Bloggaren Aamukahvilla försökte hitta svaren på läsarnas vanligaste frågor om placeringar

När Henriikka Reinman, författare till bloggen Aamukahvilla, öppnade en diskussion om pengar i sin blogg fick hon massor med frågor från sina läsare. Frågorna rörde särskilt teman i anslutning till sparande och placerande och hon bestämde sig för att hitta svaren på frågorna.

När Henriikka Reinman, författare till den populära bloggen Aamukahvilla, öppnade en diskussion om pengar i sin blogg fick hon massor med frågor från sina läsare där de berättade att de skulle vilja veta mer om sparande och placerande.

Enligt Reinman ville läsarna särskilt få tips om placeringar. Hon bestämde sig för att reda på saken och intervjuade Sparbankens sparbankir Anna Laukka

Så här svarade Reinman sina läsare:

Vad är placerande?
Placerande betyder vanligtvis att man köper, äger och säljer till exempel aktier eller andra placeringsobjekt i syfte att tjäna pengar. Huvudprincipen är att köpa billigare och sälja dyrare och på så sätt tjäna pengar. Vanligtvis placerar människorna alltså för att bli mer eller mindre rika – eller kanske bättre sagt för att spara pengar. 
Placerande kan alltså vara att till exempel månatligen placera tio euro i ett valt objekt eller att fanatiskt följa börsutvecklingen med miljoner i tankarna. 
– Själv önskar jag att man skulle kunna skala av rädsla och högtflygande önskningar från termen ”placerande”. I all sin enkelhet är det ju bara frågan om att bry sig om sin egendom, se till att den hålls i bra skick och bevarar sin lyster, inleder Reinman.

En fråga till en expert: Vad är det viktigaste vid placerande?

”Förenklat uttryckt innebär placerande att konsumtionen flyttas till en senare tidpunkt. Det viktigaste är att förstå de instrument, det vill säga de placeringsobjekt, man använder för sparande och placerande. Det lönar sig att särskilt i början fråga råd av en expert. Med hjälp av en expert är det enkelt att hitta ett sätt att spara och placera som passar just dig.”

En fråga till en expert: Är placerande förknippat med risker?

”Strävan efter att få vinst är alltid förknippat med risker, men riskerna kan vara måttliga. Tid är något som fördelar riskerna bäst: ju bättre och långsiktigare placeringsplan, desto måttligare är riskerna. När du har bestämt dig för att placera eller när du överväger att börja placera ska du gå igenom följande tre grundfrågor:

  1. För hur lång tid vill du placera?
  2. Hur mycket vill du placera?
  3. Hur stor risk är du beredd att ta?

– Många placeringsproffs säger att det är verkligt viktigt att ställa upp ett mål när man börjar placera, men för mig har ett tillräckligt mål varit att jag överhuvudtaget placerar för att spara. Åtminstone lite. Någon mer ambitiös kanske gör upp en excel-tabell eller en lista över konkreta mål. Jag vill främst leva i en ekonomiskt tryggad situation och även garantera ekonomisk välfärd för mina närmaste, berättar Reinman. 

En fråga till en expert: När lönar det sig att börja placera? Hur börjar man enklast och lättast placera?

”Gör upp en budget. Fundera över hur stora inkomster och utgifter hushållet har per månad. Blir det något över? Om svaret är ja kan du spara pengarna. Utnyttja experter inom branschen när du väljer placeringsobjekt. 

Du kan till exempel börja spara genom att varje vecka lägga extra pengar i sparbössa (eller i Sparbankens sparfant), gallra utgifterna och i slutet av månaden se hur mycket pengar det blev över. Det är helt onödigt att göra sparande och placerande till något mytomspunnet. Du kan inte placera mer per månad än det belopp som blir över.”

– Själv gick jag till banken och diskuterade på plats om ett bostadslån och på samma gång pratade vi om fonder och placerande. Därefter har jag ännu en gång besökt banken för att uppdatera mina fonder och fråga mer om möjligheter och alternativ. Jag upplever själv att det är enklare att ställa frågor om olika saker öga mot öga och få en uppfattning om det hela, men till exempel även ett telefonsamtal skulle fungera riktigt bra för mig, säger bloggaren. 

Ansvarsfullt placerande

En fråga till en expert: Hur kan ja veta vart pengarna går? Hur ska jag placera ansvarsfullt?

”Om du placerar tillsammans med en expert får du detaljerad information om placeringsobjekten. Våra högklassiga serviceproducenter placerar redan nu på ett etiskt sätt, deras placeringsverksamhet är ansvarsfull och de erbjuder etiska placeringsobjekt, till exempel fonden Sparbanken Miljö.”

– När det kommer till placeringar, precis som med allt annat i livet, lönar det sig att vara omsorgsfull med var man placerar sina pengar. En etisk placerare vill inte placera sina medel i oetiska företag och vill å andra sidan även aktivt påverka via hurudana bolag man på bästa möjliga sätt kan inverka på samhälls- och globala frågor. Man kan öka sina förmögenhet på bekostnad av människor och miljön, men lyckligtvis även på andra sätt, det vill säga genom att fatta placeringsbeslut som överensstämmer med de egna värderingarna.

– Precis som kommersialism överlag upplevs även placerande enkelt redan per se som oetiskt, även om man kan placera på många olika sätt. Till exempel en vegan kan ta bort köttbolag från sin portfölj och från redan ansvarsfulla fonder kan man vanligtvis avskilja till exempel företag som handlar med vapen, tobak, olja och fossila bränslen, berättar Reinman att hon har lärt sig.

Hon tipsar om att den som är intresserad av att spara och placera absolut ska kontakta banken och ställa frågor om allt de grubblar över och samtidigt ställa rimliga krav.  

Är du intresserad av ansvarsfullt placerande? Du kan läsa mer här

Vi hjälper dig med allt som gäller sparande och placerande. Kontakta oss eller lämna en kontaktbegäran

Kategorier

Intressant just nu