Valitse sopiva rahasto

Rahaston valintaan vaikuttavat riskinottokykysi, tuotto-odotuksesi sekä se, kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahasi.

Millainen rahasto sopii sinulle? 

Kun olet valitsemassa rahastoa, mieti seuraavia asioita: 
 
Sijoitusaika – Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan? Entä milloin haluat tai tarvitset säästöt käyttöön? 
 
Sijoittamisen riskit – Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riski. Millainen on sinun riskinottokykysi ja -halusi? Millaisiin säästöjesi arvon vaihteluun olet valmis? 
 
Tuotto-odotukset – Millaisia tuottotavoitteita sinulla on sijoituksellesi? Mitä suurempaa tuottoa tavoitellaan, sitä enemmän sijoituksen arvo todennäköisesti vaihtelee. 

Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan? 

Jos suunnittelet sijoittamista vain lyhyeksi aikaa, alle vuodeksi, matalamman riskin ja myös matalamman tuotto-odotuksen rahastot voivat olla parempi vaihtoehto. Osakerahastoissa on mahdollisuus suurempiin tuottoihin, mutta niihin sijoittaminen vaatii pidempää säästöaikaa sekä osakenarkkinoiden heilunnan kestävää riskinottohalua ja -kykyä. 
 
Säännöllinen rahastosäästäminen ja aika tasoittavat suhdannevaihteluita ja niissä piilee myös mahdollisuus: kun kurssit ovat alhaalla, saat samalla säästösummalla enemmän rahasto-osuuksia.

Esimerkkejä mahdollisista sijoituskohteista

1–12 kk, lyhyen aikavälin sijoitussuunnitelma
Tilit ja lyhyen koron rahasto
 
2–5 vuotta, keskipitkän aikavälin sijoitussuunnitelma
Määräaikaistilit, korko- ja yhdistelmärahastot, indeksilainat, säästövakuutus ja debentuurit
 
yli 5 vuotta, pitkän aikavälin sijoitussuunnitelma
Yhdistelmä- ja osakerahastot, osakesijoitukset ja säästövakuutukset
 
Tavoitteellinen, pitkän aikavälin sijoittaminen kasvattaa varojasi parhaiten.
Tutustu Säännöllisen rahastosäästämisen etuihin.

Tuotto-odotus on usein suhteessa riskin määrään

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Riskin suuruus riippuu rahaston sijoituspolitiikasta: mitä suurempaa tuottoa tavoitellaan, sitä enemmän sijoituksen arvo todennäköisesti vaihtelee. 
 
Korkorahastojen tuotto-odotus on alhaisempi (2–5 % vuodessa) ja vaatii vähäisempää riskinottokykyä.
 
Yhdistelmärahastojen tuotto-odotus on korkorahastoja suurempi (5–7 % vuodessa), mutta vaatii kohtalaista riskinottokykyä.
 
Osakerahastojen tuotto-odotus on sekä korko- että yhdistelmärahastoja suurempi (8–9 % vuodessa) ja vaatii hyvää riskinottokykyä.
 
Rahastoa valittaessa kannattaa miettiä, kuinka riskipitoisen rahaston valitsee. Pitkäjänteinen säästäminen on hyvä tavoite, mutta välillä on syytä pohtia, olisiko saavutettuja tuottoja hyvä siirtää turvaan riskittömämpään rahastoon. Osakerahastot tuottavat hyvinä aikoina parhaiten, mutta laskussa ne myös putoavat eniten.
 
Ennen rahastosäästämisen aloittamista on tärkeää miettiä, mikä on oma riskinottohalusi ja -kykysi. Tähän saat apua keskusteluissa asiantuntijamme kanssa Oman talouden tuokiossa. Varaa aika lähimpään konttoriisi.   
 
Säästöpankin brändikuva