin jonkin verran. Haasteita tuo ehkä eniten vähittäispankkitoiminnan toimintaympäristö ja kustannuspaine tuottoihin nähden.

Vinkit työnhakuun ja urapolulle

Ennen kaikkea tulee huolehtia omasta osaamisesta, olla nöyrä ja hyväksyä, ettei kaikkea voi saada heti. Töitä täytyy tehdä erilaisten asioiden mahdollistamiseen ja se vaatii joustoa. Minusta on hyvä noudattaa opiskeluajoilta erään professorin kertomaa kolmen E:n teoriaa liittyen osaamisen peruspohjaan: English (kielet), Excel (abstrakti hahmotuskyky), Economy (talous).

Tänä päivänä on haasteellista saada ensimmäisiä kesätyöpaikkoja ilman suhteita, mutta on tärkeä saada johonkin ”jalka oven väliin”. On myös itsestä kiinni, miten tilanteen ottaa haltuun. Olen sitä mieltä, että hyvälle tyypille löytyy aina töitä, kunhan peruspalikat ovat kunnossa. Muista myös nöyryys – ensin pitää näyttää motivaatio ja osaaminen, eli teot ensiksi. Vasta sitten voi miettiä ylennyksiä, palkankorotuksia tai muita etuuksia.

 

- Petri Siviranta, Someron Säästöpankin toimitusjohtaja

Tahdotko työkaverikseni ja osaksi Säästöpankkiryhmää? Katso avoimet työpaikkamme ja lähetä hakemus jo tänään.

 

< takaisin uratarinoihin