Aktieplacering

Placering i aktier kräver risktålighet och aktiv uppföljning av marknaden. Du köper och säljer enkelt via nätbanken – och även via Sparbankens aktiefonder.

Sparbankens bannerbild.

Aktieplacering har goda avkastningsmöjligheter på lång sikt.

Genom att noggrant sprida dina placeringar kan du fördela riskerna med att placera i aktier.

Du kan köpa och sälja aktier – eller aktiefonder – via nätbanken och mobilbanken.

Aktieplacering ger möjlighet till god avkastning på lång sikt

Att placera i aktier kräver att du tål risker, men det ger dig också möjlighet till god avkastning på lång sikt. På lång sikt och historiskt sett har aktieplaceringar varit det mest lönsamma placeringsobjektet.

Centralt i aktieplacering är att sprida placeringarna noggrant – i olika företag och branscher och också geografiskt.

Du kan köpa och sälja aktier också i din nätbank – till exempel hemma i den egna soffan. Aktieaffärer på andra börser kan du alltid göra på ditt närmaste kontor. 

Läs också Utförande av ordrar (pdf) och Framsta handelsplatserna (pdf).

Att följa marknaden aktivt är viktigt när du köper och säljer aktier – bekanta dig med vår marknadsinformationssida

Aktier kan vara ett lönsamt placeringsobjekt för placeraren men aktieplaceringarna kräver också att du aktivt följer bolagen och marknaden och att du tänker långsiktigt – det lönar sig att vara beredd att placera pengarna i åtminstone några år. Eftersom värdet på de medel du placerat i aktier på grund av kursfluktuationer kan variera betydligt lönar det sig inte att fatta placeringsbeslut kortsiktigt. Ett bra hjälpmedel när man följer marknaden är till exempel vår sida Marknadsinformation. kan du snabbt kontrollera till exempel dagens värde på aktier och fonder och följa börsmeddelanden.

Anvisningar om hur du köper och säljer aktier via nätbanken

Som vår kund kan du självständigt via din egen nätbank handla med finländska aktier på Helsingforsbörsen och genom att välja ETF- och DAX-aktier (handelsplats Frankfurt Xetra). Du kan ge uppdrag till andra börser genom att boka tid för ett möte.

Placera i aktier via aktiefonder

Du kan enkelt via Sparbankens aktiefonder placera i aktier som är färdigt spridda. I vårt urval hittar du till exempel fonder som investerar i olika geografiska områden. Du kan göra både fortlöpande fondsparavtal samt enskilda fondköp via mobil- och nätbanken.

Så här köper du aktiefonder via Sparbanken mobilapplikation.

Så här köper du aktiefonder i nätbanken.

Är du intresserad av aktieplacering, men vill ha hjälp? Boka tid till en placeringsexpert.

Intressant just nu