Tio myter om sparande – så här skjuter du de tankar som hindrar sparandet i sank

Att spara är besvärligt, man har inte råd att spara eller det kräver ekonomiska kunskaper. Fel! Den bästa tiden att börja spara är nu och därför krossar vår expert tio myter om att spara.

Låt inte föreställningarna hindra dig från att börja spara. Läs tio myter om sparande.

Myt 1: Det är komplicerat att spara 


Sparbankens Sparbarometer tog reda på vad finländarna tänker om att spara och placera. Enligt den sparar vi till exempel för sämre tider, för pensionärstiden, till en semesterresa eller för att köpa en bostad eller bil. I stället för att låta komplicerat låter de ganska jordnära. Huvudprincipen när det gäller att spara är enkel: bestäm dig för att börja, gör upp en plan och håll dig till den. Vi hjälper dig att komma igång och ger råd hur det går till att spara och vilka lösningar som passar dig. Gör månadssparandet automatiskt – till exempel en upprepad betalning från brukskontot till en fond på lönedagen – och du kan rent bokstavligt helt glömma hela saken.

Myt 2: Jag har inte råd att spara


Du hör kanske till den grupp som vill spara men som tycker att inkomsterna är för små för det. Ändå lyckas över hälften spara. Gå igenom dina inkomster och utgifter och smyg in sparandet som en del av dina obligatoriska månatliga utgifter som går från kontot t.ex. genast på lönedagen. När sparandet är en nödvändig betalning på samma sätt som amortering, hyra eller vederlag är det lättare att få en bild av hur mycket det blir över att använda.

Myt 3: Det är ingen idé att spara små summor


Vilken summa som helst som sparas är hemåt. Ungefär en tredjedel sparar under 100 euro i månaden. En nästan lika stor andel sparar egentligen inte men använder heller inte allt. Med långsiktigt och systematiskt sparande får man ihop stora besparingar, eftersom att spara är som ett maratonlopp. Lägg undan bara 50 euro i månaden så har du 600 efter ett år och om fem år redan 3 000 euro. Om du placerar eller överför samma summa till en fond ska du dessutom minnas avkastningen på dina placeringar eller den ränta du kan få.

Myt 4: Jag vågar inte spara eftersom min ekonomi är osäker


En femtedel av finländarna är osäker på sin egen ekonomiska situation och har därför inte börjat spara. En annan femtedel är rädd att de inte ska ha någon fast arbetsplats efter några år. En osäker ekonomisk situation är inget hinder för att spara utan en ypperlig orsak att spara. När man har en buffert kan man lita på framtiden. Den här myten krossar vi genom att vända misstankarna upp och ner: när du så småningom ökar på dina besparingar har du så du kan betala också oväntade kostnader. Så tveka inte!

Myt 5: Jag börjar spara sedan när min penningsituation är bättre


Bara nästan var tionde finländare tänker börja spara under det följande året. Flera borde sälla sig till dem eftersom man genom att spara kan förbättra sin penningsituation och skapa en stadig grund för sin ekonomi. Den rätta tiden att börja spara är inte sedan någon gång utan nu, eftersom tid är pengar i sparandet. Ju tidigare du börjar desto mera hinner du spara. Bestäm dig för att spara och gör upp en bra plan för det så märker nu nödvändigtvis inte ens när besparingarna växer. Till slut är din penningsituation oundvikligen bättre än tidigare.

Myt 6: Jag kan inte spara över ett år fram i tiden


Under en tredjedel av finländarna planerar sin ekonomi med en tidshorisont på över ett år. De har förstått något väsentligt med sparandet: det är långfristigt. Ju längre du sparar desto effektivare har du nytta av ränta på ränta-effekten. När du sköter dina penningärenden systematiskt kan du också dela dina besparingar på flera korgar. Då bekostar du med en del av dina besparingar din tvättmaskin som av en händelse går sönder nästa månad, och med en del din Amerikaresa efter fem år. Vi ger dig råd om vilka sparobjekt som passar för en kort, medellång eller långsiktig placeringsplan.

Myt 7: Jag har lån och kan därför inte spara


Ett lån är i själva verket en bra orsak att spara. När det sker ändringar i livet belönar sparandet eftersom det också tryggar förmågan att betala lånet. Fastän det är viktigt att amortera ett bolån och att äga en bostad är en bra investering ökar lånebetalningen inte dina disponibla tillgångar. Att amortera och spara kan göras parallellt när ni tillsammans i banken ser på hur de månadsrater som går från kontot dimensioneras så att du i lämpliga rater samtidigt kan såväl betala på lånet och spara en del.

Myt 8: Jag vet inte tillräckligt om ekonomi för att jag ska kunna placera


Det fina med fonder är att du inte nödvändigtvis behöver veta något om dem eller ens vara speciellt intresserad. Det räcker att du uppskattar hur länge du är beredd att placera, med vilken risk och vilka avkastningsmål du har. Portföljförvaltarna tar hand om resten. Att placera i fonder är ett bekymmerslöst sätt att spara eftersom ett proffs fattar besluten för dig enligt marknadsläget. Det är bara ett plus om ditt intresse väcks och du vill följa dina placeringar.

Myt 9: Jag behöver inte spara för jag ansvarar själv för mina egna pengar


Du tycker att du är chefen för din egen ekonomi, men är det så? Hela fyra av fem gifta finländare har inget äktenskapsförord. Och fastän parförhållandet skulle blomstra kan du inte själv råda över allt som händer. Vare sig pengarna är egna eller gemensamma hjälper en säkerhetsbuffert om det kör sig. På det sättet är du närmare den situationen att du faktiskt ansvarar för din ekonomi själv.

Myt 10: Att pensionsspara är för gamla människor


Nästen hälften av finländarna tycker att fast lönearbete är viktigt. Om pensionsålder nu känns fjärran ska du tänka på att hålla månadsinkomsten likadan också efter din arbetskarriär. Börja pensionsspara tidigt och trygga att din inkomstnivå hålls så behaglig som möjligt så länge som möjligt. Om du inte vill kalla det att pensionsspara kan du tänka på det som en långsiktig sparplan. När tiden är lång minskar sparbördan.



Börja sparar redan idag. Läs mera om våra produkter för att spara och placera eller boka en tid till en expert på placerande.

 
Kategorier
Spara och placera

Intressant just nu