5 skäl att uppdatera fondsparavtalet

Har du märkt att du spenderar precis så mycket pengar som du tjänar? Du är inte ensam. Utgifterna står i proportion till inkomsterna – även när du sparar. Hur stor summa är det lämpligt att spara och varför lönar det sig att uppdatera fondsparavtalet? Läs mer om våra tips och uppdatera ditt fondsparavtal i nätbanken eller mobilbanken.

Sparbankens varumärke bild.

Få anställda får några besparingar, om man inte fäster särskild uppmärksamhet vid sparande. Ett fondsparavtal som automatiskt debiterar ditt konto med det belopp du väljer att spara varje månad är det enklaste sättet att se till att det faktiskt uppstår besparingar. I genomsnitt börjar finländarna samla besparingar först vid 55 års ålder.

1. Det sparade beloppet på lönedagen ökar bäst besparingarna

Lönedagen är den bästa dagen i månaden att spara pengar. Trots detta tänker många att de ska spara den summa som finns kvar på kontot före följande lönedag. Ändå kan det lätt hända att det inte längre precis före lönedagen finns någon summa att överföra till sparande. Månadens utgifter har anpassats enligt inkomsterna och det finns inget kvar att spara. Därför lönar det sig att tänka på sparandet som en del av månadens fasta utgifter och att överföra pengar till sparkontot genast på lönedagen. På så sätt får man säkert besparingar.

2. Ett fondsparavtal är ett bra sätt att se till att man samlar besparingar

Ett fondsparavtal med automatisk debitering är ett bra sätt att se till att man samlar besparingar. Automatisk debitering är också behändigt och man börjar samla besparingar utan att egentligen lägga märke till det. Beloppet kan också enkelt ändras under avtalsperioden. Det finns ingen genväg när det gäller sparande, men ett större sparbelopp betyder att besparingarna ökar snabbare. Femtio euro är redan en bra start, men 250 euro per månad betyder att besparingarna ökar med mer än fem gånger tack vare ränteeffekten.

3. Sparavtalet skyddar pengarna mot inflation

Fonder är ett bra sätt att skydda pengarna mot inflation. I stället för ett buffertkonto lönar det sig att spara i en fond, för om tio år kommer det att ackumulera så mycket ränta att du undviker inflation. Om du till exempel har 100 euro och du låter dem ligga i tio år någonstans där du inte får någon ränta eller ersättning kan du inte efter tio år längre köpa samma saker.

4. Spara hellre mer än mindre

Det lönar sig att hellre dimensionera det månatliga sparbeloppet litet i överkant än att fundera över vilket är det minsta belopp som man skulle kunna spara. Varje löntagare bör sträva efter att spara fem procent av sin löneinkomst, men en månatlig besparing på tio procent är redan en rättare riktning. Om du har sparat ett belopp som motsvarar minst tre månaders utgifter är du i en bra situation. Därefter kan du överväga en mer målinriktad sparplan.

5. Att spara varje månad jämnar ut risken på lång sikt

Det belopp du sparar en gång i månaden balanserar riskerna och maximerar fördelarna. Du kan välja en fond med låg risk om du inte vill ta risker och eftersträvar en måttlig utveckling. Vid sparande utjämnar långsiktighet riskerna och därför behöver man inte oroa sig för kursfluktuationer. Vid regelbundet fondsparande utgör kursfluktuationerna möjligheter som man inte behöver vara rädd för. När kurserna sjunker kan du för samma belopp köpa fler aktier, vars avkastningar du kan dra nytta av när kursutvecklingen åter vänder uppåt.

För att säkerställa den egna vardagen rekommenderar vi att lätt tillgängliga besparingar skulle utgöra ett belopp som motsvarar cirka det belopp som blir över från tre månaders lön eller utgifterna för motsvarande tid. Det månatliga sparbeloppet bör målinriktat övervägas ett år åt gången. Det är alltid en bra tid att uppdatera ett avtal om fondsparande.

Kategorier
Spara och placera

Intressant just nu