ASP-laina

ASP-lainan korko on aina edullinen. Voit saada lainan, jos olet 15–39-vuotias ja säästät vähintään 10 % asunnon kauppahinnasta ASP-ehtojen mukaisesti.

check

ASP-lainan korko on aina edullinen.

check

Saat tukea asp-lainasi koronmaksuun, jos korko nousee yli 3,8 %:n.

check

valtion takaama lainaosuus on asp-lainassa isompi kuin tavallisessa asuntolainassa. 

Mikä on ASP-laina?

ASP-laina on osa ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmää. Sen avulla valtio tukee nuorten ensiasunnon hankintaa. Voit saada koroltaan edullisen ASP-lainan, kun olet säästänyt asunnon kauppahinnasta vähintään 10 % ja täytät muut ASP-ehdot. ASP-laina kattaa loppuosan asunnon hinnasta ja se myönnetään enintään 25 vuodeksi.

Se, kuinka suuren ASP-lainan voit enimmillään saada, riippuu ostettavan asunnon sijainnista. Lainan asuntokohtainen maksimisuuruus on aina sama, olipa ASP-säästäjiä yksi tai kaksi.

Paljonko voin saada ASP-lainaa?

ASP-lainan enimmäismäärä riippuu alueesta:

Helsinki: 215 000 €
Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 160 000 €
Tampere, Turku: 140 000 €
Muu Suomi: 120 000 €

Jos kaavailemasi asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-lainan maksimimäärä, voit hakea sen rinnalle ASP-lisälainaa, joka myönnetään tavallisen asuntolainan ehdoin. Voit saada osalle lainaa valtiontakauksen, mikä helpottaa puuttuvan vakuuden järjestelyä. Valtion takaus lisälainan määrästä on enintään 25 %, kuitenkin enintään 50 000 euroa.

ASP-lainan edullinen korko ja muita etuja

ASP-laina tuo monia hyötyjä tavalliseen asuntolainaan nähden:

  • ASP-lainan korko on aina edullinen.
  • Valtion takaaman lainan osuus voi olla 90 % asunnon hankintahinnasta. Ilman ASP-sopimusta takaus on enintään 85 %.
  • Valtiontakauksen 2,5 % takausmaksu ei koske ASP-lainaa.
  • Saat valtion korkotukea ensimmäisen 10 vuoden ajan. Jos asuntolainan korko nousee sinä aikana yli 3,8 %, valtio maksaa ylimenevästä korosta 70 %.

Valtiontakauksen ehdot ovat monilta osin edullisemmat ASP-säästäjälle. Vertaa eroja alla.

  tavallinen säästäjä  ASP SÄÄSTÄJÄ  
Suurin lainamäärä asunnon ostohinnasta, johon voi saada valtiontakauksen 85 % 90 %  85 % 90 %
Valtiontakauksen enimmäismäärä lainasta (max 50 000 €) 20 % 25 %  20 % 25 %
Takauksen hinta 2,5 % 0 % 2,5 % 0 %

 

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää, me Säästöpankissa kerromme mielellämme lisää ja teemme juuri sinun tilannettasi vastaavat laskelman ASP-säästämisestä ja -lainasta.

ASP-lainan ehdot

Voit saada ASP-lainaa, jos seuraavat ASP-lainan ehdot toteutuvat:

  • Olet avannut tilin ASP-säästämiseen ja täytät sille asetetun säästötavoitteen, ja olet ostamassa ensiasuntoa.
  • Asuntosäästöpalkkiotilin voi avata jokainen ensiasunnon ostamista suunnitteleva 15–39-vuotias, joka ei ole omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta aiemmin 50 % tai enemmän.

ASP-säästäjäksi kannattaa ryhtyä, vaikka ensiasunnon hankkiminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Säästäminen on helpompaa pienissä erissä pitkän ajan kuluessa, mutta nopeimmillaan voit päästä tavoitteeseesi jo kahdessa vuodessa. Lisäksi saat säästöillesi tavallista tiliä paremman koron. ASP-säästäminen ei missään vaiheessa sido sinua asunnon ostoon, vaan voit halutessasi keskeyttää sopimuksen.

Tilaa ilmainen ensiasunnon ostajan digiopas

Tahdotko vinkkejä ensimmäisen oman kodin ostoon? Tilaa ilmainen digiopas, josta saat vinkkejä mm. rahoitukseen, kodin valintaan ja muuhun asunnon ostamiseen liittyvään.

Tahdotko lisätietoa ASP-lainasta? Varaa aika tapaamiseen. 

ASP-säästäjänä saat hyvät edut

Voit tehdä muutoksia ASP-säästösuunnitelmaasi

Tutustu myös näihin

Autolaina

Kun autokuume iskee, kysy meiltä juuri sinulle sopivaa ratkaisua auton rahoitukseen. Tutustu myös autolainalaskuriin.

ASP-laina

ASP-laina tarjoaa ensiasunnon ostajalle monia etuja, esimerkiksi edullisen koron ja valtion tukea mahdollisessa koronnousussa.

Remonttilaina

Kaipaako kylpyhuone täysremonttia tai haluatko tehdä keittiöremontin? Pienet ja suuret suunnitelmat saat ripeästi toteen remonttilainalla.

Lainaturva

Säästöpankki Balanssi -lainaturvan avulla huolehdit lainan takaisinmaksusta ennakkosuunnitelman mukaisesti. Silloinkin, jos jotain ikävää tapahtuu.

Laina sijoitusasuntoon

Etsitkö rahoitusta asuntosijoittamiseen? Toteuta suunnitelmasi vaurastumisesta ostamalla sijoitusasunto Säästöpankin sijoitusasuntolainalla.

Joustoluotto

Remontti, läppäri tai lomamatka – Joustoluotto on jatkuva vararahasto, jolla saat puskuria yllättäviin menoihin ja isompiin kuluihin.

Opintolaina

Opintolainan turvin voit keskittyä opiskeluusi ja valmistua ajoissa. Opintolaina on valtion takaama laina, jonka takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä.

Kiinteä korko

Korot ovat vielä matalalla, mutta kuinka pitkään? Voit valita lainaasi kiinteän koron, jolloin lainasi korkoprosentti säilyy samana koko jakson ajan.

Rakennuslaina

Onko tavoitteenasi oman kodin rakentaminen? Ensimmäisinä vaiheina omaan kotiin ovat realistinen kustannusarvio ja lainan hakeminen rakentamiseen.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on joustava ratkaisu arjen lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin. Laina-aika ja luoton lyhennyserä mitoitetaan sinulle sopiviksi. Kysy lisää paikallisesta Säästöpankistasi.

Korkoputki

Tahdotko vakautta lainasi korkoon? Kun valitset korkoputken, lainasi korolle määritellään enimmäis- ja vähimmäiskorkoprosentti.

Hinnaston saat näkyviin, kun kirjoitat kenttään paikkakunnan ja valitset haluamasi listalta.

Valitsemasi konttorin yhteystiedot

Vaihda konttoria
Palvelemme asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8–20 ja la klo 10–14