Ansvarsfull placeringsverksamhet
Ansvar beaktas också i investeringsverksamheten i Sparbankernas kapitalförvaltning. Vi följer principerna för ansvarsfulla investeringar i alla våra fonder. Implementering sker genom de olika metoder som definieras här, och varierar något mellan tillgångsklasserna.
Vi tror att ansvarsfull investering bidrar till att uppnå god långsiktig avkastning. Att hålla ett öga på ESG-faktorer hjälper att hantera både riskerna med investeringar och hitta möjligheter. Vi vill också främja förändringar mot ett mer hållbart företagande och samhälle.
Sparbankens kapitalförvaltning (Sb-Fondbolag) harundertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) år 2014 och har åtagit sig att integrera miljö-, sociala och företagsledningsfrågor , d.v.s. ESG-frågor (environment, social, governance) i sin investeringsverksamhet.
Vi rapporterar årligen till PRI om vår verksamhet.
Som undertecknare av PRI-principerna förbinder vi oss till följande principer:
1. ESG-frågor är en del av vår investeringsprocess.
2. Vi kommer att vara aktiva ägare och inkorporera ESG-frågor i våra ägarpolicies och agerande.
3. Vi kommer att söka upplysningar om ESG-frågor i de verksamheter vi investerar i.
4. Vi kommer att bidra till acceptans och genomförande av principerna av ansvarsfullhet i investeringsbranschen.
5. Vi samarbetar med andra för att förbättra placeringsverksamhetens ansvarsfullhet.
6. Vi rapporterar våra aktiviteter och framsteg i att implementera principerna om ansvarsfull placering samt utveckling av verksamhetens tillvägagångssätt.
Förutom FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, PRI, är vi involverade i olika inhemska och internationella samarbetsinitiativ. Sparbankernas kapitalförvaltning (Sb-Fondbolag) är aktiv medlem i den finländska föreningen för ansvarfulla investeringar, alltså Finsif.
I juni 2018 gick vi med som investerar-undertecknare till CDP:s klimatförändrings-, vatten- och skogsinitiativ. CDP är en organisation som samlar detaljerad information om bland annat bekämpandet mot klimatförändringen, vattenförbrukning och växthusgasutsläpp.
Under 2019 undertecknade vi Climate Action 100+ investerar initiativet, som strävar efter att påverka över hundra företag med stora utsläpp inom olika sektorer.
Tillämpningen av principerna för ansvarsskyldighet i Sparbankernas kapitalförvaltning är direkt integrerad i investeringsprocesserna, d.v.s. hänsyn och utvärdering av ESG-faktorerna sker som en del av investeringsbeslutet. Vi utvecklar ständigt vår investeringsprocess ur ett hållbarhetsperspektiv.
För varje portfölj är det den utsedda portföljförvaltaren som ansvarar för portföljens avkastning, risker och ansvarsfull investeringspraxis. Portföljförvaltaren utvärderar också de väsentliga risker och möjlighet som är förknippade med ansvarsfullt investerande.
Den för ESG-ärenden utsedda koordinatorn, övervakar genomförandet av ansvarfullt placerande, producerar interna analyser, ansvarar för rapportering och utvecklar kontinuerligt vår ansvarsfulla investeringspraxis. Personen främjar också placeringsverksamhetens ansvarsfullhet i samarbete med de övriga placerarna till exempel under möten med intressenter och via nätverk.
Vi har uteslutit kolanvändare och producenter från våra direkta investeringar. Uteslutningen gäller gruvföretag där mer än 25% av deras omsättning kommer från kol som används för energiproduktion eller företaget producerar stora mängder energikol. Uteslutningen av elföretag rör de som använder kol avsevärt som bränsle. Ett undantag från denna typ av företag är om det har trovärdiga planer på att minska företagets koldioxidavtryck och klimatpåverkan.
Vi investerar inte heller direkt i tobakstillverkare.
Vi granskar regelbundet våra investeringar för både normförbrytelser och uteslutningskriterium. Analysen produceras såväl intern som via en extern tjänsteleverantör.
Du kan läsa mer om våra principer för bolagsstyrning här.
Vi försäkrar oss också om det att fondförvaltningsföretaget är beläget i ett land som är del av OECD:s AEOI-avtal om automatisk skatteinformation. Detta motsvarar USA:s FACTA.-avtal.
Vi vill berätta också om våra fonders hållbarhet till investerarna. Varje halvår publicerar vi Sparbankens Kapitalförvaltnings hållbarhetsöversikt. I översikten berättar vi om vad vi gjort inom hållbara investeringar, och publicerar även information gällande våra fonders hållbarhetsmätningar. I de fondspecifika uppgifterna finns även information om t.ex. hållbarhetsbetyg och –poäng samt koldioxidavtryck. Vi berättar också vilka av våra fonder har fått Morningstars Low Carbon –beteckning, och vilka positiva miljöeffekter fondernas investeringar har.
Läs Sparbankens Kapitalförvaltnings hållbarhetsöversikt.
Sparbanken Miljö publicerar kvartalsvis en egen hållbarhetsrapport.
Vi kommer framöver att berätta om användningen av hållbarhetsindikatorer i vår ESG-analys i enlighet med upplysningsförordningen
ESG-analys och användning av hållbarhetsindikatorer
Vi har börjat utveckla en indikatorbaserad analys och kommer att fortsätta utveckla den när tillämpningen av upplysningsförordningen framskrider, med beaktande av utvecklingen av regleringen och ESG-tjänstleverantörernas verktyg. Sp-Fondbolag gör i sin ESG-analys en helhetsbedömning av betydande eller måttlig positiv miljöpåverkan eller minskning av negativ miljöpåverkan, eller när det gäller fonder av överensstämmelsen med artikel 8 eller 9 i upplysningsförordningen. I helhetsbedömningen används ansvarsindikatorer i den omfattning som lämplig information är tillgänglig.
Vi har noterat att liknande indikatorer från olika leverantörer av ESG-tjänster kan mäta hållbarheten på lite olika sätt, och tillgången till eller omfattningen hos indikatordata för olika egendomsslag kan också variera. Därför bildar vi en helhetsbild genom flera indikatorer, med beaktande av produktspecifika egenskaper, och vi har inte fastställt några minimikriterier för ESG-resultatet genom ett enda kriterium.
I fråga om de fonder vi förvaltar utvärderar vi följande:
- Betydande positiva miljöeffekter exempelvis genom andelen miljölösningar eller genom den sammanlagda andelen ESG-masskuldebrevslån och masskuldebrevslån med ESG-kopplingar.
- För bedömningen av minskningen av negativa effekter eller måttliga positiva miljöeffekter eller sociala effekter använder vi, beroende på produkten, tre av följande fem alternativ samt beaktar förutsättningarna för efterlevnad av främjandet av miljöegenskaper eller sociala egenskaper eller en kombination av dessa.
1. Ansvarsklassificering eller ansvarspoäng
I fråga om miljörelaterade egenskaper:
2. Andel miljölösningar eller miljöklassificering eller förenlighet med taxonomin.
För fonden Sparbanken Fastighet bedömer vi andelen miljöklassificeringar i fondens placeringar.
I fråga om sociala egenskaper:
3. Klassificering av sociala och administrativa risker eller
4. För positiva sociala effekter summan av de valda indikatorerna, bland annat social infrastruktur, jämlikhet och mänskliga rättigheter, social stabilitet samt skapande och spridning av information.
I fråga om miljörelaterade och sociala egenskaper:
5. Summan av andelarna av utvalda miljörelaterade och sociala FN-mål för hållbar utveckling.
Alternativt kan också ett placeringsobjekts vetenskapligt underbyggda klimatmål eller en regelbunden minskning av koldioxidutsläppen anses stödja främjandet av miljörelaterade egenskaper på ett positivt sätt. På samma sätt kan program för mångfald bland personalen (Diversity programme) anses främja sociala egenskaper på ett positivt sätt.
När det gäller fonder som innehåller mottagarfonder utvärderar vi, till skillnad från vad som sägs ovan, för de medel som förvaltas från placeringsobjekten (AUM) den andel som motsvarar placeringsobjekt enligt artikel 8 eller 9 i upplysningsförordningen sammanlagt. Vi följer och utvärderar de uppgifter som fonderna ger om främjandet av miljöegenskaper eller sociala egenskaper eller en kombination av dessa i den omfattning som lämplig information är tillgänglig. En fond kan också själv främja dessa egenskaper genom sina mottagarfonder.
Vi bedömer också hur de fonder vi förvaltar följer god förvaltningssed och principen om ”ingen betydande skada”. För att förverkliga detta ska fonderna följa uteslutningslistan för miljömässigt och socialt skadliga affärsverksamheter som definieras i Sp-Fondbolags principer för ansvarsfull placering och undvikande av normförbrytelser och en systematisk korrigering av dessa. Vi bedömer andelen överträdelser i fonderna bland annat för stora och allvarliga normöverträdelsers del samt med hjälp av en indikator för huvudsakliga negativa effekter, som gäller överträdelser av OECD:s anvisningar för multinationella företag samt FN:s Global Compact-principer.
Att påverka genom att placera, och temainvesteringar är växande trender inom ansvarsfullt investerande. Investerare vill bättre rikta sina investeringar så att de motsvarar de egna värdena. Förutom avkastning vill man ha en positiv och mätbar effekt. En central del är hållbar utveckling och förebyggande och lösning av miljöproblem.
Sparbanken Miljö är en specialiserad investeringsfond med inriktning på en hållbar användning av miljön. Fondens investeringar fokuserar på att minska klimatpåverkan och främja nya innovationer som gynnar miljön. Fonden rapporterar kvartalsvis om de positiva miljöeffekterna av investeringarna.
Rapporten samt mer on Sparbanken Miljö-fonden kan du lära här.
Vad innebär det att reglera hållbar finansiering i EU?
År 2018 offentliggjorde EU-kommissionen handlingsplanen för hållbar finansiering, som syftar till att vägleda finansmarknaderna för att främja målen för hållbar utveckling. Under de senaste åren har EU arbetat med lagstiftning för att definiera hållbar finansiering. Syftet med lagstiftningen är att ge investerare, företag och beslutsfattare i medlemsstaterna harmoniserade definitioner, och hjälpa till att planera och styra finansieringen på ett hållbart sätt. De grundläggande pelarna i lagstiftningspaketet är systemet för klassificering av hållbarhet, dvs. taxonomi, informationsskyldigheter och hållbara investeringsprodukter. Dessutom ålägger direktivet om marknader för finansiella instrument (MiFID) oss att från och med den 2 augusti 2022 granska våra investerings- och försäkringsrådgivares kunders hållbarhetspreferenser som en del av vår rådgivning. Mer information om EU:s länk för hållbar finansiering
EU:s taxonomi och miljömässigt hållbara investeringar
EU:s taxonomi är ett klassificeringssystem för hållbar finansiering av miljömässigt hållbar ekonomisk verksamhet. Taxonomiskt bärkraftig verksamhet bör bidra till minst ett av de sex hållbarhetsmålen, relaterade till begränsning av klimatförändringen, anpassning till klimatförändringen, hållbara vattenresurser, övergång till en cirkulär ekonomi, förhindrande av förorening och förbättringen av ekosystem. Enligt de senaste uppgifterna ligger efterlevnaden av taxonomin för de två första målen fortfarande på i genomsnitt 1–5 % i EU.
Dessutom får taxonomisk verksamhet inte påtagligt undergräva uppnåendet av andra mål i enlighet med DNSH-principen (Do No Significant Harm). Taxonomin kräver också minimigarantier för socialt ansvar, det vill säga respekt för de mänskliga rättigheterna och principerna om arbetsliv och att principerna för god förvaltning följs. Mer information om EU:s taxonomi
EU:s kommunikationsförordning
Kommunikationsförordningen innehåller informationsskyldigheter för alla finansmarknadsaktörer och finansprodukter. Den kommer att främja kommunikation om beaktandet av hållbarhetsrisker i investeringsbeslut och ersättningspolicy, om negativa effekter på hållbarheten, och om finansiella produkters hållbarhet.
I EU:s kommunikationsförordning definieras hållbarheten för investeringsprodukter på följande sätt:
- Artikel 8 – en produkt, som främjar, förutom andra särdrag, miljömässiga eller sociala särdrag, eller en kombination av dessa särdrag, och att de företag som investeringen avser följer god förvaltningssed.
- Artikel 9 – en produkt, dvs. en hållbar investering som främjar ett miljömässigt eller socialt mål.
Hållbara investeringar enligt definitionen i artikel 2.17 i kommunikationsförordningen bidrar till
a) miljömålet, till exempel det mål som mäts med hjälp av centrala indikatorer för resurseffektivitet för energi, förnybar energi, råvaror, vatten och markanvändning, avfallsgenerering och utsläpp av växthusgaser, eller inverkan på den biologiska mångfalden och den cirkulära ekonomin eller
b) ett socialt mål, såsom kampen mot ojämlikhet eller social sammanhållning, samhällsintegration och arbetsmarknadsrelationer eller investeringar i mänskligt kapital eller i ekonomiskt eller socialt utsatta samhällen,
Dylika hållbara investeringar vållar inte någon betydande skada för någon av de ovanstående målen, och de företag som investeras i följer god förvaltningssed, särskilt när det gäller fungerande administrativa strukturer, anställningsförhållanden, löner för personalen och efterlevnad av skatteregler. En hållbar investering är vanligtvis en produkt som uppfyller kraven i artikel 8 eller 9.
- Artikel 6 – en produkt som uppfyller kraven, dvs. en produkt som tar hänsyn till hållbarhetsrisker (eller som med rätta inte gör det). När det till exempel gäller negativa effekter används i kommunikationsförordningen hållbarhetsindikatorer i samband med klimat-, miljö-, social- och arbetsfrågor, respekt för mänskliga rättigheter och kampen mot korruption och frågor gällande anti-korruption.
Läs mer om förordningen om kommunikation
Med dina investeringsbeslut kan du inverka
Genom att investera i ansvarsfulla fonder bidrar du till att bygga en mer hållbar framtid. I Sp-fondbolaget integreras tillämpningen av ansvarsprinciperna direkt i investeringsprocessen. Portföljförvaltaren bedömer de risker och möjligheter som är förknippade med investeringsobjektets ansvar som en del av en annan analys av investeringsobjektet. ESG-faktorer och risker beaktas och bedöms som en del av våra beslut om och vår analys av portföljförvaltningens investeringar.
Mer information om våra fonders hållbarhet finns i vår fondbroschyr
Det ultimata syftet med lagstiftningen om hållbarhetsrisker är att främja kanalisering av kapital mot mer hållbara investeringar. Man strävar efter att uppnå detta bland annat genom att öka öppenheten och transparensen i investeringsprodukter ur ett hållbarhets- och ansvarsperspektiv.
I upplysningsförordningen (EU) 2019/2088 (SFDR på engelska) avses med hållbarhetsrisk en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.
Sparbankernas kapitalförvaltning tar i beaktande miljön, samhälleligt ansvar och god förvaltningssed i investeringsverksamheten. Mer exakt information om de olika metoderna i hållbara investeringar och integreringen av hållbarhetsrisker i vår investeringsbeslutsprocess kan hittas i Principer för ansvarsfulla investeringar och Ägarpolitik.
Sp-Fondbolag förbereder och kommer att utveckla investeringsrådgivningsprocesser och stödverktyg så att kunderna kan fatta välgrundade beslut om miljömässiga, sociala och administrativa aspekter av produkter och tjänster efter att lagstiftningen om investeringsrådgivning i detta avseende är klar och tillgänglig.
Sp-Fondbolag förbereder och kommer att offentliggöra förvärvsgranskning om verksamhet för principer om negativa konsekvenser för hållbar utveckling i sin investeringsbeslutsprocess och -rådgivning efter att de europeiska tillsynsmyndigheterna har utarbetat tekniska standarder om innehållet, metoder och presentation av den information och när de blivit tillgängliga. Vi bedömer de negativa konsekvenserna i vår investeringsbeslutprocess för hållbar utveckling och enligt dessa utesluter vi till exempel några sektorer och/eller enskilda företag från våra direkta investeringar. Vi publicerar även information gällande våra fonders mätningar, så som kolintensitet och vi följer med hur våra direkta placeringsmål fungerar och följer de internationella normerna och avtalen (s.k. Global Compact -avtal).
Ersättningspolicyer inkluderar information om hur ersättning är förenliga med integreringen av hållbarhetsrisker. Ersättningen kan inte stå i konflikt med ansvarfull verksamhet och integreringen av hållbarhetsrisker. I ersättningen beaktar vi hållbarhetrisker, till exempel sociala mätare.