Markkinakommentti 16.3.2023

Tilanne markkinoilla rauhoittui eilisen voimakkaan laskun jälkeen Sveitsin keskuspankin ilmoitettua olevansa valmis tarjoamaan Credit Suisselle likviditeettiä tilanteen niin vaatiessa.

Huhut ja negatiiviset uutiset eskaloituvat helposti vallitsevassa ympäristössä, mikä entisestään lisää epävarmuutta ja voimistaa markkinaliikkeitä.

Negatiivinen kierre on katkaistava ennen kuin se eskaloituu järjestelmäkriisiksi. Tämä on keskuspankkien rooli. Osa niistä on viime päivien aikana selvästi osoittanut, että on valmis toimimaan tilanteen niin vaatiessa ja katkaisemaan negatiivisen kierteen ennen kuin siitä muodostuu todellinen ongelma.

Osakemarkkinat

Markkinat tulevat varmasti heilumaan seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Seuraamme tilannetta ja olemme valmiita hyödyntämään markkinan tarjoamia mahdollisuuksia. Eilen käytettiin hyväksi rahastojen vahvaa likviditeettiasemaa lisäämällä omistusta muutamassa voimakkaasti laskeneessa laadukkaassa yrityksessä.

Korkomarkkinat

Korkomarkkinoilla volatiliteetin nousu jatkuu, eli korkojen heilunta on voimistunut ja markkina on hyvin hermostunut. Yhdysvaltojen valtionlainojen volatiliteetti on ollut viime päivinä korkeampaa kuin pandemiakeväänä ja korkeinta sitten finanssikriisin.

Heilunta on villiä myös rahapolitiikan odotuksissa ja esim. 3kk Euribor -futuurien hinnoittelu on muuttunut tällä viikolla huomattavasti päivästä päivään. Odotukset tulevista koronnostoista ovat sulaneet, mikä näkyy käytännössä Euribor-korkojen ja lyhyiden korkojen, kuten Saksan 2-vuotisen laskuna.

16.3. 3kk euribor -futuurit taulukko.

Korkosijoituksemme on hyötynyt selvästi laskeneiden korkojen aiheuttamista arvonnousuista salkuissamme. Samaan aikaan yrityslainamarkkinat ovat olleet paineessa epävarmuuden nostaessa riskipreemioita. Olemme Luottoriskissä alipainossa, mikä tarkoittaa laadukkaampien yrityslainojen suosimista.

Credit Suissen haasteiden myötä pankkihuolet levisivät kunnolla myös Eurooppaan ja tämän päivän EKP:n kokouksen mielenkiinto kasvaa koko ajan. Kuten eilen kirjoitimme, historiaa peilaten, EKP ei osaa reagoida akuutteihin kriiseihin ja se saattaa hyvinkin nostaa ennalta viestitysti korkojaan 50 korkopistettä ja näin ollen ottaa riskin markkinoiden panikoitumisesta. Panokset nousevat kuitenkin koko ajan ja sen viestin on oltava täydellinen, mikäli se nostaa ennalta viestitysti 50 korkopistettä, koska muuten se saattaa joutua täyskäännökseen politiikkansa osalta hyvin pian.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista