Sparbanksgruppen kommer att investera mer än 100 miljoner euro i digitalisering under de kommande fem åren

I höst kommer Sparbanksgruppen att lansera ett omfattande affärsutvecklingsprojekt, som inkluderar konkreta steg mot genomförandet av Sparbanksgruppens digitala vision. Projektet gör det möjligt att sömlöst kombinera personliga och digitala tjänster, vilket återspeglas som allt smidigare och enklare tjänster i både kundernas och medarbetarnas vardag.

I takt med att kundbeteenden och förväntningar förändras ökar behovet av digitala tjänster. Sparbanksgruppen lanserar ett utvecklingsprojekt för att tillhandahålla allt smidigare, mer transparenta och snabbare tjänster i framtiden. Att investera i digitalisering möjliggör en snabbare förmåga att svara på kundernas förändrade behov, och kunden kan mer flexibelt välja sitt sätt att använda tjänster.

"Vi påbörjar största investeringen i vårt företags mer än 200-åriga historia, vilket möjliggör en snabbare förmåga att reagera på förändringar i kundernas behov. Detta är dock inte bara ett IT-projekt, utan en gemensam affärsreform av alla Sparbanksgruppens banker, vilket kommer att resultera i en smidigare vardag för både kunder och våra anställda. Vi kommer inte att glömma människan och kunden, tvärtom kommer vi att utnyttja våra system bättre i bakgrundsarbetet, och det kommer att finnas tid för det viktigaste, det vill säga att möta våra kunder”, säger Karri Alameri, VD för Sparbanksförbundet.

Tillsammans mot framtidens sparbank

Ett storskaligt utvecklingsprojekt kommer att genomföras i samarbete med flera leverantörer, med vars hjälp Sparbanksgruppen bland annat kommer att förnya sitt utlåningssystem, bygga ett nytt kundrelationshanteringssystem och harmonisera relaterade processer. Sparbanksgruppen har ingått samarbetsavtal med bland annat Tietoevry, Microsoft, Samlink och twoday. De avtal som nu undertecknats inleder ett reformprojekt som kommer att pågå i ungefär fem år. Implementeringen av den första fasen av systemen kommer att ske i etapper före utgången av 2026.

Förutom den nya kunskapen från partnerna rekryterar Sparbanksgruppen fler experter för att bland annat stärka sin kompetens inom artificiell intelligens, datautnyttjande och molntjänster samt kundrelationshantering och arkitektur. Detta gläder också den verkställande direktören för Sparbanksförbundet:

”Vi är glada över att vi med projektet får nya toppexperter inom digitalisering till vårt team. Detta stärker vår expertorganisation ytterligare”, säger Karri Alameri.

Sparbanksgruppens nya kundrelationshanteringssystem levereras av twoday och bygger på Microsoft Dynamics 365-plattformen. I nästa steg kommer utlåningssystemen också att importeras till Microsoft Azure-miljön. För att minska banktjänsternas koldioxidavtryck övergår Sparbanksgruppen under de närmaste åren till det datacenterområde som Microsoft bygger i Finland, vars spillvärme utnyttjas som fjärrvärme. Detta gör det möjligt att minska utsläppen med 40 000 ton koldioxid per år.

"I två århundraden har Sparbankerna varit pionjärer i byggandet av det finska banksystemet. Genom att flytta sin databehandling till molnet skapar Sparbanksgruppen återigen en ny era för hela den finska finanssektorn. Vi är särskilt nöjda med den vikt som Sparbanksgruppen lägger vid hållbar utveckling och minskning av koldioxidavtrycket. För detta tillhandahåller Microsoft både konkreta verktyg och förmågan att mäta och rapportera om hållbarhetsutvecklingen", säger Mervi Airaksinen, vd för Microsoft Oy.

Samlink integrerar systemen i den nuvarande miljön samt ansvarar för leverans av kontinuerliga tjänster i Azure molnmiljö i samarbete med Solita.

"Vårt moderbolag Kyndryl och Microsoft har ett nära globalt samarbete och i det här projektet kan vi också dra nytta av resultaten av detta globala samarbete och producera en molnmiljö i linje med bankbranschens regler”, säger Samlinks Vice President & Senior Partner Arto Sorvoja. "Samtidigt säkerställer vi kontinuiteten i tjänsterna, så att Sparbanken kan satsa mer av sin tid på affärsverksamhet som ger mervärde”, tillägger Sorvoja.

Det nya utlåningssystemet levereras och implementeras av Tietoevry.

"Genom detta samarbetsavtal visar vi återigen att lösningen för utlåning från Tietoevry är det ledande lånesystemet i Norden. Jag är mycket stolt över att vi får påbörja denna utvecklingsresa tillsammans med Sparbanksgruppen och ta ett viktigt steg in i framtiden genom att föra över lånesystemet till Azure-molntjänsten. Med vår breda expertis och vår utmärkta produkt stödjer vi Sparbankernas treåriga utvecklingsprojekt och säkerställer en framgångsrik slutprodukt", säger Pär Johansson, Head of Credit Solutions på Tietoevry Banking.

Mer information:

Karri Alameri,
Verkställande direktör, Sparbanksförbundet
+358 45 656 5250 karri.alameri@saastopankki.fi

Pekka Suomalainen
CIO, Sparbanksförbundet
040 585 1126, pekka.suomalainen@saastopankki.fi

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu