Klimatförändringen syns i vardagen, men syns de i affärsverksamheten?

Under den andra veckan i november, strax innan den första snön föll i Finland, sattes det historiska värmerekordet för månaden i fråga, upp till 15,1 grader vid omkring 25 mätstationer. En mild dag mitt i en alleuropeisk energikris med stigande kostnader var dock en lättnad för många. I sin blogg diskuterar Virve Valonen, ansvarsdirektör i Sparbanksgruppen, klimatförändringens inverkan på företag och investeringar.

Virve Valonen.

De senaste åtta åren har enligt en färsk rapport från Världsmeteorologiska organisationen inför FN:s klimatkonferens COP 27 i november varit de varmaste åren i den världsomfattande mäthistorian. Mötet hölls i Sharm el-Sheikh i Egypten och man förväntade sig att länderna skulle meddela nya och striktare utsläppsåtaganden för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader enligt Parisavtalet. Denna gång lyckades mötet inte påskynda staternas utsläppsminskningar, vilket samtidigt torde understryka behovet av åtgärder även inom den privata sektorn. Vid klimatkonferensen beslutade man dock att inrätta en fond för att kompensera de värst drabbade länderna för klimatskador man inte kan anpassa sig till och som inte kan förebyggas.

Många företag ser också möjligheter i den gröna övergången, eftersom klimatmegatrenden, trots konferensens magra resultat, har kommit att stanna. Till exempel enligt PwC:s färska undersökning (på finska) görs mer än en fjärdedel av alla kapitalinvesteringar nu i klimatteknik. Enligt undersökningen planerar också åtta av tio investerare att öka sina investeringar i ESG-produkter under de kommande två åren.

Placeringar som en klimatåtgärd

Enligt FN:s internationella klimatpanel bör koldioxidutsläppen minskas med 45 % till 2030 jämfört med 2010 års nivåer. Målet är att Finland ska vara klimatneutralt senast 2035. I Finland återstår mycket att göra för att nå detta mål, till exempel när det gäller transporter och skogar. Vid sidan av staterna är privata investeringar och åtgärder i klimatfrågor viktiga. Även om alla länder uppfyller sina klimatlöften beräknas de uppnå en temperaturökning på strax under 2 °C, men de skulle ändå inte uppnå målet på 1,5 °C i Parisavtalet.

Det är viktigt för samhället att bromsa upp klimatförändringen, och detta präglar företagens verksamhet i allt högre grad. Utmaningen är stor, men det är också möjligheterna. Alla kommer inte att klara sig i den här tävlingen. Ökad ESG-reglering medför också egna krav. Till exempel måste företag som omfattas av det kommande direktivet om företagsansvar (CSDDD) utarbeta en affärsplan och en strategi för att säkerställa att de uppfyller målet på 1,5 grader i Parisavtalet, särskilt om klimatrisken eller dess inverkan på verksamheten är betydande. Företag som omfattas av det kommande direktivet om företagens ansvarsrapportering (CSRD) kommer också att behöva rapportera i anslutning till detta – och de första förslagen till standarder har just offentliggjorts. Insamling och rapportering av uppgifter bör också omfatta värdekedjans funktion, vilket ytterligare kommer att utvidga direktivets omfattning.

Klimat är ett huvudtema i Sparbankens ansvarsprogram

Miljö och klimat är också ett huvudtema i det ansvarsprogram som Sparbanksgruppen lanserade i februari. Till exempel inom Sparbankernas kapitalförvaltning görs en ESG-analys av objekten och den kompletterar den normbaserade och branschspecifika sållningen, med vars hjälp man begränsar placeringar, om en betydande del av omsättningen kommer från vissa verksamheter som betraktas som skadliga för miljön eller samhället. Inom Sparbankernas kapitalförvaltning rapporterar vi bland annat om koldioxidrisken för våra fonder, koldioxidintensitet, Low Carbon-tidskrifter som beskriver en låg koldioxidrisk, nettoeffekter och positiva miljökonsekvenser. I framtiden kommer uppföljningen av investeringsobjekten i Sparbankernas kapitalförvaltning också att utvidgas vad gäller klimatfrågor.

Vi utför även regelbundet analyser och stresstester av klimatscenarier för våra aktie- och räntefonder. När det gäller Sparbanksgruppens egen verksamhet och vår lånestock har vi dessutom analyserat koldioxidutsläppen och kommer att fortsätta detta arbete. I Sparbanksgruppen vill vi i vårt ansvarsprogram sätta upp nya ansvarsmål, inklusive nya klimatmål. Vi strävar efter att publicera dessa ännu i år, om det bara är möjligt.

Alla våra fonder följer principerna för ansvarsfullt placerande.

Virve Valonen är ansvarsdirektör i Sparbanksgruppen. Valonen är övertygad om att ansvarstagande är en del av den nuvarande och framtida konkurrenskraften. Intressentgruppernas, såsom kundernas och arbetstagarnas förväntningar och behov i anslutning till ansvarstagande har ökat. Också investerare, ESG-utvärderare och kreditvärderare ställer krav i ansvars- och ESG-frågor. Den ökande regleringen och megatrenderna, såsom klimatförändringen och de mål som hänför sig till den, påskyndar också utvecklingen av hållbar finansiering. Uppgifterna i denna blogg ska inte betraktas som individuella placeringsråd.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu