Jamilla, 26, började placera med sina studentinkomster, några tior åt gången

Jamilla Heiskanen uppmanar alla ta kontrollen över sina penningärenden. Det behöver inte heller vara svårt. Jamillas egen farmor lärde henne placera. Lyssna.

placerade

– Jag önskar att man i familjerna skulle prata om penningärenden som möjliggörande, inte som ett hinder.

Detta anser Jamilla Heiskanen, 26 år gammal, som började spara redan av sina sommarjobbspengar och köpte sina första placeringar genast som 18 år gammal. Jamilla har hjälpt unga aktiesparare på traven samt uppmuntrat människor att låta pengarna arbeta för dem.

– Jag gjorde min första placering med 20 euro och fortsatte placera med en studentbudget. Det är inte svårt att placera. Du behöver inte vara intresserad av att läsa börskurserna varje dag. I stället räcker det att du har ett allmänt intresse för dina egna penningärenden.

Placerandet inleddes helt från ett praktiskt plan

Man har alltid öppet talat om pengar i den unga kvinnans hem. Jamillas egen farmor lärde henne placera.

– Min farmor hade ett otroligt härligt sätt att förklara penningärenden. Jag kommer ihåg när vi skalade potatis och farmor förklarade att vi här nu hade potatisskalare och sax från Fiskars. Farmor förklarade att det finns ett bolag som tillverkar dessa. Jag tänkte att de här finns ju i nästan varje hushåll, alltså måste de vara populära, berättar Jamilla.

Placerandet inleddes helt från ett praktiskt plan. Jamillas placeringar har bland annat gjort det möjligt för henne att köpa en egen bostad. Men hur kommer man igång och vilka råd har Jamilla om placeringar?

Och hur mycket pengar måste man i praktiken ha för att kunna börja placera? Vår placeringsexpert Eerik Nieminen kan svara på de här frågorna.

Lyssna på podcasten Rahasta kiinni -avsnittet Eläkkeelle nelikymppisenä? Placerare som ung. Du kan också lyssna på de övriga avsnitten här.

Vill du ha hjälp med att börja spara och placera? Boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran.

Kategorier

Intressant just nu