ASP-laina

ASP-lainan korko on aina edullinen. Voit saada lainan, jos olet 15-44-vuotias ASP-säästäjä ja säästät vähintään 10 % asunnon kauppahinnasta ASP-ehtojen mukaisesti.

Säästöpankin brändikuva.
check

ASP-lainan korko on aina edullinen.

check

Saat tukea asp-lainasi koronmaksuun, jos korko nousee yli 3,8 %:n.

check

valtion takaama lainaosuus on asp-lainassa isompi kuin tavallisessa asuntolainassa. 

Mikä on ASP-laina?

ASP-laina on osa ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmää. Sen avulla valtio tukee nuorten ensiasunnon hankintaa. Voit saada koroltaan edullisen ASP-lainan, kun olet säästänyt asunnon kauppahinnasta vähintään 10 % ja täytät muut ASP-ehdot. ASP-laina kattaa loppuosan asunnon hinnasta ja se myönnetään enintään 25 vuodeksi.

Se, kuinka suuren ASP-lainan voit enimmillään saada, riippuu ostettavan kohteen asunnon sijainnista. Kaksi ASP-tilisäästäjää voivat saada ASP-korkotukilainaa jopa 50 prosentilla korotettuna oman kuntansa enimmäismäärästä. Esimerkiksi Helsingissä ASP-lainamäärä voi olla jopa 322 500 €, aiemman 215 000 € sijaan.

Paljonko voin saada ASP-lainaa?

Yksi asunnon hankkiva ASP-säästäjä (korkotukilainan enimmäismäärä €):

Helsinki: 215 000 €
Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 160 000 €
Tampere, Turku: 140 000 €
Muu Suomi: 120 000 €

Kaksi asunnon hankkivaa ASP-säästäjää (korkotukilainan enimmäismäärä € voi olla +50%, kun kaksi ASP-kelpoista lainanhakijaa):

Helsinki: 322 500  €
Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 240 000 €
Tampere, Turku: 210 000 €
Muu Suomi: 180 000 €

Jos kaavailemasi asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-lainan maksimimäärä, voit hakea sen rinnalle ASP-lisälainaa, joka myönnetään tavallisen asuntolainan ehdoin. Voit saada ASP-lainalle sekä ASP:n lisälainalle valtiontakauksen, mikä helpottaa puuttuvan vakuuden järjestelyä. Valtiontakaus voi olla enintään 25 % lainojen yhteissummasta, kuitenkin maksimissaan 60 000 euroa.

ASP-lainan edullinen korko ja muita etuja

ASP-laina tuo monia hyötyjä tavalliseen asuntolainaan nähden:

  • ASP-lainan korko on aina edullinen.
  • Valtion takaaman lainan osuus voi olla 90 % asunnon hankintahinnasta. Ilman ASP-sopimusta takaus on enintään 85 %.
  • Valtiontakauksen 2,5 % takausmaksu ei koske ASP-lainaa.
  • Saat valtion korkotukea ensimmäisen 10 vuoden ajan. Jos asuntolainan korko nousee sinä aikana yli 3,8 %, valtio maksaa ylimenevästä korosta 70 %.

Valtiontakauksen ehdot ovat monilta osin edullisemmat ASP-säästäjälle. Vertaa eroja alla.


  tavallinen säästäjä  ASP SÄÄSTÄJÄ  
Suurin lainamäärä asunnon ostohinnasta, johon voi saada valtiontakauksen  85 % 90 %
Valtiontakauksen enimmäismäärä lainasta (max 60 000 €)  20 % 25 %
Takauksen hinta 2,5 % 0 %

 

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää, me Säästöpankissa kerromme mielellämme lisää ja teemme juuri sinun tilannettasi vastaavat laskelman ASP-säästämisestä ja -lainasta.

ASP-lainan ehdot

Voit saada ASP-lainaa, jos seuraavat ASP-lainan ehdot toteutuvat:

  • Olet avannut tilin ASP-säästämiseen ja täytät sille asetetun säästötavoitteen, ja olet ostamassa ensiasuntoa.
  • Asuntosäästöpalkkiotilin voi avata jokainen ensiasunnon ostamista suunnitteleva 15-44-vuotias, joka ei ole omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta aiemmin 50% tai enemmän.

ASP-säästäjäksi kannattaa ryhtyä, vaikka ensiasunnon hankkiminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Säästäminen on helpompaa pienissä erissä pitkän ajan kuluessa, mutta nopeimmillaan voit päästä tavoitteeseesi jo kahdessa vuodessa. Lisäksi saat säästöillesi tavallista tiliä paremman koron. ASP-säästäminen ei missään vaiheessa sido sinua asunnon ostoon, vaan voit halutessasi keskeyttää sopimuksen.

Onko ASP-laina ajankohtainen? Aloitathan täyttämällä asuntolainahakemuksen verkkopankissa.

Digiopas ensiasunnon ostajalle

Ensiasunnon ostajan oppaasta saat tietoa mm. eri rahoitusvaihtoehdoista, lainan termeistä sekä siitä, mitä ensiasunnon ostossa tulee huomioida.
Elämässä kannattaa myös irrotella! Nuori mies soittaa antaumuksella ilmakitaraa.

Tutustu myös näihin

Asuntolaina

Säästöpankin asuntolaina on joustava ja sinulle mitoitettu. Alkuun pääset täyttämällä asuntolainahakemuksen, se ei vielä sido sinua mihinkään. Jos olet jo asiakkaamme, kätevintä on täyttää hakemus verkkopankissa kirjautuneena.

Opintolaina

Opintolainan turvin voit keskittyä opiskeluusi ja valmistua ajoissa. Opintolaina on valtion takaama laina, jonka takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä. Kysy ensin Kelalta päätös opintolainasta ja täytä sitten opintolainahakemus suoraan omassa verkkopankissasi.

Kulutusluotto

Kulutusluotto antaa sinulle lisäjoustoa pienten ja vähän suurempienkin hankintojen rahoittamiseen. Jos olet asiakkaamme, voit saada kulutusluottoa myös ilman vakuuksia.

Laina sijoitusasuntoon

Etsitkö rahoitusta asuntosijoittamiseen? Toteuta suunnitelmasi vaurastumisesta ostamalla sijoitusasunto Säästöpankin sijoitusasuntolainalla.

Autolaina

Kun autokuume iskee, kysy meiltä juuri sinulle sopivaa ratkaisua auton rahoitukseen. Tutustu myös autolainalaskuriin.

Rakennuslaina

Onko tavoitteenasi oman kodin rakentaminen? Ensimmäisinä vaiheina omaan kotiin ovat realistinen kustannusarvio ja lainan hakeminen rakentamiseen.

Remonttilaina

Kaipaako kylpyhuone täysremonttia tai haluatko tehdä keittiöremontin? Pienet ja suuret suunnitelmat saat ripeästi toteen remonttilainalla.

Korkoputki

Tahdotko vakautta lainasi korkoon? Kun valitset korkoputken, lainasi korolle määritellään enimmäis- ja vähimmäiskorkoprosentti.

Lainaturva

Säästöpankki Balanssi -lainaturvan avulla huolehdit lainan takaisinmaksusta ennakkosuunnitelman mukaisesti. Silloinkin, jos jotain ikävää tapahtuu.

Joustoluotto

Joustoluotto on mukautuva vararahasto. Sovi pankin kanssa sinulle sopiva luottoraja ja siirrä rahaa tilillesi tarpeesi mukaan. Täytä lainahakemus ja merkitse lisätietokohtaan, että tahdot lainan joustoluottona.

Kiinteä korko

Korot ovat vielä matalalla, mutta kuinka pitkään? Voit valita lainaasi kiinteän koron, jolloin lainasi korkoprosentti säilyy samana koko jakson ajan.

Hinnaston saat näkyviin, kun kirjoitat kenttään paikkakunnan ja valitset haluamasi listalta.

Valitsemasi konttori

Vaihda konttoria
Palvelemme asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8–20 ja la klo 10–14