Minnan nimissä tilattiin kalliita tavaroita: ”Pelottavinta oli miettiä, tuleeko luottotietoihini merkintä”

Minnan lompakko lähti voron matkaan. Korttien kuolettamisen ja uusimisen lisäksi tapauksesta koitui harmia hänelle pitkäksi aikaa. Mitä tehdä, jos maksukortit tai henkilöllisyystodistukset katoavat? Me otimme selvää.

Säästöpankin brändikuva

Tunnistatko sen? Pieni kylmä hiki puskee otsalle, taputtelet taskujasi, pengot laukkuasi ja sitä ei vain löydy, lompakkoasi siis. Toisaalta mielesi rauhoittelee sinua siitä, että lompakko voi vielä löytyä muualta, mutta toisaalta pohdit jo, minne piti soittaa, jos lompakko on todella kadonnut. Kuinka paljon rahaa siellä oli? Voiko joku käyttää häikäilemättömästi korttejani? 

Minnalle kävi niin, että hänen lompakkonsa katosi, ja siitä koitui harmia vielä senkin jälkeen, kun kortit oli kuoletettu

- Söin ulkona lounasta puiston penkillä, koska oli kaunis päivä. Kun lähdin, niin lompakkoni jäi ilmeisesti penkille viereeni, enkä muistanut ottaa sitä mukaan, Minna kertoo.

Hän ei muista tilannetta, jossa lompakko olisi muuten voitu viedä häneltä. Minna kuitenkin ajatteli, että lompakko voisi vielä löytyä. Siksi hän ei heti katoamispäivänä soittanut pankkiin ja kuolettanut korttejaan. Seuraavana päivänä se täytyi kuitenkin uskoa, lompakkoa ei vain löytynyt, joten Minna päätti kuolettaa korttinsa ja tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Kadonnut kortti olikin varastettu

Kun Minna kuoletti kortit, kävi ilmi, että lompakko oli todella varastettu, ja korteilla oli ehditty jo tehdä ostoksia. 

- Lähinnä kyse oli lähimaksuista, joita oli tehty muutamien kymppien edestä. Ei siis mitään katastrofaalista, mutta viimeistään silloin selvisi se, että lompakkoni oli varastettu, eikä se ollut vain kadoksissa, Minna muistelee. 

Rikosilmoitusta tehdessä Minnan piti luetella kaikki asiat, mitä lompakossa oli. Hän ajatteli tuolloin, että nyt asia on hoidossa. 

- Ei muuta kuin uusia kortteja tilaamaan. Onneksi minulla oli tuolloin tapana pitää hieman käteisvarantoa kotona, koska uusien korttien saapumisessa meni pari viikkoa. Olisin ollut pulassa ilman vanhaa kunnon säästöpossua!

Minnan nimissä ostettiin kalliita tavaroita elektroniikkaliikkeissä 

Vaikka Minna oli ilmoittanut kortit ja henkilöllisyystodistuksen varastetuksi, voro sai iloa niistä vielä kuukausiksi eteenpäin. 

- Henkilöllisyystodistustani hyödyntämällä oli tehty ostoksia useissa elektroniikkaliikkeissä. Henkilö oli siis tehnyt ostositoumuksen, ja sitä kautta saanut tavarat mukaansa heti. Laskut tulivat sitten postitse minulle. Tämä toistui useita kertoja, ja kaikki rasittava selvitystyö jäi minulle. Pelkkä soitto liikkeeseen ei riittänyt vaan he tarvitsivat totta kai todistuksen rikosilmoituksesta, ja joskus sekään ei riittänyt. Usein laskujen perässä tuli tästä huolimatta muistutuslaskuja ja lopulta varoituksia luottotietojen menettämisestä - ostoksethan olivat kaikkea puhelimista pizzatilausten kautta läppäreihin, joten summat eivät olleet pieniä, hän kertoo. 

Ongelmat loppuivat siihen, että eräs poliisi päätti ottaa asian hoitaakseen. Minna lähetti laskut poliisille, ja tämä oli yhteydessä liikkeisiin. Epäily saatiin kiinni, mutta varsinaista ratkaisua asiaan ei ollut vielä jutun kirjoitusvaiheessa syntynyt. 

- Yllätyksenä tuli se, että elektroniikkaliikkeissä ei katsottu tarkemmin sitä, kuka tavarat todella ostaa, ja kuinka helppoa tavaroiden ostaminen toisen nimissä oli, Minna miettii. 

- Ehkä tärkein vinkki vastaavassa tilanteissa olevalle on se, että säilyttää kaikki laskut ja pyytää poliisilta suoraan jonkin todistuksen tai toimintatavan, jonka avulla saa aina nopeasti lakkautettua perinnät ja lisälaskutukset. Jatkuva laskuvirta on todella stressaavaa etenkin, kun et voi koskaan tietää millaisia summia ja mistä niitä tulee.

Tee näin, jos maksukorttisi katoavat: 

  1. Toimi heti. Vastuu on sinulla siihen asti, kunnes olet ilmoittanut kortin varastetuksi ja kuolettanut sen. 
  2. Soita heti pankkien sulkupalveluun (24 h/vrk) 020 333, ulkomailta +358 20 333. Soittaessasi sinun ei tarvitse muistaa korttisi numeroa, pelkkä henkilötunnuksen kertominen riittää.
  3. Tarkkaile tilin tapahtumia. Jos korttejasi on ehditty käyttää väärin ennen kuolettamista, ole yhteydessä kortinmyöntäjään ja reklamoi hänelle tuntemattomat tapahtumat. 

Kun henkilöllisyystodistuksesi katoaa, tee näin: 

  1. Jos ajokorttisi, tai passisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi aina poliisille, näin pystytään estämään mahdolliset väärinkäytökset. Voit tehdä sen sähköisen asioinnin kautta täältä. Käytä sähköistä rikosilmoitusta tai käy vastaavasti henkilökohtaisesti poliisiasemalla. 

  2. Kirjaa ilmoitukseen kattava selvitys passin tai ajokortin katoamisesta. Ulkomailla ilmoituksen voi tehdä Suomen edustustolle. Kun ilmoitus on tehty, voit hakea normaalisti uutta passia tai ajokorttia.
  3. Poliisi kirjaa kadonneesta tai anastetusta ajokortista tai passista ilmoituksen poliisiasiain tietojärjestelmään ja ajokortti etsintäkuulutetaan sekä Suomessa että ulkomailla. 

Onko sinulla kysyttävää korteista, tai pankkiasioistasi? Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin korttien osalta. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön asian suhteen. 

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista