Bråkar ni också om pengar? Psykoterapeuten berättar om de vanligaste källorna till konflikter

I Sparbankens podcast Rahasta kiinni diskuteras varför pengar är det vanligaste trätoämnet i parförhållanden och varför det blir gräl.

Säästöpankin brändikuva

Pengar är det vanligaste trätoämnet i parförhållanden. Pengar kan orsaka tjafs och avundsjuka, och till och med påverka människans självkänsla. I Sparbankens podcast Rahasta kiinni diskuterar vi med Heli Vaaranen, psykoterapeut på Befolkningsförbundet, och Sparbankens juridikbankir. Båda träffar i sitt dagliga arbete många par för vilka ekonomiska frågor orsakar huvudbry. 

Även om finländarna ser ekonomiska frågor som mycket privata är det bra att tala öppet om pengar redan från början av parförhållandet. Ju tidigare desto bättre. 

Räkningar och inkomstskillnader kan orsaka gnissel i parförhållandet – banken hjälper också till med att sköta ekonomin

Vaaranen berättar att räkningar, betalningen av dem och inkomstskillnader ofta orsakar konflikter mellan par i vardagen. 

– När det gäller räkningar blossar grälet oftast upp i efterhand. Den ena parten kan bli avundsjuk på att partnern har råd att betala räkningar. Det här hänger ihop med de inkomstskillnader som finns mellan många par. Om den ena parten tjänar mindre än sin partner, upplever hen ofta att partnern inte uppskattar hen. 

Psykoterapeuten anser också att det första steget är att parterna har sina egna pengar, oavsett om de har varit tillsammans i 10, 20 eller 50 år. Man bör tillsammans komma överens om exempelvis matbudgeten och andra gemensamma utgifter samt hur de ska finansieras. 

Om man inte lyckas komma överens kan man också kontakta banken. Juridikbankiren försöker hitta lösningar på de ekonomiska frågorna tillsammans med paret. Ofta kommer man till banken i samband med livets stora vändpunkter, till exempel när man ska gifta sig eller få barn. 

Äktenskapsförord är ett koncept som fortfarande ofta väcker negativa känslor. Juridikbankir vill ändå påminna om att det finns många olika slags äktenskapsförord, och att syftet med dem är att skydda båda parterna, inte att förebåda en skilsmässa. Det ger också trygghet om någonting händer någon av parterna.  

Familjetillökning är ofta en källa till konflikter

Ekonomi och ekonomisk balans har en direkt effekt på känslorna och därigenom också parförhållandet. Att få barn är en vändpunkt för många par. Vaaranen anser därför att man bör förbereda sig ekonomiskt i god tid. 

– Först är man kanske blind av kärlek och babylycka, men efter ett tag inser man att den andra har väldigt små inkomster. Det kan orsaka spänningar i parförhållandet. I det läget börjar man ofta undra hur länge partnern ska vara hemma och när hen tänker börja jobba och tjäna pengar igen.

– Den som arbetar kan uppleva att hen bara sliter för familjens försörjning och inte får vara hemma med barnet som partnern är, tillägger Vaaranen.  

Vaaranen anser att varje kvinna som någon gång vill bli mamma bör börja spara redan flera år före den planerade familjetillökningen. Det skulle dämpa konflikterna. 

En sak som inget par har lyckats med 

Heli Vaaranen har löst problem i parförhållanden i ett par decennier. Hon berättar att det finns en sak som aldrig blir som det är tänkt. Det handlar om byggande. 

– Under min tjugo år långa karriär har jag aldrig hört någon säga att deras byggprojekt gick helt enligt budgeten. Däremot hör jag jämt att man spräckte budgeten eller tappade kontrollen. Precis som om pengarna själva rymde iväg eller tog sig över budgeten, säger Vaaranen. 

Byggande och kostnaderna för det är en känslig fråga. När det gäller räkningar blossar gräl mellan par nämligen ofta upp i efterhand. 

– När det gäller sådant som är förknippat med stora känslor, såsom byggande, bör man alltid försöka vara förnuftig. En sociolog har sagt att man inte ska låta kärleken få en att tappa räkningen, säger Vaaranen.

Ekonomitips för par: 

  1. Tala öppet om pengar – och sök hjälp om ni kör fast. I Befolkningsförbundets stödchatt kan ni be om råd anonymt. 
  2. Kom överens om spelreglerna – vem som betalar och vad. 
  3. Behåll era egna pengar – kom överens om de gemensamma utgifterna och budgeten för dem. Banken kan hjälpa dig att hantera din ekonomi. 

Vilka andra sätt finns det att undvika bråk om pengar, och hur bör man hantera dem? Lyssna på podcasten Rahasta kiinni (på finska). Om du funderar över något kan du boka tid på banken.

Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu