Mitä tehdä, kun mökkitie hiljenee?

Niin aurinkoisia muistoja kuin kesämökkiin liittyykin, sen käyttö saattaa ajan mittaan hiipua ja rakenteet rapistua. Kevät on hyvä kohta tehdä päätöksiä esimerkiksi suvun vanhasta loma-asunnosta.

Mökkitie hiljenee

Mökeiltä halutaan helppoutta ja läheistä sijaintia

Etäisyys ja vaatimaton varustelu ovat Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan yleisimmät syyt mökkimatkojen harvenemiselle. Pitkät ajomatkat eivät välttämättä houkuttele esimerkiksi kauemmas muuttaneita jälkipolvia. Iäkkäämmät mökit ovat myös aidosti "kesämökkejä", eli ne soveltuvat varustelunsa puolesta vain kesäkäyttöön. Nykyajan kuluttajien vaatimustaso on kuitenkin kasvanut: "Nyt halutaan moderneja mökkejä, joissa voi viettää aikaa kuin omakotitalossa, kaikin mukavuuksin ja ympärivuotisesti."

Rantanen kehottaakin mökkien omistajia – sellaisen aikoinaan hankkineita tai sittemmin perineitä – miettimään tarvetta realistisesti. Vaihtoehtona myymiselle voi olla vuokraustoiminta, mutta siinäkin ratkaisevat sijainti ja varustelutaso. "Jos näyttää siltä, että käyttöaste ei parane nyt eikä tulevaisuudessa, kannattaa vahvasti miettiä luopumista." Erityisen haitallista ratkaisujen venyttäminen on mökin kunnon kannalta, jos se on pitkälti oman onnensa nojassa.

Luonto nostaa arvoa

Sp-Kodin toimitusjohtaja jakaa kohteet järvenranta- ja kuivan maan mökkeihin. Jälkimmäisten kysyntä on melko vähäistä, mikä näkyy matalampana hintatasona. Sen sijaan järven rannalla sijaitseville mökeille, etenkin isomman vesistön äärellä, on hyvin ottajia. "Lainsäädäntö rantarakentamiselle on melko tiukka. Lisäksi monen vesistön rannat alkavat olla jo niin rakennettuja, että sieltä ei vapaata tonttia enää löydy."

Vaatimattomasti varustellun mökin kauppahintaa ei Rantasen mukaan kannata lähteä korottamaan muutostöillä. "Iso remontti tarkoittaa useissa tapauksissa, että korvataan vanha mökki uudella", hän toteaa. Sellainen urakka on viisainta jättää ostajan tehtäväksi.

Mökkikaupat tehdään keväällä

Suomalaisen suven unelmakuvastoa hallitsevat mökit, rantasaunat, laiturinnokat ja peilityynet järvet. Mökille on paettu mieluusti koko kesäksi. Tämä on kuitenkin Rantasen mukaan vähitellen muuttumassa. "Kun mennään vähän eteenpäin, niin kesämökki järven rannalla ei ole enää perheiden ykköstavoitteita. Ei haluta asettua pitkäksi aikaa yhdelle paikalle, vaan kesäloma käytetään matkaillen erilaisissa ympäristöissä." Se tulee arvatenkin näkymään kesämökkien kysynnässä yleisesti.

Tämän vuoden osalta ripeys päätöksenteossa palkitaan, sillä sesonki käy kuumimmillaan juuri nyt. "Myynti kannattaa aloittaa toukokuun puoliväliin mennessä", vinkkaa Rantanen. Vaivattomin tapa on kääntyä alan ammattilaisen puoleen, joka ottaa hoitaakseen koko paketin alusta loppuun. Mökkikin pääsee tehtäväänsä uusien omistajien ilona mahdollisimman pian.

Harkitsetko kesämökin myyntiä? Ota yhteys lähimpään Sp-Kodin välittäjään!

Sijainti ja varustelu ratkaisevat myyntiarvon

  • Kuivan maan mökin arvo on yleensä muutamia kymmeniä tuhansia, haitarin ollessa noin 10 000 - 100 000 euroa.
  • Veden äärellä olevan mökin hinta on yleensä 100 000 eurosta ylöspäin, vesistöstä ja varustelusta riippuen jopa useita satoja tuhansia.
  • Merenrantakohteita on myynnissä todella harvoin. Ne voivat olla jopa miljoonan euron hintaisia kokonaisuuksia.

Asiantuntija: toimitusjohtaja Jukka Rantanen, Sp-Koti Oy

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista