Oman talouden hallinta luo onnellisuutta ja onnistumisen tunteita

Vallitseva maailman tilanne on pysäyttänyt monia meistä pohtimaan omaa elämää ja miten esimerkiksi sairastuminen tai muutokset työtilanteessa voisivat vaikuttaa elämän eri osa-alueisiin. Näihin mahdollisiin vaikutuksiin kytkeytyy vahvasti myös oma talous, mikä voi herättää kysymyksiä kuten: ”miten pärjään jos tulot pienenevät olennaisesti” tai ”entäpä jos sairastun pidemmäksi aikaa”?

Tanja Wickstrom - Nooa Säästöpankki.

Pysähdy pohtimaan nykytilannettasi

Vaikka mitään suurempia taloudellisia muutoksia tai riskejä ei olisikaan tiedossa, niin voi silti olla hyvä hetki suoda itselleen aikaa pysähtyä pohtimaan omia raha-asioita ja kartoittaa mikä on tilanne nyt, jotta voi suunnitella tulevaa. Jokainen meistä tiedostaa onko talous tasapainossa vai ei ja onko tilanne vielä hyvä, jos esimerkiksi auto hajoaa tai joku muu yllättävä meno tulee eteen. Itseltään kannattaakin kysyä, että ”hallitsenko raha-asioitani itse vai hallitsevatko raha-asiat minua?”

Raha ja stressi

Tiukka taloudellinen tilanne luo helposti stressiä ja lyhytaikainen stressi ei ole sinänsä ihmiselle haitallista, mutta jos tilanne pitkittyy niin stressi ja sen luoma huoli voivat kehittää monenlaisia sekä fyysisiä että henkisiä ongelmia. Mikäli tiukka ja ongelmainen rahatilanne pitkittyy, niin saatamme ajan myötä tottua ja ikään kuin hyväksyä tilanteen. Se ei toki tarkoita, että hyväksyisimme että asia on ok, mutta enemmänkin niin että emme näe muita mahdollisuuksia, eli hyväksyminen luo ajatuksia että niukka talous ja rahaongelmat kuuluvat ja ovat osaa meidän elämää. Tämä taas johtaa siihen, että opettelemme elämään sen mukaan - eli mukaudumme, lamaannumme ja pakenemme todelliselta tilanteelta. Stressaavassa tilanteessa aivot laukaisevat ”pakene, taistele tai jäädytä” -reaktion, joka on aivan normaalia ja perustuu selviytymiseen, eli on aivan luonnollinen tapa reagoida. Se pätee moniin muihinkin asioihin, joita kohtaamme joka päivä. Kun raha asiat eivät ole tasapainossa, energia ja fokus kohdistuvat selviytymiseen ja pärjäämiseen ja esimerkiksi ruokakaupassa pitää jatkuvasti laskea ja arvioida mihin on varaa. Tämä voi johtaa siihen, että oma taloudellinen näkemys on lyhytnäköistä: ”pärjään näin tänään, huomenna ja ehkä tämän viikon”, ja johtaa siihen, että pitkän aikavälin suunnitelmat ja tavoitteet puuttuvat kokonaan. Haaveita voi pyöriä taustalla, mutta todellinen rahatilanne vaikuttaa siihen, että emme aidosti usko näihin haaveisiin ja että ne voisivat toteutua. Haaveet voivat näyttäytyä jopa ironiana ja katkeruutena meidän ajatuksissa ja näin ollen toimivat enemmänkin mieltä kuormittavana kuin kannustimina.

Pieneltäkin tuntuvat asiat vaikuttavat talouden hallintaan

Stressin oireita voivat olla esimerkiksi huonounisuus, ärtyneisyytenä, väsymyksen tunne, motivaation puuttuminen, niska- ja hartiakivut, iho-ongelmat yms. Oireet vaikuttavat elämämme kaikkiin asioihin, sekä työhön että vapaa-aikaan. Jatkuva stressi ja sen luomat oireet voivat aiheuttaa sen, että valitsemme pois itseltämme mielekkäitä asioita, kuten esimerkiksi liikunnan, terveellisen ruokavalion sekä ystävien tapaamisen. Tämän myötä meidän oma hyvinvointi kärsii vielä enemmän. Riittävä unen saanti on äärimmäisen tärkeä asia meidän yleiseen hyvinvointiin. Virkeä ja selkeä mieli vaikuttaa meidän elämän hallintaan ja näin myös talouden hallintaan. Uupunut ja ärtynyt ihminen kadottaa oman keskittymisen ja voi johtaa esimerkiksi ei-harkittuihin ostopäätöksiin. Tässä kohtaa emme mahdollisesti näe ja ymmärrä eri asioiden kytköksiä ja miten kaikki kaikessa liittyy toisiinsa. Kyky hahmottaa ”miten olen tähän tilanteeseen ajautunut?”, ”miltä elämä oikeasti tuntuu ja näyttää?” ja ”mitä oikeasti haluaisin” katoaa. Näin ollen mahdollisuuksia muutokseen on vaikeata hahmottaa kaiken keskellä, paljon myös sen takia koska olemme tottuneet kyseiseen elämäntilanteeseen - olemme opetelleet itsemme siihen. 

Talous tasapainoon systemaattisella harjoittelulla

Yleinen harhaluulo on, että kun oma talous on niin sanotusti kunnossa niin ei tarvitse enää vertailla hintoja ja laskea mihin on varaa ja mihin ei. Vertailu, valinta, karsiminen ja laskeminen kuuluu talouden hallintaan ja tasapainon ylläpitämiseen. Ja kun talous on hallinnassa ja tasapainossa niin ostopäätöksiä tehdessä stressi ja paine ovat myös paremmin hallinnassa. Silloin voimme myös ajoittain antaa itsellemme mahdollisuuksia joustaviin ja vähemmän harkittuihin ostopäätöksiin. Kun olemme oppineet miten pitää talous tasapainossa ja hallinnassa niin talouden hoitaminen on enemmänkin sitä omaa normaalia automaattista toimintatapaa sekä arvojen mukaista elämistä. Näin raha-asioista kehittyy hiljalleen harjoiteltu ja opittu taito, joka tarkoittaa mm. sitä, kuinka mukauttaa menot todellisiin tuloihin. Jos taustalla on jatkuva stressi sekä ahdistuksen tunne niin uuden oppiminien on sangen haastavaa, jopa mahdotonta. Ihminen ei pysty olemaan lamaantunut sekä inspiroitunut samaan aikaan. 

Tavoitteiden avulla eteenpäin

Muutosten luominen voi tuntua mahdottomalta ja muutokset vaativat usein ponnistelua, aikaa sekä kärsivällisyyttä. Keskitymme helposti näkemään enemmänkin esteitä, rajoituksia sekä haasteita mahdollisuuksien sijaan. Kun katse on kohdistunut esteisiin, se on merkki siitä, että oma asetettu tavoite on kadonnut näkökentästä – tämä pätee myös raha-asioissa. 

Asetetut tavoitteet johtavat meitä eteenpäin ja kohti sitä mitä oikeasti haluamme elämältä. Tavoitteet luovat kehitystä ja näin myös onnistumisen tunteita. Se että, saavutamme tavoitteet juuri niin kuin olemme ne asettaneet, ei ole se kaikista olennaisin asia, vaan enemmänkin mitä onnistumisen tunteet luovat ja mitä oppeja me keräämme mukaan matkan aikana. Onnistumisen tunteet antavat virtaa jatkaa ja asettaa itsellemme uusia - vielä korkeampia haasteita sekä tavoitteita. Tämä lisää myös onnellisuuden tunnetta.

Talousvalmentajan vinkit kuinka päästä alkuun 

Laadi itsellesi realistinen taloudellinen tavoite. Sellainen, jonka aidosti tunnet kykeneväsi saavuttaa, mutta kuitenkin sen verran haastava, että joudut tarkemmin suunnittelemaan ja tekemään työtä sen eteen. Tavoite tulee olla konkreettinen, esimerkiksi että ”laina on poismaksettu 25.5.2022 mennessä, samalla päivällä säästöjä kertynyt X määrä tilille ja/tai esim. rahastoon”. 

Laadi itsellesi tarkka ja selkeä suunnitelma, miten aiot tavoitteen saavuttaa, ja kirjaa ylös esimerkiksi mitä ostoksia sinun pitää karsia pois, vaihtaa ja/tai vähentää yms. Mikäli tahdot vinkkejä esimerkiksi finanssialan ammattilaiselta – kirjaa ylös se päivä, kun pyydät apua pankkiirilta. Mitä konkreettisempi listaus, sitä helpompi sitä on noudattaa. Ranskalaiset viivat toimivat hyvin omana muistilistana. Kirjoita itsellesi sopimus asetetuista tavoitteistasi ja toimintasuunnitelmistasi, muista allekirjoittaa sopimus sekä lisätä allekirjoituspäivämäärä ja paikka. Matkan varrella pidä tavoitteet mielessä, muistele ja luo itsellesi mielikuvia miltä näyttää ja tuntuu kun tavoite on saavutettu - mitä ajattelet itsestäsi juuri sillä hetkellä?

Jos tahdot tukea ja apua tälle matkalle, saat apua meidän talouden valmennuskursseilta. Tutustu valikoimaan ja aloita lataamalla maksuton budjetointityökalu täältä.



Tanja Wickström

Talouden valmentajasi

 

Säästöpankkiiri ja Talousvalmentaja Tanja Wicktsröm toimii myös mentaalivalmentajana, mindfulness-ohjaajana sekä personal trainerinä. Tanjan perheeseen kuuluu kolme lasta, koti Espoossa ja tavoitteena lisätä hyvinvointia jokaisen omassa taloudessa ja elämässä.

Julkaistu

Ajankohtaista