Är moderskap ett hinder för att spara och bli förmögen?

Mari Moisio jobbar i Sparbanken som finansieringschef och är mamma till ett litet barn. Hennes historia är ett gott exempel på hur karriär, bli förmögnare och moderskap alla kan gå hand i hand och hur man kan spara också när man är föräldraledig.

För Mari Moisio är moderskapet inget hinder för att öka sin förmögenhet eller att förverkliga karriärplanerna
När är det rätt tid att bli mamma, och finns det överhuvudtaget en rätt tid? Det här funderade Mari Moisio som just börjat jobba i Sparbanken med finansiering, när hon fick veta att hon var gravid. Att bygga sin egen karriär och bli förmögnare var då det viktigaste för den 25-åriga Moisio. 

“Jag hade nyligen blivit klar och min karriär började ta fart. Jag visste att jag ville vara mamma, men arbetet var också verkligt viktigt för mig”, minns Moisio.

Moisio började jobba redan som tonåring och arbetet har alltid varit en stor del av identiteten. Att bli mamma blev en naturlig del av det. Hon har nu tre år av moderskap bakom sig. Under den tiden har Moisio lärt sig att moderskap inte betyder att man måste avstå från den egna passionen. 

Är familjeledighet en personlig konkurs för en mamma?

Under mammaledigheten och sedan familjeledigheten sjönk Moisios inkomster men hon ville trots det ha kvar sin ekonomiska självständighet. Genast när hon blev gravid började hon spara för familjeledigheten. Moisio räknade noga ut vilka inkomsterna och utgifterna skulle vara och hur långt hennes besparingar skulle räcka. I banken kom de överens om ett uppehåll med amorteringen av studielånet under familjeledigheten.

Moisio betonar att förmögenhet uppstår av många bäckar små. Sådana kan också en nybliven mamma samla, fastän full lön inte kommer in på kontot

“Jag sparade också under mammaledigheten. Särskilt i början när inkomsterna ännu inte har sjunkit så mycket, lönar det sig att lägga undan lite, om det bara är möjligt”, råder Moisio.

Moisio sparade genom sina dagliga val. Hon klädde bebisen i kusinernas gamla kläder, köpte varor på rea och ordnade gemensamma måltider med sina vänner som också var mammor. 

Också efter att hon återgick till arbetslivet har hon fortsatt att spara.

“Jag började spara till min dotter redan nu så att jag inte sedan senare ska behöva använda många löner på en gång bara till barnets körkort och andra kostnader.” 

Moisio vill inte att alla hennes egna besparingar i framtiden ska gå till att göra barnet självständigt. Därför sparar hon varje månad för både sig själv och barnet. Moisio placerar i en blandfond och en aktiefond eftersom de är lämpliga för långsiktigt sparande. Efter att hon fått barn blir det inte lika mycket över av lönen som tidigare men Moisio påminner om att också små sparade summor har betydelse.

Måste man välja mellan moderskap och karriär?

Fastän Moisios värderingar i och med barnet förändrades betyder arbetet fortfarande mycket för henne. 

“Det är härligt att vara mamma och jag njuter av tiden hemma med barnet. Ändå saknade jag arbetet under mammaledigheten.”

Moisio återgick till arbetet när dottern var ett år. Hennes närmaste stödde beslutet men hon fick också ta emot kritik för att hon förde barnet till barndagvården så tidigt. Ibland lät Moisio bli att nämna barnets ålder för att slippa alla kommentarer. Hon har ändå aldrig ångrat sitt beslut.

“Vi hade en jättefin familjedagvårdsplats där min dotter fick många kompisar och lärde sig viktiga saker. Om vi hade varit hemma på tumanhand skulle hon gått miste om en del av det”, berättar Moisio.

Att återgå till arbetet underlättades av en flytt till ett kontor i den egna hemstaden. Tidigare hade Moisio kört till jobbet till en annan ort. Arbetet ger stöd i vardagen också till exempel genom möjligheten att arbeta på distans.

Att kombinera vardagen med barn och arbetsliv kräver balanserande 

Att kombinera småbarnslivet med arbetslivet kräver balans, men när viljan finns får man vardagen att gå. Ansvaret för skötseln av barnet delar Moisio med sin företagarmake, vilket underlättar de dagliga arrangemangen. 

“Flexibilitet har varit en nödvändig färdighet. Planerna ändras lätt om barnet till exempel plötsligt kräks på morgonen. Det är viktigt att kunna prioritera och vara flexibel. På ett sätt upplever jag att jag har två barn. En 3-årig dotter och sedan det här jobbet”, skrattar Moisio.

Det har gått 2, 5 år sedan hon återgick till jobbet. Under den tiden har Moisio avancerat från finansieringsrådgivare till finansieringschef och också börjat studera projektledning. Veckoslut och semestrar ägnar sig Moisio åt familjen.

“Att vara mamma har inte hindrat mig från att förverkliga min vilja. Också en mamma behöver egna framtidsplaner och mål. De uppmuntrar och tänder gnistan att bli förmögen.” 

Fem tips hur du sparar under familjeledigheten

  1. Förbered dig på att inkomsterna sjunker. Planera ekonomin och budgetera kommande utgifter och inkomster i förväg. 
  2. Spara särskilt i början av familjeledigheten när inkomsterna ännu inte sjunkit så dramatiskt. På det sättet kan du förbereda dig också till exempel på eventuell vårdledighet.
  3. Tveka inte att spara också små summor. Också små engångssummor kan växa till en bra grundplåt för barnets framtid. 
  4. Köp begagnat. Fundera var du på riktigt behöver och gå med i bytesgrupper och köp på loppis eller låt sakerna cirkulera mellan barnen i den närmaste omgivningen.
  5. Spara på matkostnaderna. Finns det andra nyblivna mammor bland dina vänner? Kombinera lekträffar och tillredningen av dagens lunch.

Läs också:

Förmögenhetscoachen Terhi Majasalmi: De här fyra penningfärdigheterna behöver du för att bli förmögnare

Tio myter om sparande – så här skjuter du de tankar som hindrar sparandet i sank

 
Kategorier
...