Säästöpankkiryhmä selvitti: Vastuullisuus on nyt sijoittajalle yhtä tärkeää kuin tuotto

Vastuullisen tai tuottavan sijoituksen välinen joko tai -vääntö on ratkaistu. Ihmiset eivät halua valita vastuullisuuden tai tuoton välillä, vaan molemmat kriteerit ovat yhtä tärkeitä. Tämä käy ilmi Säästöpankkiryhmän vastuullisuuden sidosryhmäkyselystä. Vastuullisen sijoittamisen ohella tärkeiksi teemoiksi nousivat myös muun muassa asiakkaan tietosuoja sekä kestävä rahoitus.

Sijoituksen vastuullisuus on yhtä tärkeää kuin sen tuotto. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin Säästöpankkiryhmän sidosryhmien suhtautumista vastuullisuuteen. Vastuullisuus kiinnostaa sidosryhmiä, viime vuoteen verrattuna vastaajien määrä on yli kymmenkertaistunut, sen ollessa nyt vaikuttava 4807 henkilöä.

”Suomessa on tapahtunut asennemuutos. Selvä enemmistö (yli 3000 vastaajaa) pitää sijoituksen tuottoa ja vastuullisuutta yhtä tärkeinä. Tämä kertoo siitä, että vastuullisuus nähdään kaikilta osin järkevänä bisneksenä”, Säästöpankkiryhmän vastuullisuusjohtaja Virve Valonen iloitsee.

Ostovoiman ja rahan arvon heikentyessä kiinnostus oman rahastressin lievittämiseksi kasvaa, ja sen myötä myös kiinnostus sijoittamista kohtaan. Vastuullisuuden ja tuoton välillä ei enää koeta ristiriitaa, vaan ihmiset haluavat pankeilta tuotteita, jotka ovat sekä vastuullisia että tuottavia. ”Vastuullisten sijoitusten kautta ihmiset voivat olla mukana rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. Tuotteissa ihmisiä kiinnostavat etenkin vastuulliset sijoitustuotteet, ilmastotavoitteita tukevat tuotteet ja esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät lainatuotteet”, Valonen kertoo.

Säästöpankkiryhmä on jo hyödyntänyt vastuullisuuden sidosryhmäkyselyn tuloksia tuotekehityksessään. “Olemme lanseeranneet edullisen energialainan, jolla haluamme kannustaa kotitalouksia parantamaan kotiensa tai mökkiensä energiatehokkuutta, tai siirtymään uusiutuvaan energiaan. Energialaina tukee vihreää siirtymää ja vastuullisuusstrategiamme toteuttamista”, Valonen tiivistää.

Energialainan ohella Säästöpankkiryhmä on tunnistanut osana sidosryhmäkyselyä myös muita kehityskohteita sekä sidosryhmien vastuullisuusodotuksia, joista kerrotaan tarkemmin vastuullisuusraportissa.

Asiakkaan tietosuoja ja -turva on oleellisin vastuullisuusteema

Säästöpankkiryhmän sidosryhmät ovat kyselyn mukaan erityisen kiinnostuneita asiakkaan tietosuojasta ja -turvasta sekä fyysisestä turvasta (2,82/3,00). Myös asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen sekä asiakasuskollisuus ja -tyytyväisyys nousivat kärkisijoille. ”Maailman digitalisoituessa tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan. Samalla ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi eri toimialoilla tehdyistä tietoturvaloukkauksista. Pankeissa käsitellään paljon luottamuksellista henkilötietoa, joten tiedon suojaaminen on erityisen tärkeää ja oleellinen osa vastuullista pankkitoimintaa”, Valonen toteaa.

Tietoturva nousi myös Säästöpankkiryhmän yritysasiakkaille kaikkein oleellisimmaksi vastuullisuusteemaksi (2,78/3,00). Tämän lisäksi yrityksille olennaisia olivat eritoten riskien arviointi ja hallinta (2,59/3,00) sekä rahanpesun ja korruption estäminen (2,57/3,00).

Ihmiset toivovat pankeilta kestävän rahoituksen ratkaisuja

Rahoittamisella voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten yritykset satsaavat – tai eivät satsaa – kestävään liiketoimintaan ja vastuullisten tuotteiden kehittämiseen. Siksi se kiinnostaa nyt erityisen paljon (2,52/3,00). ”Kestävä rahoitus kiinnostaa, sillä rahoittaminen on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa. Toisaalta rahoituksen kohteet haluavat myös itse kehittää vastuullisuuttaan pärjätäkseen vihreässä siirtymässä ja ollakseen kilpailukykyisiä”, Valonen lisää.

Esimerkiksi EU:n kestävän rahoituksen sääntely pyrkii ohjaamaan rahoitusta ympäristön kannalta kestävään toimintaan. EU-komissio on lanseerannut kunnianhimoisen Fit for 55 -ilmastopaketin. ”EU:n tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 55 % vuoteen 2030 mennessä, ja tämä tulee luonnollisesti vaikuttamaan myös yrityksiin, teollisuuteen ja rahoitukseen”, Valonen muistuttaa.

Vastuullisuus on tekoja: Säästöpankkiryhmän teoilla vaikutusta läpi Suomen

Keväällä lanseeratun edullisen energialainan ohella Säästöpankkiryhmän viimeaikaisia vastuullisuustekoja on muun muassa vuosittainen Hyviä tekoja -kampanja. Säästöpankkiryhmä jakoi ennätykselliset 1,5 miljoonaa euroa eri kohteisiin ympäri Suomen. ”Tahdomme vahvistaa paikallista hyvinvointia, ja viime vuoden Hyviä tekoja -kampanjalla edistimme muun muassa lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä eri puolilla Suomea”, Valonen kiteyttää.

Vastuullisuus on maineeseen ja liiketoiminnan menestykseen vaikuttava kilpailutekijä. Pankkien vuosittaisessa EPSI Rating -kestävyysindeksissä Säästöpankki tuli kolmannelle sijalle. Vastuullisuuden tekoja on myös varainhoidossa.  ”Nostimme 12 rahastoamme vastuullisuudeltaan niin sanotulle ”vaalean vihreälle” tasolle*. Nyt yli 90 % hallinnoimistamme rahastoista on ”vaalean vihreitä”, Valonen mainitsee.

Osana vastuullisuustyötään Säästöpankkiryhmä pyrkii myös jatkamaan vuosittaista vastuullisuuskyselyään sekä aktiivista sidosryhmävuoropuhelua. Lisää Säästöpankkiryhmän vastuullisuusteoista ja -tavoitteista voit lukea vastuullisuusraportista.

*”Vaalean vihreät” tuotteet (tiedonantoasetuksen artikla 8) edistävät joko ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia tai näiden yhdistelmiä.

Säästöpankkiryhmän vuosittainen vastuullisuuden sidosryhmäkysely toteutettiin helmi-maaliskuussa 2023. Kyselyllä kartoitetaan Säästöpankkiryhmän sidosryhmien odotuksia vastuullisuudelle sekä valittujen vastuullisuusteemojen oleellisuutta ja toiminnan vaikutuksia. Kyselyyn vastasi 4807 ihmistä.

Lisätiedot:

Virve Valonen, vastuullisuusjohtaja, Säästöpankkiryhmä
Virve.valonen@saastopankki.fi

Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista