Konjunkturöversikt för hushåll, januari 2023

I denna rapport granskas de omständigheter som råder inom den finländska ekonomin och som påverkar i synnerhet hushållens ekonomiska situation. Dessa är bland annat arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, bostadsmarknadsläget samt hushållens skuldsättningsgrad och faktorer som påverkar tillgångarna.
Säästöpankin brändikuva

Sammanfattning:

  • Tillväxten i världsekonomin avtar tydligt. Världsbanken uppskattade till exempel i början av året att världsekonomin endast kommer att öka med 1,7 procent i år, vilket är betydligt lägre än det långsiktiga genomsnittet. Många länder riskerar att hamna i en recession.
  • Kriget i Ukraina, den höga inflationen och den snabbt åtstramade penningpolitiken har försvagat tillväxtutsikterna i världsekonomin.
  • Det positiva är att recessionen förväntas bli kortvarig och relativt måttlig. Det finns naturligtvis en hel del osäkerhet kring utsikterna, till exempel hur energisituationen i Europa utvecklas, om kriget eskalerar eller om Kina lyckas öppna ekonomin från coronabegränsningarna.
  • Inflationen torde minska betydligt under innevarande år. Det kommer också att göra det möjligt för centralbankerna att minska och i vissa fall till och med upphöra med sina räntehöjningar.
  • Enligt vår syn är Finlands ekonomi redan i en recession. Under det tredje kvartalet 2022 minskade Finlands BNP med 0,2 % och vi förväntar oss att minskningen fortsätter fram till sommaren i år. Under andra hälften av året kommer utsikterna att förbättras något i takt med att inflationen blir måttligare och räntehöjningarna börjar vara förbi.
  • Det rådande ekonomiska läget har i hög grad synts i hushållens vardag. Priserna har stigit snabbt och många familjer blir tvungna att mer omsorgsfullt än tidigare tänka på vad de spenderar sina pengar på. Problemen på energimarknaden har visat sig i form av stora elräkningar. De snabbt stigande räntorna kommer i sin tur att drabba skuldsatta hushåll. Konsumenternas förtroende har sjunkit till rekordlåga nivåer.
  • Å andra sidan finns det också positiva faktorer i hushållens situation. Sysselsättningsläget i Finland har förblivit gott och många hushåll har fortfarande till sitt förfogande besparingar som de samlat under coronakrisen.
  • Under början av 2023 fortsätter hushållens motgångar. Under andra hälften av året blir situationen något lättare när prisökningarna dämpas och löneförhöjningarna ökar löntagarnas inkomster. Vi räknar med att priserna kommer att stiga med i genomsnitt 4,5 procent i år och att inflationen lugnar sig mot slutet av året.
  • Arbetsmarknaden kommer att fortsätta att stödja hushållen år 2023. Vi förväntar oss att arbetslösheten kommer att öka något år 2023 till följd av recessionen, men det är osannolikt att vi kommer att se någon större försämring.
  • Hushållens skuldsättning har ökat under de senaste åren, men ränteutgifterna har ändå legat på en rekordlåg nivå. Denna situation har nu förändrats snabbt. Ränteutgifterna ökar och skuldsättningen lugnar ner sig.
  • På bostadsmarknaden kommer den slumrande tillvaron att fortsätta ännu under början av året. Vi förväntar oss att bostadspriserna sjunker med 4–6 procent i år.
  • Förra året var svårt för placerare när både aktiernas och ränteinvesteringarnas värde sjönk. När det gäller aktier kan början av året fortfarande vara krävande, men när räntehöjningarna upphör blir utsikterna gradvis klarare. Ränteinvesteringar börjar i sin tur se mer attraktiva ut än på länge, när högre räntor leder till bättre ränteintäkter.

Sparbankens konjunktuöversikt för hushåll

Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen granskar i konjunkturöversikten det ekonomiska läget i Finland och i synnerhet de faktorer som påverkar hushållens situation. Dessa är bland arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, situationen på bostadsmarknaden samt faktorer som påverkar hushållets skuldsättning. Sparbanken publicerar konjunkturöversikten två gånger per år, i januari och augusti.

Henna Mikkonen.Henna Mikkonen | Sparbankens chefsekonom
henna.mikkonen@saastopankki.fi
tel. 040 564 7918
Twitter: @HennaMikkonen1