Klart till jul – Saara och Petteri fick lån till sin första bostad hos Sparbanken

Saara och Petteri köpte sin första bostad och fick hjälp av Sparbanken. “När vi konkurrensutsatte bolånen, erbjöd vår egen bank, där vi varit kunder i cirka 30 år, inte oss ett bolån till en början”, minns Saara, 32.

Sparbankens varumärkesbild.

För dem som köper sin första bostad kan många termer och processer som gäller köpet vara främmande och orsaka förvirring. Det vet också Saara, 32, som arbetar inom statsförvaltningen och Petteri, 32, som arbetar i byggnadsbranschen, som för ett år sedan köpte sin första bostad. 

De bor nu i ett egnahemshus byggt 1974 i Salo med sin hund Lempi. 

När de väl fattat beslutet att skaffa bostad, var det följande steget att konkurrensutsätta bolånen, då Sparbanken steg in i bilden.

– När vi konkurrensutsatte bolånen, erbjöd vår egen bank, där vi varit kunder i cirka 30 år, inte oss ett bolån till en början , eftersom vi inte hade sparat tillräckligt med eget kapital. En annan bank erbjöd oss ett lån, men föreslog att vi skulle köpa antingen en höghus- eller radhuslägenhet på grund av de mindre riskerna. I vår vänkrets fanns det liknande erfarenheter och svårigheter när det gäller ansökan om bolån, minns Saara. 

Byte av bank var ett tydligt steg – bitarna föll på plats

Paret hade hört bra saker om den lokala Sparbanken, och kontaktade banken i bolåneärendet. 

–När Sparbanken svarade på vår kontaktbegäran, började besvikelsen skingras och bitarna falla på plats. Betjäningen var bra, vänlig, flexibel och kundorienterad. Exakt sådan som vi uppskattar, säger paret om sina känslor. 

Senare skulle Saaras och Petteris egen bank ändå ha erbjudit ett lån.

– Sparbanken hade redan gjort intryck på oss och dessutom erbjudit ett lån med goda villkor, så vi bestämde oss för att byta bank, säger de.

Stöd från banken från första kontakt till bostadsköp 

Saara och Petteri berättar att de ville ha stöd i både bolåne- och köpprocessen. 

– Som förstagångsköpare var hela processen och många termer främmande för oss. Saker förklarades ingående för oss och bankens tjänsteman var med oss i husköpet från första kontakt fram till själva köpet. 

Renoveringslån säkerställde en bostad enligt önskemål

Alla har sina egna preferenser när det gäller den perfekta bostaden. Därför ville också Saara och Petteri genast efter köpet satsa på att renovera bostaden efter deras egna önskemål. De beslutade att utöver bolånet ta ett renoveringslån.

– Vi kunde renovera nästan hela huset. Dessutom erbjöd banken amorteringsfrihet under de första månaderna, då vi fortfarande hyrde vår lägenhet och renoverade huset, säger Petteri. 

Paret fick renoveringshjälp av Petteris pappa, som var till stor hjälp tillsammans med andra släktingar och vänner. 

– Vi sparade tiotusentals euro genom att renovera själv. Renoveringen gick bra och vi kunde slutföra den utan större överraskningar, säger paret. 

Brådska i vardagen var den största utmaningen i renoveringen

En bråd vardag utgjorde den största utmaningen för att genomföra renoveringen. På dagarna arbetade paret och det rådde ingen brist på kvällssysslor. 

– Utöver heldagsarbete studerade vi båda på kvällarna. Ibland har det varit svårt att hitta tid för den sista finishen, men nu återstår egentligen bara bastun, och förhoppningsvis får vi den klar till jul, säger Saara. 

Nu är hemmet nästan klart – och framtiden ser ljus ut

Nu, när Saaras och Petteris renovering är nästan klar, ser framtiden ljus ut. 

– Vi har ett alldeles underbart hem, som inte behöver renoveras inom den närmaste framtiden. Vi köpte också huset relativt förmånligt, så våra boendekostnader per månad är inte mycket högre än kostnaderna för en trerummare i radhuset som vi hyrde, säger paret. 

Saaras och Petteris tips för dem som planerar köpa sin första bostad

  1. Det blir inte färdigt med att drömma. Ta modigt tag i saken.
  2. Genom att renovera själv kan du spara mycket pengar och få ett hem precis som du önskar 
  3. Det lönar sig absolut att konkurrensutsätta bolånet.

Den första egna bostaden i sikte? Beställ vår kostnadsfria guide för dig som tänker köpa din första bostad, där du hittar verktyg och tips för bland annat lån och bostadsköp samt mycket nyttig information. Om du vill ha hjälp i saken, står vi gärna till tjänst. Boka tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran.

Kategorier

Intressant just nu