Yhdysvaltojen talous laski yllättäen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Maan BKT laski 1,4 % annualisoituna edellisestä vuosineljänneksestä, kun kasvua viime vuoden lopulla oli 6,9 %. Lasku oli ensimmäinen sitten vuoden 2020. Talouden supistuminen johtui voimakkaasta tuonnin kasvusta, samanaikaisesta viennin hidastumisesta ja varastojen hitaammasta kasvusta. Myös julkisen kulutuksen väheneminen pandemian jälkeen näkyi BKT:ssa. Positiivisella puolella oli vahva kotimainen kysyntä, jonka odotetaan jatkuvan vuoden toisella neljänneksellä.
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) laski huhtikuussa vastoin odotuksia (huhtikuu 55,4, maaliskuu 57,1). Indeksin laskun taustalla on olosuhteiden heikkeneminen sekä kysynnän että tarjonnan osalta. Tarjonta- ja toimitusketjuongelmat ovat rajoittaneet tuotantoa ja työvoiman saatavuudessa on ollut haasteita.
Palvelusektori kasvoi huhtikuussa maaliskuuta maltillisemmin kohonneiden kustannuspaineiden seurauksena. Myös työntekijöiden huono saatavuus rajoitti sektorin kasvua. Korkeammat hinnat laskivat uusia tilauksia, mutta muuten sektorin aktiviteetti oli nousussa. Sektorin ostopäällikköindeksi (ISM) oli huhtikuussa 57,1 (maaliskuu 58,3).
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys oli huhtikuussa 428 000, joka oli odotuksia enemmän. Samalla helmi- ja tammikuun lukuja tarkistettiin hieman alaspäin. Työllisuustilanne on Yhdysvalloissa erittäin vahva. Työttömyysaste oli muuttumaton maaliskuusta (3,6 %) työvoiman osallistumisasteen hieman laskiessa (huhtikuu 62,2 %, maaliskuu 62,4 %). Keskituntiansiot nousivat 5,5 % vuodessa.
Yhdysvaltojen keskuspankki ei kokoustanut huhtikuussa, mutta toukokuun alussa pitämässään kokouksessa pankki nosti ohjauskoron vaihteluväliä odotetusti 0,50 %-yksikköä. Ohjauskoron vaihteluväli on nyt 0,75 % - 1,00 %. Pankki myös ennakoi ohjauskoron nousevan mahdollisesti 0,5 %-yksikköä seuraavassa kahdessa kokouksessa kesä- ja heinäkuussa. Jos inflaatiokehitys taittuu jatkossa laskuun, pankki voi pienentää nostojen kokoa seuraavissa kokouksissa 0,25 %-yksikköön.
Keskuspankin taseen pienennys aloitetaan kesäkuun alussa, jolloin 47,5 miljardin dollarin edestä erääntyviä arvopapereita ei sijoiteta uudelleen. Kolmen kuukauden jälkeen summa nousee 95 miljardiin dollariin.
Kokouksesta annettu tiedote oli suhteellisen muuttumaton maaliskuusta. Pankki odottaa inflaation laskevan 2 % tasolle ja työllisyyden pysyvän vahvana. Epävarmuutta tuovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan nollatoleranssi virustartuntojen suhteen, mikä kasvattaa tuotanto- ja toimitusketjuongelmia. Pankin mukaan Yhdysvaltojen talous kestää kuitenkin hyvin rahapolitiikan kiristämisen nykytilanteessa. Pankki ei myöskään ollut huolestunut ensimmäisen vuosineljänneksen aikaisesta talouden supistumisesta. Sen sijaan yksityinen kulutus ja investoinnit olivat neljänneksen aikana kasvussa, mikä kertoo talouden vahvuudesta.
Toimissaan keskuspankki painottaa inflaation hillintää talouskasvun kustannuksella. Pankki on valmis myös taloutta rajoittavaan rahapolitiikkaan, jos hintavakauden saavuttaminen sitä edellyttää. Pankin seuraava korkopäätös julkaistaan 15.6.2022.