Det lönar sig att genast börja spara åt barnet – se hur mycket du kan få ihop med 50 eller 100 euro per månad

Man bör börja spara åt sitt barn så tidigt som möjligt. De 17 första åren går snabbt, och snart är det dags att fundera på hur man ska ha råd med körkort, studier eller den första bostaden.

Säästöpankin brändikuva

Plötsligt har barnet blivit en ung vuxen som behöver mopedkörkort eller kanske vill börja studera. Ett bra tips är att varje månad lägga undan några tior för barnets framtid, och att börja med detta så tidigt som möjligt. 

Om man vill ha möjlighet till avkastning på pengarna kan man överväga att spara i en fond. I exemplet nedan ser du att man genom att spara exempelvis 50 euro i månaden i en fond kan få ihop en rejäl summa på 17 år, och det övre strecket visar vad som händer om du sparar 100 euro i månaden. När spartiden är lång kan man ofta ta större risker än om man sparar på kort sikt. När du sparar i en fond sprids den placerade summan, och riskerna blir därmed mindre än om du sparar på annat sätt.

Tips:

  1. Lägg undan små summor.
  2. Spara regelbundet exempelvis i en fond, så att du drar nytta av ränta på ränta-fenomenet och sprider risken över tid.
  3. Håll dig till planen.
  4. När barnet börjar förskolan eller skolan kan du börja lägga undan en del av det belopp som du tidigare betalat som daghemsavgift.
  5. Prata med barnet om ekonomi redan från tidig ålder. Det är viktigt att barnet förstår vad sparande och konsumtion är. Man kan öva på ekonomi i vardagliga situationer, exempelvis i affären.

Hur kommer jag igång?

Det är enkelt att börja spara. Kontakta banken, så funderar vi tillsammans på vad målet för barnets sparande är: är det körkort, studier eller kanske någon hobby, som man behöver spara till även på kortare sikt? Sparandet utgår från dina egna behov och målsättningar, och vi hjälper dig att uppnå dem. 

Förutom föräldrarna kan även mor- och farföräldrar eller kanske faddrar spara åt ett barn, men då måste man vara noga med reglerna för gåvor. En givare får skattefritt skänka 4 999 euro till andra på tre år. 

Regelbundet fondsparande får tillgångarna att växa

Den övre strecket i diagrammet: 100 €/månad sparas, nedre strecken 50 €/månad
I beräkningen har man använt en förväntad avkastning på 7 % p.a. Beloppen i diagrammet är riktgivande. Historisk avkastning garanterar inte en framtida avkastning.

 

Vill du börja spara åt ditt barn, men är osäker på hur du ska komma igång? Ingen fara, boka tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran, så fixar vi ditt sparande. 

 
Kategorier
Spara och placera

Intressant just nu