Asunto-osakkeen osto mielessä? Selvitä välittäjältä ainakin nämä 5 asiaa

Käytä aikaa esimerkiksi siihen, että kysyt välittäjiltä remonteista, niin tulevista kuin tehdyistäkin. Sen lisäksi kannattaa rehellisesti tarkastella omaa talouttaan ja asunnon kuukausittaisia kuluja.

Nuori mies on saanut käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet. Kodin hän löysi Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta ja asuntolainan Säästöpankista.

Kyllä sen sitten tietää. Tähän lausahdukseen voi yhtyä moni tuore asunnon omistaja, joka on löytänyt täydellisen kodin. Ensimmäistä omistusasuntoaan etsiville matka siihen, että oman asunnon avaimet kiiltelevät kädessä, voi kuitenkin olla hämmentävä ja kysymyksiä täynnä.

Mitä pitäisi tarkkailla asunnossa, kun menee ensimmäisen kerran asuntonäyttöön? Entäpä, mitä pitäisi kysyä välittäjältä? Kun siis mielit ostaa asunto-osakkeen kerrostalosta, selvitä ainakin alla olevat asiat, niin pääset jo pitkälle.

1. Tutki huolella niin asunto kuin asunnon tiedot

Siinä vaiheessa, kun asunto näyttää upealta, ja mallailet jo omaa sohvaa olohuoneen nurkkaan, malta vielä. Tutki huolella niin asunnon kuin asunto-osakeyhtiön tiedot. Jos olet etsimässä kerrostaloasuntoa omistusasunnoksi, on hyvä tutkia taloyhtiön paperit huolella sekä laskeskella muun muassa se, millaiset kuukausittaiset asumiskulut asunnossa on.

Selvitä myös se, onko taloyhtiössä lunastuslauseketta, joka joissain vanhoissa taloyhtiöissä on vielä voimissaan. Se tarkoittaa sitä, että kun olet löytänyt asunnon, neuvotellut hinnan sopivaksi, niin taloyhtiön asukkailla on etuosto-oikeus lunastaa kyseinen asunto samaan hintaan, johon itse olisit sitä ostamassa.

Kun kävelet pihalle, tarkkaile ympäristöä. Onko se siisti, vai kaipaisiko asiat huoltoa? Yleisilme kielii jo paljon siitä, miten taloyhtiön asioita hoidetaan.

2. Kysy tehdyistä remonteista ja mahdollisista tulevista.

Remontit ovat välttämättömiä, jotta rakennus pysyy kunnossa. Niinpä kummastusta saattaa herättää, jos remontteja ei ole tehty, eikä niitä ole suunnitelmissa, jos kyseessä on vähänkin vanhempi rakennus.

Isoimmat kustannukset osakkaille aiheuttavat yleensä julkisivu- sekä putkiremontit. Putkiremontti tulee ajankohtaiseksi noin 40-50 vuoden kuluttua rakentamisesta tai edellisestä remontista. Julkisivuremontti toteutetaan taas aikaisintaan parinkymmenen vuoden kuluttua rakentamisesta tai edellisestä remontista. Sen lisäksi katto kaipaa myös huoltoa ja jopa uusimista, joten siihenkin kannattaa varautua.

Kärjistetysti noin 50 neliön asunnon perinteisellä tavalla tehty putkiremontti maksaa noin 50 000 euroa. Putkiremontin voi tehdä siis kahdella tapaa, joko perinteisellä tai kevyemmällä eli sukittamalla. Perinteisessä putkiremontissa vaihdetaan kaikki putket uusiin. Sen sijaan kevyemmällä metodilla taas pinnoitetaan eli sukitetaan vanhat putket, jonka vuoksi toimenpide on nopeampi, mutta sen kestoikä ei ole niin pitkä kuin perinteisen putkiremontin. Sukitusmenetelmä on myös yleensä jonkin verran halvempi. 

Kysy myös, onko taloyhtiössä ollut vesivahinkoja, tai onko katto esimerkiksi vuotanut. Tästä syntyy osakkaille maksettavaa ja voi kieliä siitä, miten hyvin taloyhtiötä huolletaan ja hoidetaan.

3. Millaiset asumiskustannukset ovat?

Millaista kuukausittaista summaa sinun mahdollista maksaa asumisestasi? Selvitä siis, mitkä ovat mahdollisen tulevan asuntosi kokonaisasumiskustannukset. Kerrostalossa maksat muun muassa vastikkeita, joiden avulla hoidetaan taloyhtiön juoksevia kuluja, mutta rahoitetaan myös isompia remontteja. Yleensä hoitovastike, joka kattaa esimerkiksi kiinteistöhuollon, on sitä suurempi, mitä isompi asunto sinulla on. Sen lisäksi mukaan astuvat esimerkiksi vesimaksut sekä muut juoksevat kulut, kuten mahdollinen autopaikka sekä vuokravastike, jos kyseessä on vuokratontti.

On siis tärkeää, että summaat myyntihinnan ja juoksevat asumiskustannukset yhteen, ja mietit sen jälkeen, onko sinulla varaa maksaa niin lainaa kuin muita kuluja. Kun silmäilet myyntihintaa, tarkista asunnon velaton myyntihinta. Velattomaan myyntihintaan on sisällytetty mukaan kustannukset taloyhtiön ottamista lainoista, jotka kohdistuvat asuntoon. Lainaa on tarvittu esimerkiksi kattoremontin tekemiseen.

4. Onko tontti vuokra vai oma? 

Jos mielit ostaa asunnon kerrostalosta, tonttiasiat tulevat koskettamaan sinuakin. Selvitä siis, onko taloyhtiön tontti oma vai vuokra. Monesti vuokratontit ovat kaupungin omistuksessa, mutta ne voi omistaa myös esimerkiksi seurakunta, rakennusyhtiö tai muu taho. Hyvällä paikalla oleva tontti voi maksaa taloyhtiölle jopa 100 000 euroa vuodessa, joka osaltaan näkyy myös osakkaiden vastikkeissa eli sinun kuukausittaisissa kuluissa.

Selvitä siis aina, onko tontti oma vai vuokralla. Jos tontti on vuokratontti, kysy kuinka pitkä vuokrasopimus siihen on tehty, ja milloin se päättyy. Monesti vuokratonttien sopimukset ovat pitkiä, mutta vuokraa nostetaan pääsääntöisesti aina, kun sopimus tehdään uudelleen. Voit hieman peilata siihen, kuinka kauan suunnittelet asuvasi asunnossa eli koskettaako mahdollinen vuokrankorotus sinua.

Joissain kohteissa vuokratontin voi myös lunastaa itselle. Eli asuntokohtaisesti maksat itsellesi tontista osan, jotta et joudu maksamaan tontin kuluja vuokravastikkeessa enää. 

5. Ota selvää myös asunnon sijainnista ja ympäristöstä

Elämäntilanteet muuttuvat. Vaikka saatat ajatella asunnon ostamisvaiheessa, että tulet asumaan siinä monta kymmentä vuotta, voi kuitenkin käydä niin, että tahdot jossain vaiheessa muuttaa. Kun mielit ostaa asunnon, tarkkaile sijaintia. Sijaitseeko se kasvavalla alueella? Se tarkoittaa sitä, että saatat saada myytyä asunnon paremmin ja jopa paremmalla hinnalla tulevaisuudessa.

Onko lähellä kaikki tarvittavat palvelut, jotka haluaisit sieltä löytyvän? Kysy myös kaavoituksista. Onko lähistölle tulossa uusia asuntoja, ja jos on, niin minkälaisia? Kiinteistönvälittäjällä on velvollisuus selvittää asemakaavamuutokset. Tässäkin mielessä ostaminen välittäjältä on turvallisempaa. Sama velvollisuus ei koske yksityisiä henkilöitä, jotka myyvät asuntoaan.

Tarvitsetko apua asuntosi rahoitukseen? Aloita täyttämällä asuntolainahakemus.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista