Henriikka har lagt märke till en särskild aspekt när det gäller att prata om pengar

Bloggaren på den populära Aamukahvilla-bloggen har lagt märke till att ju bättre inkomster någon har, desto svårare är det att prata om pengar. Sparbankens varma och människonära stil att prata om pengar har dock gjort intryck på henne.

Fotograf: Toni Eskelinen

Bloggaren på den populära Aamukahvilla-bloggen Henriikka Reinman pratar om pengar på sin blogg i samarbete med Sparbanken. Enligt Reinman är ämnet pengar mycket intressant i all sin komplexitet.

− Jag är intresserad av pengar, dess rörelser, användning, sparande och möjligheter. Jag menar inte att jag skulle vara intresserad av att tjäna miljoner, utan jag är intresserad av pengar som tema och fenomen. Pengar är till för oss människor och förenar oss alla, på ett eller annat sätt, säger bloggaren.

Enligt Reinman tog hon slutligen mod till sig att prata om pengar genom samarbetet med Sparbanken.

− Ibland behövs lite uppmuntran av andra för att ta upp komplicerade saker, skrattar hon.

Vågar jag prata om pengar?

Reinman säger att hon alltid har varit redo att prata om nästan vad som helst, och därför visade sig pengar sist och slutligen vara bara ett av många teman. Hon medger dock att hon har lagt märke till en förändring i sitt sätt att prata om pengar. Det var mycket enklare att prata om pengar då hon tjänade mindre.

− Jag har varit tvungen att tänka över mitt sätt att prata om pengar på nytt. Vem känner sig underlägsen respektive överlägsen? Skapar prat om pengar samtidigt en ofrivillig klyfta mellan mig och dem jag pratar med?

− Jag tycker ändå inte att prat om pengar endast består av prat om min egen, vännens eller grannens lön. Jag skulle gärna se att det fanns en större förståelse för diskussionen om pengar och att vi kunde ta oss an ämnet tillsammans utifrån våra olika utgångspunkter: man kan exempelvis behandla sparande och placerande, den ekonomiska välfärden, utifrån veckopengen. Sparbanken betonade också detta när jag träffade bankens experter för några veckor sedan på bankens kontor − de lärde mig också uttrycket ”ekonomisk välfärd”. Diskussionen om pengar gäller inte bara de rikaste, utan den gäller alla. Ju mer varierande utgångspunkter och värderingar de som samtalar har, desto rikare och mångsidigare blir diskussionen.

Sparbankens ambassadör för ekonomisk välfärd

Reinman berättar att mötet på Sparbanken gjorde henne mycket glad.

− Bankärenden är viktiga och personliga, och jag skulle inte ha inlett samarbete om vi inte hade tänkt likadant. Vi konstaterade att mitt sätt att uttrycka mig överensstämmer med Sparbankens: vi uttrycker oss båda tillmötesgående, enkelt och rakt på sak.

− Jag tycker om det faktum att jag förstår Sparbankens språk på sociala medier och på webbplatsen, och jag känner mig inte dum inför stora och skrämmande ord, eftersom sådana ord inte används. Det är bra att pratet om pengar inte är för långt från människornas vardag, eftersom pengar är en mycket väsentlig sak för var och en varje dag. Man kan prata även om pengar med värme, och ganska många människor skulle faktiskt kunna lära sig detta.

Behöver du hjälp med dina penningärenden? Om du gör det, är vi här för dig. Boka tid eller be oss ringa upp dig.

Kategorier
...