Unelmana itse rakennettu koti
Kesä on aikaa, jolloin monet omakotitalojen rakennushankkeet käynnistyvät – onhan ajankohta mitä parhain niin tonttinäytöillä kiertämiseen kuin rakennustöihin. Vaikka suunnitelmat olisivat vasta aluillaan, ei vielä ole myöhäistä hyödyntää lämmintä vuodenaikaa taloprojektin edistämiseen. Kun rahoituskeskustelut avaa kesällä, ehtivät nopeimmat aloittelemaan tontillaan pohjatöitä jo syksyllä.

Oman kodin rakennus alkaa taloudellisesta suunnittelusta
Huolella laadittu kustannuslaskelma ja oikein mitoitettu rahoitus ovat onnistuneen rakennushankkeen perusta. Rakennuslainaa kannattaa hakea jo siinä vaiheessa, kun alustavat suunnitelmat alkavat konkretisoitua.
Lainahakemusta varten tarvitset arvion rakennuskustannuksista. Mikäli aikeissasi on rakentaa talo itse, voit käyttää rakennuskustannusten arviointiin kätevää laskuriamme. Mikäli valitset toteutustavaksi talopaketin, saat arvion talotoimittajalta.
”Lainaneuvottelussa tarkastelemme asiakkaan taloutta kokonaisvaltaisesti ja autamme mitoittamaan rakennuslainan oikein. Hyvään kustannusarvioon jätetään tilaa myös odottamattomille käänteille, jolloin asiakkaan talous kestää mahdolliset budjetin ylitykset”, Länsi-Uudenmaan Säästöpankin asiakkuusjohtaja Jarno Oksanen toteaa.
Hyvin tehdyt taloudelliset pohjatyöt takaavat, että oma koti valmistuu, vaikka matkaan tulisi mutkia. Esimerkiksi elämäntilanteen muutokset, työn viivästyminen tai materiaalimuutokset voivat tuoda budjettiin odottamattomia lisäkustannuksia.
Tontin sijainti vaikuttaa asunnon arvoon
Kustannusten arvioinnin ja lainaneuvottelun jälkeen tiedät, minkä suuruisen rakennuslainan voit saada ja minkälaisista kustannuksista talon rakennus koostuu. Tontin etsiminen ja suunnitelmien viimeistely voi alkaa.
Tontin sijainnilla on suuri merkitys asumismukavuuteen, mutta myös tulevan asunnon arvoon. Talon rakentaminen on saman hintaista kaikkialla Suomessa, mutta sijainti määrittelee suuren osan valmiin kohteen arvosta.
“Espoossa ja Kauniaisissa rakennettujen kohteiden arvo on selvästi korkeampi kuin muissa läntiseen Uudenmaan kunnissa ja kaupungeissa, joissa arvonmuodostukseen vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi liikenneyhteydet sekä palveluiden saatavuus ja monipuolisuus”, Sp-Koti Valoan toimitusjohtaja Janne Vermasheinä toteaa.
Sijainnin lisäksi tontin valinnassa on tärkeää selvittää myös maaperän laadun ja perustamisolosuhteiden vaikutukset rakentamiseen. Maaperätutkimuksesta selviää, millaisia perustustöitä tontilla tarvitaan, ja auttaa arvioimaan rakentamisen kustannuksia. Kiinteistönvälittäjältä ja rakennusliikkeeltä saat neuvoa tonttiin liittyvässä dokumentaatiossa ja tarvittavissa toimenpiteissä.
Rakennettavaa kohdetta rahoitetaan vaiheittain
Kun tontti on valittu, suunnitelmat viimeistelty ja rakennuslupa saatu, voidaan pankissa tehdä lopullinen lainalaskelma. Rakennuslainaa nostetaan vaiheittain valmiusastetodistusta vastaan. Usein hankkeen alkuvaiheessa lainalle tarvitaan lisävakuuksia, kuten nykyinen omistusasunto tai sijoitusvarallisuutta.
Kohteen vakuusarvo kasvaa, kun talon rakennus etenee. Kiinteistönvälittäjän kirjallinen arvio voi olla tärkeä työkalu rakennusprojektin rahoituksessa.
“Välittäjän kirjallinen arvio tarjoaa pankille puolueettoman näkemyksen kiinteistön käyvästä arvosta. Kun rakentaminen on edennyt riittävästi ja omaisuuden arvo on noussut, arvion avulla voidaan vapauttaa aiemmin käytettyjä lisävakuuksia muuhun käyttöön”, Vermasheinä kertoo.
Oman kodin rakentaminen on noin vuoden kestävä projekti, jonka eri vaiheissa henkilökohtaisesti palvelevan pankin ja välitysliikkeen tuki on rakentajalle korvaamatonta. Säästöpankin rahoituksen asiantuntijat suunnittelevat kanssasi hankkeen rahoituksen kokonaistaloutesi huomioiden, ja Sp-Kodin välittäjät puolestaan auttavat rakentamiseen liittyvässä dokumentaatiossa ja vanhan kotisi myynnissä.
- Julkaistu