Grälar ni också om pengar? Läs om varför båda bör ha sina egna pengar

I Sparbankens podcast Rahasta kiinni diskuteras varför pengar är det vanligaste trätoämnet i parförhållanden och varför det blir gräl.

Pengar är det vanligaste trätoämnet i parförhållanden. Pengar kan orsaka tjafs och avundsjuka, och till och med påverka människans självkänsla. I Sparbankens podcast Rahasta kiinni diskuterar vi med Heli Vaaranen, psykoterapeut på Befolkningsförbundet, som anser att parterna i ett parförhållande alltid bör ha egna pengar, oavsett om de varit tillsammans i 10, 20 eller till och med 50 år.

Även om finländarna ser ekonomiska frågor som mycket privata, uppmuntrar hon till att tala öppet om pengar redan från början av parförhållandet.

– Många finländare betalar sina räkningar nästan i smyg och undviker att tala om sin ekonomi. Det borde vara en helt normal del av diskussionen och av parets och familjens vardag, säger Vaaranen.

Vilken är den vanligaste orsaken till gräl mellan par?

Enligt Vaaranen handlar gräl mellan par oftast om räkningar och inkomstskillnader.

– När det gäller räkningar blossar grälet oftast upp i efterhand. Den ena parten kan bli avundsjuk på att partnern har råd att betala räkningar. Det här hänger ihop med de inkomstskillnader som finns mellan många par, och visar att ämnet är väldigt känsligt. Om den ena parten tjänar mindre än sin partner, upplever hen ofta att partnern inte uppskattar hen.

Egna eller gemensamma pengar?

Ekonomi och ekonomisk balans har en direkt effekt på känslorna och därigenom också parförhållandet. Om den ena parten exempelvis blir arbetslös, ökar det enligt Vaaranen risken för en skilsmässa betydligt.

– Detsamma kan gälla efter att man fått barn, när den ena parten sköter barnen med hemvårdsstöd.

En orsak till att temat är så känsligt kan också vara att finländarna ofta bygger sin identitet kring arbetet och inkomsterna.

– Båda parterna i ett parförhållande bör alltid ha egna pengar. Pengar hör ihop med självkänslan. Känslan av kontroll över sina egna pengar är väldigt viktig för människan. Det är farligt om det blir så att det bara är den ena som har koll på ekonomin eller tjänar pengar, säger Vaaranen.

Hon har sett många fall där det efter en skilsmässa eller i värsta fall den ena partens död visar sig att partnern inte vet någonting om ekonomin. Det skapar onödig stress och skam.

”Varje kvinna som vill bli mor bör spara i flera år före graviditeten”

Vaaranen uppmuntrar alla kvinnor som vill bli mödrar att spara redan innan de blir gravida, eftersom det kommer som en överraskning för många hur mycket inkomsterna sjunker när barnen kommer.

Vilka spänningar orsakar det i parförhållandet, och hurdana svar har Heli Vaaranen på detta?

Du kan lyssna på avsnittet av podcasten här (på finska). Alla avsnitt av podcasten Rahasta kiinni finns här.

Behöver du hjälp med att hantera din ekonomi? Vi hjälper dig, bara boka tid eller be om att bli uppringd.  

Kategorier
...