Tärkeintä on muutos itsessään – vinkki kuinka selvitä uuden työelämän kynnyksellä

Jaana Pullinen -blogi
Jokapäiväisen elämämme toimintaympäristö muuttuu parhaillaan historiallisen kovaa vauhtia. Ilmasto muuttuu, toimialat ja työelämä uudistuvat, julkishallinnon rakenteet uudelleenmuovautuvat ja teknologia murtaa arkeamme. 

Elinikäinen oppiminen on tapetilla keinona sopeutua mittavaan muutokseen. Oppiminen on tärkeää työmarkkinoiden näkökulmasta.  Se liittyy kuitenkin laajemmin myös henkilökohtaiseen sivistykseemme ja ihmisenä kasvamiseen. Sitran kohti osaamisen aikaa -selvityksen mukaan meidän on huolehdittava oppimisestamme, jotta olemme onnellisia elämissämme ja sosiaalinen asemamme säilyy.

Mistä kulmasta voin tarttua muutokseen?

Helsingin Yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden kirjoittama opas kuvaa hyvin tulevaisuuden työelämätaitojen kirjoa ja kehittämistarvetta. Jokainen työelämässä mukana oleva voisi pysähtyä lukemaan oppaan. Siinä kuvataan, kuinka tietyn substanssialueen hallinta ei enää työelämässä riitä. Meidän on pystyttävä kehittämään asiantuntijataitojen lisäksi laajalti muunlaista osaamista: vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, oman toiminnan ohjaamista ja itsensä johtamista.

Uuden vuosikymmenen alussa meillä on hyvä mahdollisuus asettaa suurennuslasi oman työmme ja toimintatapojemme päälle. Uudenvuodenlupauksistamme iso osa on pölyttynyt liian vaikeina toteuttaa. Tapajärjestelmämme pitää huolen, että aivojemme autopilottia on todella vaikea uudelleen ohjelmoida.  Yhdenkin pienen arkirutiinin muuttaminen on meille haastavaa. Siksi kuntosalit tyhjenevät aina tammikuun jälkeen ja karkkihyllyt kutsuvat perjantai-iltaisin.

Meidän on vaikea pysyä tipattomalla, sokerittomalla tai lihattomalla kolmenkymmenen päivän ajan. Emme pysty viikkoa pidempään pitämään huolta uusista nukkumaanmenorutiineistamme tai jatkamaan tapaamme syödä aamupala rauhassa ennen töitä. Miten voisimme samalla sisäistää työpaikoilla käynnissä olevat massiiviset uudistukset ja muokata ajatteluamme työstä, oppimisesta ja toimintatavoistamme työyhteisössä? Opi enemmän. Prosessoi valtava tietomäärä toiminnaksi. Viesti ja vaikuta, kirjoita, esiinny, johda omaa työtäsi ja ole itseohjautuva. Pistä toimeksi.

Ennen seuraavan muutoksen pyörteisiin rynnimistä tärkeintä lienee kysyä, mikä on itselle tärkeää – niin työssä kuin muussa elämässä. Teenkö merkityksellisiä, omien arvojeni mukaisia asioita? Onko työni sellaista, että se linkittyy hyvin koko muuhun elämääni ja olen siitä ainakin suurimman osan ajasta innostunut? Jos näin on, olenko töissä yrityksessä, joka luo kulttuuria, jossa minä pystyn oppimaan ja uudistumaan, huolehtimaan hyvinvoinnistani?

Jos nämä lähtökohdat ovat kunnossa, on tärkeää aloittaa jostakin. Tehdä suunnitelma, asettaa tavoite ja pitää siitä kiinni. Tunnistaa parhaat kohdat itsestään muutoksen juurien istuttamiselle, olla avoin uudelle. Pahinta lienee, että kuvittelisimme olevamme valmiita edes jossakin, sokeutuisimme omalle keskeneräisyydellemme.  

Mikä siis on sinun tavoitteesi? Mitä aiot oppia tänä vuonna?

Tärkeintä on löytää itsestään kaikupohja muutokselle

Argentiinalainen psykiatri Jorge Bucay kirjoittaa kirjassaan Kerro kanssani ihmisen muutoskyvykkyyden merkityksestä. Tämä kuvaa hyvin oppimisen ja muutoksen loputonta sykliä. Bucay avaa tilannetta fiktiiviselle asiakkaalleen, lääkärinä toimivalle Demiánille tämän muutettua toiseen maahan uuteen työhön ja jätettyään taakseen kaiken itselleen tutun:

”Minulle ei ole tärkeää, että muutat ajattelu- tai havaitsemistapaasi. Ansoja nimittäin on joka puolella. Tärkeää on se, että tiedät pystyväsi muutokseen. Ymmärrätkö? Muuttumiskyky on osa sinua. Sinulla on aina ollut se ja nyt käytät sitä sopeutuaksesi ympäristöön. 

Muutos ei ole lopullista vaan väliaikaista. Muutoksia tulee varmasti lisää ja ne ovat ehkä vielä ratkaisevampia kuin nykyinen. Sinun tulee ymmärtää, että olennaista on kyky muuttua, ei muutos itsessään. Käsitätkö?”

Käsitätkö? 

Meissä ei ole mitään valmista. Uuden inhimillisemmän työelämän kynnyksellä on aika aloittaa oppimisen vallankumous meistä jokaisesta itsestämme. Markkinassa ja elämässä pärjäävät ne ihmiset, jotka oivaltavat tämän sekä yritykset, jotka kykenevät tukemaan yksilöä tämän kyvyssä muuttua.

Jaana vastaa työntekijäkokemuksen kehittämisestä alansa parhaaksi työpaikaksi tahtovassa Nooa Säästöpankissa ja suunnittelee oppivansa tänä vuonna erityisesti läsnä olevan kuuntelun taitoja töissä ja kotona sekä tempaustekniikkaa salilla. Me Säästöpankissa autamme asiakkaitamme uudistumaan elämän tärkeissä asioissa. Jos sinä tahdot uudistua ja pohdit esimerkiksi säästämistä tai uutta kotia – ole meihin yhteydessä. Jaana puolestaan vaihtaa mielellään ajatuksia työelämän kehittämisestä mm. LinkedInissä
 
Julkaistu

Ajankohtaista