För att se videon måste marknadsföringskakor vara aktiverade. Du kan aktivera detta i cookie-inställningarna, som du kommer åt genom att klicka på knappen nedan. Läs mer om våra cookie-inställningar här.

ABC för dig som vill byta bostad: ett steg i taget

Vi har intervjuat bostadsmäklare och företagare Mikko Mannila från Sb-hemmet i Humalisto i Åbo. Läs Mannilas tips för smidigt bostadsbyte.

Säästöpankin brändikuva

1. Besök banken och utred finansieringsmöjligheterna

Innan du rusar iväg på den första bostadsvisningen lönar det sig att gå via banken för att diskutera hur finansieringen för ett nytt och större hem ska ordnas. Då du har fått ett lånelöfte och vet i ungefär vilken prisklass den nya bostaden rör sig är det okej att förälska sig i ett potentiellt nytt hem på momangen.

"Ungefär en tredjedel av dem som går på visningar har inget lånelöfte. Det kan leda till tråkiga nyheter ifall en annan köpare hinner köpa bostaden framför näsan på en", säger Mikko Mannila.

2. Kontakta en mäklare

Då man funderar på att sälja sin bostad lönar det sig att bjuda hem en bostadsmäklare. Under besöket gör mäklaren en uppskattning om ett lämpligt säljpris. Priset baserar sig på mäklarens erfarenhet samt priset av de sålda bostäderna på samma område. Mäklaren uppskattar också hur lång tid försäljningen kommer att ta och berättar för kunden vad tjänsterna innehåller.

"Vi försöker erbjuda så heltäckande tjänster som möjligt för våra kunder. Vi säljer bostaden och hjälper kunden att hitta ett nytt hem – också via en annan mäklare. Dessutom har vi ett brett nätverk av samarbetsparter vars tjänster vi kan erbjuda för kunderna, bland annat flyttfirmor, bostadsbesiktningsmän, renoverare och till och med stylister", säger Mikko Mannila.

En mäklare har ändå inte information om precis alla tekniska detaljer i huset eller knepiga juridiska frågor.

"Vi får inte alltid information om hur ett egnahemshus har byggts om det är länge sedan. Vi kan inte heller alltid ge juridiska råd i knepiga skattetekniska frågor, men också då försöker vi hjälpa kunden att komma i kontakt med skatteverket eller en jurist", berättar Mannila.

3. Sälj den egna bostaden först

Det smidigaste och minst stressiga sättet att byta bostad är genom att först sälja den egna bostaden och förbereda sig på att tillfälligt bo på hyra tills den nya bostaden blir ledig.

"Det lönar sig att undvika att hamna i kläm mellan två bostäder, speciellt om mäklaren uppskattar att det kan ta lång tid att sälja det nuvarande hemmet. En extra flytt är ett litet pris för sinnesfriden. Den tillfälliga bostadslösningen ska också ses som en tillfällig lösning – alla flyttlådor behöver kanske inte packas upp", säger Mikko Mannila.

Det går också att ge ett villkorligt bud på en intressant bostad med villkoret att köparen först ska sälja sin egen bostad. Villkorliga bud används rätt mycket i bostadshandeln nuförtiden, men det är inte helt problemfritt.

"Det finns en risk att det utöver ett villkorligt bud kommer ett bud utan några villkor och då säljs bostaden till den köparen", påminner Mikko Mannila.

4. Vad är det viktigaste i ett hem och på ett bostadsområde?

Börja med att tänka realistiskt på din egen vardag. Vilka saker gör din och familjens vardag smidig? Är det okej med en längre jobbresa om du får en större bostad? Vill du grilla på en egen terrass, men inte ta hand om en trädgård?

"Skriv en lista med viktiga och mindre viktiga saker för dig och undvik irrelevanta frågor. Det är mindre viktigt om den nuvarande soffan ryms i drömbostadens vardagsrum eller om hela släkten har plats att sova över under julen", tipsar Mannila.

5. Hitta ditt drömhem

Det finns otroligt många bostäder till salu både på bostadssajter på webben och i dagstidningar.

"Det lönar sig att kontakta en mäklare och berätta om sina önskemål också då man letar efter en bostad. En erfaren mäklare har ofta ett omfattande utbud ett erbjuda och ibland är det möjligt att se en bostad som inte ens lagts ut på marknaden", påminner Mikko Mannila.

Om du är ute efter en bostad på ett visst område kan du också försöka komma i kontakt med folk som bor där. Du kan till exempel fråga i en lokal Facebookgrupp om någon överväger att sälja sin bostad eller visa intresse genom att lämna ett kort brev med dina kontaktuppgifter i postlådan. Också på det här sättet har många hittat sitt drömhem.

www.sp-koti.fi

Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu