Skatteåterbäring är inget bra sätt att spara

Hör du till dem som avsiktligt betalar för mycket skatt för att det i slutet av året ska vänta en trevlig överraskning på kontot? Läs om ett fiffigare sätt att spara så får du också avkastning på pengarna.

Taloudessa menestyminen vaatii tasapainoilua ja sparraavan pankkikumppanin.
Årligen får över tre miljoner finländare skatteåterbäring på över två miljarder euro. Den genomsnittliga summan är 665 euro.

Många håller sin skatteprocent hög med avsikt eftersom det är trevligt att använda de pengar som kommer in på kontot till juluppköpen. Det känns nästan som extra pengar fastän man jobbat för varje cent.

Att betala för mycket i förskottsskatt är inte nödvändigtvis det fiffigaste sättet att spara pengar. Staten betalar bara 0,5 procent i ränta på återbäringen.

– Om man skulle räkna skatteprocenten rätt och under hela året spara återbäringssumman i en fond skulle man hinna få en nätt avkastning på pengarna. Och om man låter bli att använda pengarna till julen och sparar ett år till talar vi redan om mycket större summor, säger Pia Liinavuori som är placeringschef på Aito Säästöpankki.

Lätt och bekvämt att spara

Ju längre man orkar spara desto flera valmöjligheter har man i framtiden när det sker förändringar i livssituationen. Långsiktigt sparande jämnar också ut svängningarna i fondernas värde och minskar placeringens risk.  

Skatteåterbäring kan kännas som ett lätt och bekvämt sätt att spara men i verkligheten är fondsparande inte alls mera komplicerat. När du valt det placeringsobjekt och den sparsumma som passar dig kan du sedan sätta pengarna att gå automatiskt från kontot varje månad.  

– Till skillnad från skatteåterbäringen kan man när som helst lösa in fondandelarna och pengarna blir tillgängliga efter ett par dagar, säger Liinavuori.

Sparbanken Finland
– För risktåliga sparare som vill ha god avkastning.

Mångsidiga placeringsalternativ – Fondplock 

Sparbanken Aktie Världen är en aktiefond vars tillgångar placeras på aktiemarknaden globalt i huvudsak som direkta aktieplaceringar i stora bolag.

Sparbanken Världen är en blandfond vars tillgångar placeras globalt i aktier, aktierelaterade instrument, ränteinstrument och fondandelar. 

Den internationella spridningen på olika aktie- och räntemarknader minskar placerarens beroende av svängningar på enskilda marknader. 

Läs mera om alternativen för sparande och placerande.

Lämna en kontaktbegäran eller boka tid så gör vi upp en personlig sparplan för dig.
...