Hyviä tekoja -lahjoituskohteita vuosien varrelta

Tervetuloa hyvien tekojen kotiin! Säästöpankki on ollut mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien. Vuosien varrella olemmekin päässeet lahjoituskohteidemme kautta todistamaan lukuisia isompia ja pienempiä tarinoita ympäri Suomen. Tarinoita, jotka haluamme tuoda kaikkien kuuluville.

Hyviä tekoja ympäri Suomen

Päiväkoti Koivukumpu hankki Säästöpankin Hyviä tekoja -vastuullisuuskampanjan lahjoituksella leluja ja pallot lapsille yllätyksenä rakennettuun pallomereen.

Pallomeri ja muuta hauskaa päiväkoti Koivukumpuun Joutsaan

Hyviä tekoja -lahjoituskohteiden terveisiä on ilo lukea! Tässä Koivukummun päiväkodista saamamme tervehdys: 

Aurinkoista viikonalkua! Lahjarahalla tekemämme tilaukset saapuivat viime viikon aikana ja yllä kuvissa on näkyvillä mitä kaikkea hauskaa saimme tilata lasten leikkeihin ja iloksi! Paljon niin ulko- kuin sisäleluja, pelejä, laululeikkikirjoja sekä tarroja! Lahjarahan avulla saimme myös rakennettua päiväkodin entiseen vesileikkitilaan lapsille jymy-yllätyksenä pallomeren!
 
Terveisin,
päiväkoti Koivukummun henkilökunta

Perttulan VPK:n nuorisojaoston reippaat vapaaehtoiset osallistuivat valtakunnalliselle kesäleirille Säästöpankin lahjoituksen avulla hankituissa uusissa harjoitteluasuissaan.

Uudet harjoitusasut Perttulan VPK:lle 

Suomessa on valtava määrä vapaaehtoisia julkisten tahojen toimintaa helpottamassa. Esimerkiksi Perttulan VPK, joka toimii hätäkeskuksen hälyttäminä erilaisissa palo- ja pelastustehtävissä yhteistyössä Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen kanssa.

Perttulan VPK oli yksi Säästöpankin vuoden 2018 lahjoituskohteista. Avustus käytettiin harjoitusasujen hankkimiseen nuoriso-osaston 22 vapaapalokuntalaiselle. Lisäksi avustuksella tuettiin nuoria palokuntanuorten valtakunnallisen leirin osallistumismaksuissa. Kuvassa Lohtajalla järjestetylle leirille osallistuneet nuoret uusissa harjoitusasuissaan ohjaajan kanssa. 

Avain Säästöpankin säästöpankkisäätiö lahjoitti 10 000 euroa Ylivieskan kirkon jälleenrakentamiseen.

Apua Ylivieskan kirkon jälleenrakentamiseen 

Hyviä tekoja -kampanjan lisäksi teemme lahjoituksia säästöpankkisäätiöiden kautta. Esimerkiksi Avain Säästöpankin säästöpankkisäätiössä lahjoitukset tehdään vuosittain apurahahakemusten pohjalta toimialueen ihmisten ja toimijoiden hyvinvoinnin ja taloudellisen toiminnallisuuden edistämiseen. 

Avain Säästöpankin säästöpankkisäätiö lahjoitti 10 000 euroa Ylivieskan kirkon jälleenrakentamiseen kesäkuussa 2018. Kuvassa ovat lahjoitusta luovuttamassa Avain Säästöpankin toimitusjohtaja Mikko Ruuska ja Ylivieskan konttorin johtaja Raija Haasanen sekä lahjoitusta vastaanottamassa seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola ja Kirkkotalakoiden puheenjohtaja Leo Mehtälä.
 

Saariston ikuistajat

Vaasan seudun saaristomaisemat ja eläimet ovat tottuneet toimimaan valokuvamalleina: valokuvauskerho Knäppisarnan innokkaat harrastelijavalokuvaajat nimittäin kiertävät aktiivisesti lähiseudulla ja ikuistavat toinen toistaan upeampia maisemia. Kerran vuodessa noin 40 innokasta valokuvaajaa valitsevat kukin suosikkiotoksensa, joista kootaan näyttely. Koivulahden Säästöpankin tuella kerho sai hankittua näyttelyn kuville arvoisensa kehykset. Kun kyseessä on joukko innostuneita harrastajia, yksi projekti johtaa usein seuraavaan. Tänä vuonna kerho järjestää Mustasaaren kunnalle näyttelyn 100-vuotiaasta Suomesta. Aikaisemmin kerhon kuvausprojekteista on syntynyt jopa kirjoja.

Liekit kuriin nuorten vapaapalokuntalaisten voimin

Lapin VPK:n nuoriso-osaston harjoituksissa liekit saavat kyytiä, kun nuoret ja lahjakkaat vapaapalokuntalaiset opettelevat sammuttamaan erilaisia tulipaloja. Koska kaikki sammutusharjoitukset ovat tositilanteita, on varustuksenkin oltava kohdallaan. Eurajoen Säästöpankin lahjoituksen avulla Lapin VPK:n nuorille saatiin hankittua uudet, kevyemmät ja turvallisemmat kypärät. Lapin VPK:n nuoriso-osastolla on merkittävä rooli koko kunnan kannalta: nuorille on tarjolla mielenkiintoista harrastustoimintaa, ja nuorten kasvettua ja opittua tarvittavat taidot myös vapaapalokunnan hälytysosaston rivit pysyvät tiheinä. Parhaimmillaan VPK-toiminta johtaa ammattiin asti. "Olen itse nykyään ammattipalomies, mutta poltteen tähän ammattiin olen saanut Lapin VPK:sta. Toivonkin, että nuoriso-osaston kautta joku nuori löytäisi innostuksen paloalaan", kertoo Lapin VPK:n nuoriso-osaston johtaja Jarno Heinilä.

Varamummun kanssa luistelemaan ystävänpäivänä

Pienet jalat sujahtavat luistimiin ja varapapan avustuksella narutkin saadaan kiristettyä ennen jäälle singahtamista Porin seudun isovanhempien järjestämässä luistelutapahtumassa. Eväspisteellä varamummu pitää pientä luistelijaa pystyssä, jotta mehun juominen kentän reunalla sujuu kaatumatta. Välillä toki pyllähdellään, mutta onneksi lasten seurasta nauttivat isovanhemmat ovat aina valmiina nostamaan horjahtaneen luistelijan takaisin pystyyn. Isovanhemmat järjestivät tarjoilujen ja ohjelman lisäksi myös bussikyydit päiväkodeilta kentälle Eurajoen Säästöpankin tuella.

Talkootyöllä valmistui orimattilalaisten skeittarien unelmapuisto.

Rentoa rullailua itse tehdyllä skeittirampilla

Skeittilaudan renkaat rullaavat sulavasti Orimattilan skeittipuiston rampilla. Erityisen sulavaa oli myös rampin kokoaminen: mukana olivat paikalliset nuoret, joille uusilla välineillä varusteltu skeittipuisto oli kauan odotettu lisäys seudun rajallisiin ajanviettopaikkoihin. Talkootyöllä Myrskylän Säästöpankin lahjoituksella hankituista materiaaleista rakennetussa puistossa jokainen ollie ja backflip tuntuu astetta paremmalta.

Purjeveneessä on tekemisen meininkiä

Turkulaisessa meripartiolippukunta Puhurin Pojissa käy kuhina, kun partiolaiset opettelevat merimiestaitoja aina paalusolmun pyöräyttämisestä veneen huoltamiseen. Ahkerassa harjoittelukäytössä purjeveneet kuitenkin väistämättä kuluvat ja nyt nuorten merikarhujen horisontissa siintääkin unelma uudesta uljaasta veneestä, jolla jatkaa rakasta harrastusta. Liedon Säästöpankin lahjoitus on osaltaan mukana mahdollistamassa haavetta. Kuten odottaa saattaa, työteliäät partiolaiset eivät itsekään ole jääneet toimettomiksi. Erilaisissa tapahtumissa lettupannut käyvät kuumana, kun nuoret keräävät rahaa paistopisteellänsä. Yhteisen veneen eteen ponnistellessa opitaan, että tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä töitä. "Kun rahat vihdoin ovat koossa, voidaan tyytyväisenä todeta, että vene ansaittiin yhdessä ja jokaisen panos lettupannun varressa oli tärkeä", lippukunnanjohtaja Timo Mäkinen toteaa.

Komea logo on Yökahvilassa itsekin usein käyvän Inka Toivosen suunnittelema.

Yökahvilasta oma paikka nuorille

Mäntsälässä toimiva Yökahvila kutsuu nuoret viettämään viihtyisää, rentoa ja päihteetöntä perjantai-iltaa. Toiminta pyörii vapaaehtoisten ja kunnan nuorisotyöntekijän voimin. Kahvilassa nuoret voivat tavata kavereitaan, pelailla yhdessä pelejä, jutella aikuisten kanssa tai käydä haukkaamassa välipalaa. Myrskylän Säästöpankin lahjoittamalla summalla kahvilaan ostettiin nuorten kovasti toivoma ilmakiekkopeli. "Yökahvilalla on täällä valtavan suuri merkitys, koska alueella ei ole olemassa muuta valvottua kokoontumispaikkaa perjantai-iltana", nuorisotyöntekijä Mirva Kuisma toteaa.

Kirjastakin löytyvässä kuvassa hymyilee kanttori Pertti Salmisen kokoama rintamaveteraaneista koostuva kuoro.

Myrskylän veteraanien vaikuttavat tarinat yksiin kansiin

"Myrskylän miehet ja naiset isänmaan palveluksessa" kertoo kuvien siivittämänä sotiin osallistuneiden myrskyläläisten veteraanien tarinan. Vastaavaa teosta ei Myrskylän miesten ja naisten sotatiestä ja sen jälkeisistä tapahtumista ole aiemmin kirjoitettu. Myrskylän Säästöpankille olikin hyvin luontevaa olla rahoittamassa kirjaa, jolla on suuri historiallinen arvo varsinkin paikallisille. Nyt veteraanien vaikuttavat tarinat ovat arvoisessaan tallessa ja tulevien sukupolvien luettavissa. Vuonna 2014 julkaistun kirjan on haastattelujen ja pöytäkirjojen pohjalta kirjoittanut Pentti Urhonen.

Jouluiloa jokaiselle

Jouluna kenenkään ei pitäisi olla tahtomattaan yksin. Siksi Kauhavalla järjestetään joka vuosi vapaaehtoisvoimin joulujuhla yksinäisille ja vähävaraisille. Musiikkiesitykset, lahjat, maukas jouluruoka sekä ennen kaikkea yhdessä oleminen nostavat hymyn niin juhlijoiden kuin tilaisuuden järjestäjienkin kasvoille. Ylihärmän Säästöpankin viimeisimmän lahjoituksen avulla hyvää joulumieltä levittävä tapahtuma pystytään järjestämään myös tänä ja ensi vuonna.

 

Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta