Opintolaina

Opintolainan avulla voit täysillä keskittyä opiskeluihisi – ja siten valmistua nopeammin ja päästä tienaamaan! Kysy ensin Kelalta päätös opintolainasta ja täytä sitten opintolainahakemus suoraan omassa verkkopankissasi.

Nuori mies katsoo luottavaisesti tulevaan korkea kirjapino käsissään. Opintolainan hän on saanut Säästöpankista.
check

Opintolainan vakuutena toimii Kelan myöntämä valtiontakaus. Et tarvitse muita vakuuksia. 

check

Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päättymisen jälkeen.

check

Opintolainahakemuksen voit täyttää suoraan verkkopankissa, kun Kelalta on tullut päätös.

Paljonko opintolainaa voi saada?

Kela päättää, kuinka paljon voit saada opintolainaa. Lainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksesta, jossa opiskelet.

Opintolainan määrä lukuvuodessa:

  • 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 650 euroa / kk
  • ulkomailla opiskeleva: 800 euroa / kk.

Voit nostaa lainan lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä. Mikäli opiskelet ulkomailla, suoritat tieteellisiä jatko-opintoja, saat aikuisopintotukea tai jos opintosi kestävät enintään 12 kuukautta, voit nostaa lainan kerralla.

Miten opintolainaa haetaan?   

Pyydä Kelalta päätös opintolainasta. Kun olet saanut myönteisen päätöksen, hae lainaa suoraan verkkopankissasi. Täytä hakemus valitsemalla Lainat > Tee opintolainahakemus. Hakemuksesi käsitellään muutamassa pankkipäivässä. 
Ennen hakemuksen täyttämistä tarkistathan Omat yhteystiedot -kohdasta, että tietosi ovat ajan tasalla. Pääset tietoihin klikkaamalla omaa nimeäsi verkkopankin yläosassa.

Jos et vielä ole asiakkaamme, täytä opintolainahakemus tai jätä yhteydenottopyyntö, niin jatketaan pian yhdessä keskusteluja!  

Opintolainan korko

Opiskeluaikana et maksa korkoja lainasta, vaan korot pääomitetaan lainapääomaan. Opintolainan korko muodostuu sovitusta viitekorosta ja pankin marginaalista. Korko sidotaan yleensä euriborkorkoon tai pankin omaan primekorkoon. Korko muuttuu laina-aikana, kun euriborkorko tai pankin oma primekorko muuttuu.

Lainan kustannuksia syntyy yleensä myös pankin toimitusmaksusta ja mahdollisista lyhennyssuunnitelman muutoksista. Mikäli sinulle tehdään yksilöllinen nostosuunnitelma, saattaa nostoeristä ja opintolainan veloituksista myös tulla erillisiä kustannuksia.

Todellinen vuosikorko muodostuu varsinaisen koron lisäksi myös muista lainasta aiheutuvista kuluista. Lue lisää lainan korkojen maksamisesta Kelan sivuilta.

Valtion takaus opintolainassa – et tarvitse muita takaajia ja vakuuksia

Valtio takaa opintolainan kokonaan. Voit hakea lainaa Säästöpankista sen jälkeen, kun Kela on antanut sille valtiontakauksen. Pankissa sovitaan lainan ehdoista, kuten korosta ja takaisinmaksusuunnitelmasta ja allekirjoitetaan velkakirja.

Voit saada valtiontakauksen lainaasi, jos täytät jonkun seuraavista kohdista: 

  • Olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa. Tällöin sinulle myönnetään valtiontakaus ilman erillistä hakemusta.
  • Saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta.
  • Olet alle 17-vuotias, etkä asu vanhempiesi luona ja et voi saada opintorahaa, koska olet oikeutettu lapsilisään. Vanhempiesi tulot ovat alle 64 400 euroa vuodessa.
  • Olet 18–19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa ja et voi saada opintorahaa vanhempiensa tulojen perusteella. 
  • Opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja merivartiokoulussa (rajavartijan peruskurssi) ja et voi saada opintorahaa oppilaitokselta saamansa päivärahan vuoksi.

Lainan takaisinmaksu alkaa valmistumisen jälkeen

Sinun ei tarvitse murehtia lainan lyhentämisestä opiskeluaikanasi. Ensimmäinen lyhennys on maksettava noin 1,5 vuoden kuluttua valmistumisesta tai opintojen keskeyttämisestä.

Maksat opintolainaasi kuukausittain samansuuruisina tasalyhennyksinä. Lyhennys sisältää sekä korkoa että lyhennystä. Laina-aika ja takaisinmaksutapa sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä muutoksia myös myöhemmin. Lainan voit myös maksaa kokonaan pois milloin tahansa kuluitta.

Muistathan myös opintolainahyvityksen!

Valmistumisen jälkeen voit saada lainan lyhennyksistä verotuksessa opintolainavähennystä, jolloin maksat vähennyksen verran vähemmän veroja. Valtio kannustaa opiskelijoita valmistumaan ajoissa. Jos valmistut tavoiteajassa, saatat olla oikeutettu lainahyvitykseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela lyhentää lainaa puolestasi.

Se, oletko oikeutettu vähennykseen vai hyvitykseen, määräytyy sen mukaan, milloin olet aloittanut opintosi. 

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys voidaan myöntää korkeakouluopiskelijoille, joiden ensimmäiset korkeakouluopinnot ovat alkaneet 1.8.2014 tai sen jälkeen.

Opintolainavähennys

Opintolainavähennys voidaan myöntää korkeakouluopiskelijoille, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakouluopinnot ennen 1.8.2014..

Lisätietoa saat Kelan sivuilta.

Opintolaina on investointi tulevaisuutesi. Kun pystyt panostamaan täysillä opintoihisi, voit valmistua ajoissa ja pääset nopeammin tienaamaan hyvässä ammatissa. Ota yhteyttä ja kysy lisää tai hae lainaa suoraan verkkopankista.

Tiesitkö? Myös opiskelija voi saada luottokortin

Säästöpankin Visa Credit/Debit -kortti tuo tasapainoa opiskeluajan rahoitustarpeisiin. Voit saada luottokortin 2000 euron luottorajalla, jos olet 18-vuotias, opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa, yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa ja olet suorittanut vähintään 50 opintopistettä. Lue lisää Visa Credit/Debit -kortista

 

"Opintolaina on edullinen ja lainan takaisinmaksuaika on joustavaa", kertoo taloushallinnon tradenomiksi opiskeleva asiakkaamme Noora.

Rahoitusta elämäsi hankkeisiin

Asuntolaina

Edessä vaihto isompaan tai tavoitteena ihan ensimmäinen oma koti? Hae meiltä lainaa, joka sopii tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi. Asuntolainalaskurin avulla voit kartoittaa tarkemmin lainatarpeesi.

Autolaina

Kun autokuume iskee, kysy meiltä juuri sinulle sopivaa ratkaisua auton rahoitukseen. Tutustu myös autolainalaskuriin.

ASP-laina

ASP-laina tarjoaa ensiasunnon ostajalle monia etuja, esimerkiksi edullisen koron ja valtion tukea mahdollisessa koronnousussa.

Remonttilaina

Kaipaako kylpyhuone täysremonttia tai haluatko tehdä keittiöremontin? Pienet ja suuret suunnitelmat saat ripeästi toteen remonttilainalla.

Lainaturva

Säästöpankki Balanssi -lainaturvan avulla huolehdit lainan takaisinmaksusta ennakkosuunnitelman mukaisesti. Silloinkin, jos jotain ikävää tapahtuu.

Joustoluotto

Remontti, läppäri tai lomamatka – Joustoluotto on jatkuva vararahasto, jolla saat puskuria yllättäviin menoihin ja isompiin kuluihin.

Kiinteä korko

Korot ovat vielä matalalla, mutta kuinka pitkään? Voit valita lainaasi kiinteän koron, jolloin lainasi korkoprosentti säilyy samana koko jakson ajan.

Laina sijoitusasuntoon

Etsitkö rahoitusta asuntosijoittamiseen? Toteuta suunnitelmasi vaurastumisesta ostamalla sijoitusasunto Säästöpankin sijoitusasuntolainalla.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on joustava ratkaisu arjen lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin. Laina-aika ja luoton lyhennyserä mitoitetaan sinulle sopiviksi. Kysy lisää paikallisesta Säästöpankistasi.

Rakennuslaina

Onko tavoitteenasi oman kodin rakentaminen? Ensimmäisinä vaiheina omaan kotiin ovat realistinen kustannusarvio ja lainan hakeminen rakentamiseen.

Korkoputki

Tahdotko vakautta lainasi korkoon? Kun valitset korkoputken, lainasi korolle määritellään enimmäis- ja vähimmäiskorkoprosentti.

Hinnaston saat näkyviin, kun kirjoitat kenttään paikkakunnan ja valitset haluamasi listalta.

Valitsemasi konttorin yhteystiedot

Vaihda konttoria
Palvelemme asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8–20 ja la klo 10–14
...