Kapitalförvaltningens marknadsöversikt juli 2025
Hurdan var marknadssituationen i juli 2025? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i juli 2025? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
På den geopolitiska fronten var juni återigen händelserik. Israel attackerade Iran, vilket ur ett ekonomiskt perspektiv ökade oron för stigande priser på olja och gas samt störningar i leveranskedjorna. Inom några veckor uppnåddes också en vapenvila, men situationen i området är fortfarande spänd. Den värsta rädslan för eskalering har dock avtagit.
När det gäller handelskriget har blickarna redan riktats mot händelserna i juli. I skrivande stund känner man ännu inte till på vilken nivå tullarna till exempel med EU slutligen kommer att hamna. Osäkerheten är fortfarande stor, men åtminstone marknaden verkar förhålla sig relativt lugn till Trumps hot och man förväntar sig att någon forma av avtal kommer att kunna åstadkommas. Risken för överraskningar, både positiva och negativa, är dock stor.
När det gäller ekonomisk statistik riktas intresset nu mot hur handelskriget och de högre tullarna börjar synas i ekonomisk statistik, särskilt i så kallad hård statistik (inte i enkätundersökningar). Hittills har effekten varit ganska liten, särskilt i Europa och Finland. Ekonomin verkar befinna sig i ett vänteläge inför de slutgiltiga tullbesluten – detta vänteläge orsakar naturligtvis redan i sig skada för den ekonomiska utvecklingen.
I början av juni sänkte Europeiska centralbanken åter styrräntan. Det är redan fråga om den åttonde räntesänkningen i denna cykel. Marknaden förväntar sig ännu en räntesänkning, men så småningom går räntesänkningen mot sitt slut. Effekterna inom realekonomin syns dock alltid med fördröjning och dessa positiva effekter ses förhoppningsvis under de närmaste månaderna. Särskilt för Finlands ekonomi är räntesänkningen bra.
I Finland har den försiktiga ekonomiska återhämtningen fortsatt och till exempel konjunkturindikatorn för produktionen, som förutser bruttonationalprodukten, har ökat jämfört med förra året redan i ett år, med undantag för en månad. Tillväxten är dock fortfarande långsam och både konsumenternas och företagens förtroende är fortfarande ganska skört. Finlands ekonomi stöds av sjunkande räntor och ökad köpkraft bland konsumenterna. Osäkerheten gör däremot att den ekonomiska utvecklingen fortfarande är svag.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
I juni 2025 fortsatte den globala aktiemarknaden sin måttliga uppgång, även om det fanns osäkerhetsfaktorer kring den geopolitiska situationen i Mellanöstern, den amerikanska handelspolitiken och hållbarheten i landets offentliga ekonomi. President Trumps upprepade hot om nya handelsåtgärder orsakade inte längre några betydande marknadsreaktioner, eftersom placerare har anpassat sig till den politiska osäkerheten och prissätter en lugnare situation under de närmaste månaderna. När det gäller den ekonomiska statistiken riktas nu uppmärksamheten mot hur handelskriget och de ökade tullarna börjar avspeglas i de egentliga ekonomiska siffrorna. Hittills har konsekvenserna varit små.
MSCI Världsindex steg i juni med cirka 1 procent i euro. Regionalt var utvecklingen splittrad: De europeiska marknaderna var negativa (-1,3 %), medan tillväxtmarknaderna gav den bästa avkastningen (+2,4 %). I USA steg S&P 500-indexet med cirka 1,4 procent. Placerarnas blickar börjar riktas mot den kommande resultatperioden för andra kvartalet, för vilken resultattillväxtprognoserna har sänkts avsevärt under början av året – till exempel har den förväntade resultattillväxten för S&P 500-bolagen sjunkit från 10 procent i mars till cirka 5 procent. Samma tema har också fortsatt i Europa och Norden.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Eemeli Oikarainen
aktieportföljförvaltare
I euroområdet steg de långa räntorna något i juni. De högre räntorna berodde till stor del på Tysklands tillkännagivande om en kommande nedgång i antalet emitterade skuldebrev. Detta var helt förväntat och man vet att Tysklands skuld kommer att öka under de kommande åren, men det officiella tillkännagivandet av Q3-volymerna gjorde ändå marknaden nervös. Vi tror att skuldtrycket kommer att öka ännu mer under de kommande åren och fortsätter därför att övervikta ränterisken. Vi tror att Tysklands skuldmarknad kommer att gynnas av de betydligt större riskerna som riktas mot marknaderna i USA och Japan. Euriborräntorna fortsatte att sjunka, men nedgången avtar tydligt. Europeiska centralbankens (ECB) räntesänkningscykel närmar sig sitt slut, vilket innebär att Euriborräntorna torde ha nått botten i slutet av innevarande år. Den europeiska centralbanken torde vara tvungen att sänka sina styrräntor ytterligare några gånger, eftersom euroområdets ekonomi fortfarande befinner sig i ett tillstånd av obefintlig tillväxt och ECB enligt de senaste mötesdagböckerna verkar vara allt mer orolig för att inflationsmålet ska underskridas, vilket man har sorgligt mycket erfarenhet av från tiden före pandemin. Det är bra att komma ihåg att ECB förutom att lätta på penningpolitiken även på andra ställen fortsätter att strama åt penningpolitiken i form av ett ”QT”. Det innebär att ECB minskar sin balansräkning genom att låta sina innehav av statsobligationer och företagslån förfalla. Penningpolitiken är således inte så lätt som man skulle kunna tro efter åtta på varandra följande sänkningar av styrräntan.
Riskpremierna för företagslån fortsatte att sjunka i juni och hela ökningen av riskpremier som orsakades av ”Liberation Day” har korrigerats, och särskilt när det gäller High Yield närmar man sig årets lägsta nivåer. Den svagaste räntetillgångsklassen i juni var euroområdets statsobligationer. Alla andra var klart positiva, varav de starkaste var räntorna på tillväxtmarknaden och amerikanska företagslån.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Mikko Rautiainen
ränteportföljförvaltare
För att uppnå sparmålet behöver du inte nödvändigtvis flera olika placeringsobjekt. I själva verket är en lösning det mest effektiva valet för merparten av spararna. När riskvilligheten är korrekt fastställd motsvarar portföljen alltid risknivån enligt överenskommelse, och det uppstår inte några skattekonsekvenser av att portföljen balanseras. Dessutom behöver spararen inte själv oroa sig för att medlen placeras på olika marknader i olika marknadssituationer. Detta tar portföljförvaltaren hand om och spararen kan fokusera på de saker som är viktiga för hen. Medlen har också i stor utsträckning diversifierats till internationella värdepappersmarknader i varje situation och risken för kapitalförlust är liten.
Vi vill göra sparande och placering ännu enklare. Med Sparbankens lösningsfonder Måtta, Hyfs, Djärvhet och placeringsfonden Aktie Världen kan man komma i gång med bara 10 euro. Detta möjliggör ett kontinuerligt sparande för allt fler och sänker tröskeln för att börja ett regelbundet fondsparande, till exempel för sitt eget barn eller barnbarn.
Sparbankens tre lösningsfonder och Aktie Världen ger goda förutsättningar för att bygga en lämplig investeringsportfölj. Fonderna placerar i både fonder och ETF:er enligt sin riskprofil.
Sparbanken Måtta är en lösningsfond med betoning på ränteplaceringar som lämpar sig för den försiktiga placeraren. En femtedel av fondens placeringar görs i internationella aktier och resten fördelas över räntemarknaden.
Sparbanken Hyfs är en lösningsfond som drar nytta av ränte- och aktieplacerandets bästa sidor. Aktieplaceringarna är diversifierade globalt med fokus på Europa och USA. Ränteplaceringarna är mestadels i Europa och därför finns det ingen anledning att oroa sig för valutarisk.
Sparbanken Djärvhet är en aktiebetonad lösningsfond för placerare som tål en del risk. Majoriteten av fondens placeringar placeras på den globala aktiemarknaden och en femtedel av fonden fördelas huvudsakligen på de europeiska räntemarknaderna för att balansera fluktuationerna för portföljens marknadsvärde.
Sparbanken Aktie Världen är en placeringsfond som placerar sina tillgångar på aktiemarknaden globalt. Fondens placeringar genomförs huvudsakligen som direkta aktieplaceringar i stora bolag. Fonden lämpar sig för långsiktiga placerare som tål risker.
Portföljförvaltarna: Lassi Kallio (Måtta, Hyfs och Djärvhet) och Johan Hamström (Aktie Världen)
Reklam. Läs placeringsfondens faktablad innan du fattar slutgiltiga placeringsbeslut. Fonderna förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.