Säästöpankin brändikuva

 

Vad är ett bouppteckningsinstrument?

Bouppteckningsinstrumentet är ett dokument som upprättas vid bouppteckningen. Det innehåller uppgifter om dödsboets delägare, dvs. den avlidnes arvingar samt om den avlidnes tillgångar och skulder. Även en eventuell efterlevande makes, dvs. änkas eller änklings egendom och skulder antecknas i bouppteckningsinstrumentet med anledning av äktenskapet.

Bouppteckningsinstrumentet innehåller också uppgifter om andra frågor som gäller arvsbeskattning och skifte av egendom, såsom uppgifter om livförsäkringar, gåvor eller arv i förskott som getts av den avlidne eller den efterlevande maken

Bouppteckningsinstrumentet ska göras inom tre månader från dödsdagen, oberoende av den avlidnes ålder eller egendom. En förlängning av tidsfristen kan sökas hos skattemyndigheten, men ansökan ska då lämnas in före utgången av tidsfristen på tre månader. När bouppteckningen har förrättats ska bouppteckningsinstrumentet lämnas till Skatteförvaltningen.

Undvik onödiga bekymmer genom att låta en yrkeskunnig person upprätta bouppteckningsinstrumentet

Om du önskar kan banken för arvingarnas räkning ta hand om de ärenden som gäller bouppteckningen och dödsboets bankaffärer.

Om du vill ge banken i uppdrag att förrätta bouppteckning, ring får kundtjänst så fort som möjligt efter din anhörige gått bort. Telefonnumret, öppettiderna och samtalspriserna finns nertill på sidan.

Ett omsorgsfullt upprättat bouppteckningsinstrument säkerställer att alla relevanta uppgifter antecknas, att arvsbeskattningen verkställs korrekt och att avvittringen och arvskiftet underlättas. Ett väl upprättat bouppteckningsinstrument besparar arvingarna från många bekymmer i och med att tvister kan undvikas och allt blir i skick på en gång.

Den efterlevande makens ställning

Om arvlåtaren var gift vid sin död, ska avvittring förrättas mellan den efterlevande maken och dödsboet före arvskiftet. Vid avvittringen utreds vilken egendom som tillfaller den efterlevande maken och vilken egendom som tillhör dödsboet.

Egendom i den efterlevandes eget namn, bland annat personliga bankkonton, hör inte till dödsboet även om de ska tas med i bouppteckningsinstrumentet. Den efterlevande maken bestämmer självständigt över sin egen egendom och uppgifter om den efterlevande makens bankaffärer ges inte ut till andra utan hans eller hennes samtycke.

Avvittringsinstrumentet undertecknas av alla delägare i dödsboet, den efterlevande maken samt två ojäviga vittnen. Efter att avvittring har förrättats är den efterlevande maken inte längre delägare i dödsboet med stöd av giftorätten. Den efterlevande kan emellertid fortsättningsvis vara delägare i dödsboet med anledning av ett testamente.

Om makarna haft ett äktenskapsförord ska avskiljande av egendom förrättas i stället för avvittring.

Avvittring eller avskiljande av egendom kan också förrättas av en skiftesman som förordnats av en domstol, varvid ett avvittringsinstrument upprättas över förrättningen.

Enligt lagen har en änka eller en änkling med stöd av äktenskapslagen rätt att bo kvar i makarnas sista hem, oavsett vilken av makarna som äger det. Den efterlevande maken kan ha rätt att hålla dödsboet odelat i sin besittning antingen direkt med stöd av lagen eller på basis av ett testamente, om han eller hon har åberopat besittningsrätten. Utifrån besittningsrätten har den efterlevande maken emellertid inte rätt att använda den avlidnes kontomedel utan fullmakt av alla delägare i dödsboet.

BROSCHYREN BANKÄRENDEN I ETT DÖDSBO (PDF)

DÖDSBOETS FÖRVALTNING PÅ EN TIDSLINJE

FULLMAKT ATT SKÖTA DÖDSBOETS ÄRENDEN I SPARBANKEN

Kom ihåg lista för skötseln av dödsboets bankärenden

Har du frågor? Ring vår kundtjänst

Vi hoppas denna information varit till hjälp för dig som är mitt uppe i sorg. Om du har frågor, ring vår kundtjänst. Telefonnumret och öppettiderna finns angivna nedan.