Opintolaina

Opintolainan avulla voit täysillä keskittyä opiskeluihisi – ja siten valmistua nopeammin ja päästä tienaamaan! Kysy ensin Kelalta päätös opintolainasta ja täytä sitten opintolainahakemus suoraan omassa verkkopankissasi.

Säästöpankin brändikuva

Opintolainan vakuutena toimii Kelan myöntämä valtiontakaus. Et tarvitse muita vakuuksia. 

Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päättymisen jälkeen.

Opintolainahakemuksen voit täyttää suoraan verkkopankissa, kun Kelalta on tullut päätös.

Miten opintolainaa haetaan?

Saadaksesi opintolainaa sinulla tulee olla Kelan myöntämä lainatakaus. Lue tarkemmin opintolainasta Kelan sivuilta.

Kun sinulla on Kelan myöntämä lainatakaus, hae opintolainaa suoraan Säästöpankin verkkopankissa. Täytä hakemus valitsemalla Lainat > Tee opintolainahakemus. Hakemuksesi käsitellään muutamassa pankkipäivässä. Valitettavasti opintolainan hakeminen ei vielä onnistu Säästöpankki mobiilisovelluksessa. 

Ennen hakemuksen täyttämistä tarkistathan Omat yhteystiedot -kohdasta, että tietosi ovat ajan tasalla. Pääset tietoihin klikkaamalla omaa nimeäsi verkkopankin yläosassa. 

Jos et vielä ole asiakkaamme, ei haittaa – aloitetaan ensin asiakkuuden avaamisella. Sen jälkeen pääset hakemaan lainaa verkkopankissamme. Jätä yhteydenottopyyntö tai varaa aika kotiseutusi paikalliseen Säästöpankkiin.

Paljonko opintolainaa saa?

Kela päättää, kuinka paljon voit saada opintolainaa. Lainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksesta, jossa opiskelet.

Opintolainan enimmäismäärä lukuvuodessa:

  • 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 650 euroa / kk
  • ulkomailla opiskeleva: 800 euroa / kk.

Voit nostaa lainan lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä. Mikäli opiskelet ulkomailla, suoritat tieteellisiä jatko-opintoja, saat aikuisopintotukea tai jos opintosi kestävät enintään 12 kuukautta, voit nostaa lainan kerralla.

Valtio takaa lainan – et tarvitse muita takaajia ja vakuuksia

Valtio takaa opintolainan kokonaan. Voit hakea lainaa Säästöpankista sen jälkeen, kun sinulla on Kelan myöntämä lainatakaus. Lainahakemusta tehdessä pankki kertoo tarkemmin lainan ehdoista, kuten korosta ja marginaalista ja allekirjoitetaan velkakirja.

Voit saada valtiontakauksen lainaasi, jos täytät jonkun seuraavista kohdista: 

  • Olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa. Tällöin sinulle myönnetään valtiontakaus ilman erillistä hakemusta.
  • Saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta.
  • Olet alle 17-vuotias, etkä asu vanhempiesi luona ja et voi saada opintorahaa, koska olet oikeutettu lapsilisään. Vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.
  • Olet 18–19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa ja et voi saada opintorahaa vanhempiensa tulojen perusteella. 
  • Opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja merivartiokoulussa (rajavartijan peruskurssi) ja et voi saada opintorahaa oppilaitokselta saamansa päivärahan vuoksi.

Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä vasta valmistumisen jälkeen

Niin kauan kuin opiskelet ja saat opintotukea, me pääomitamme opintolainasi korot kaksi kertaa vuodessa. Opintolainasi määrä siis kasvaa korkojen verran. Korot pääomitetaan vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukikuukautesi jälkeen, minkä jälkeen alkaa korkojen maksaminen puolivuosittain. Lainallesi muodostuu takaisinmaksuohjelma noin 1,5 vuoden kuluttua valmistumisesta tai opintojen keskeyttämisestä, eli siitä ajankohdasta alkaen kun sinulle ei enää myönnetä opintotukea.

Takaisinmaksuohjelmassa opintolainaa lyhennetään pääsääntöisesti kuukausittain samansuuruisina tasalyhennyksinä. Lyhennys sisältää sekä korkoa että lyhennystä. Laina-aika ja takaisinmaksutapa sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä muutoksia myös myöhemmin. Lainan voit myös maksaa kokonaan pois milloin tahansa kuluitta.