Ansvarsfull placeringsverksamhet
Ansvar beaktas också i investeringsverksamheten i Sparbankernas kapitalförvaltning. Vi följer principerna för ansvarsfulla investeringar i alla våra fonder. Implementering sker genom de olika metoder som definieras här, och varierar något mellan tillgångsklasserna.
Vi tror att ansvarsfull investering bidrar till att uppnå god långsiktig avkastning. Att hålla ett öga på ESG-faktorer hjälper att hantera både riskerna med investeringar och hitta möjligheter. Vi vill också främja förändringar mot ett mer hållbart företagande och samhälle.
Sparbankens kapitalförvaltning (Sb-Fondbolag) harundertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) år 2014 och har åtagit sig att integrera miljö-, sociala och företagsledningsfrågor , d.v.s. ESG-frågor (environment, social, governance) i sin investeringsverksamhet.
Vi rapporterar årligen till PRI om vår verksamhet.
Som undertecknare av PRI-principerna förbinder vi oss till följande principer:
1. ESG-frågor är en del av vår investeringsprocess.
2. Vi kommer att vara aktiva ägare och inkorporera ESG-frågor i våra ägarpolicies och agerande.
3. Vi kommer att söka upplysningar om ESG-frågor i de verksamheter vi investerar i.
4. Vi kommer att bidra till acceptans och genomförande av principerna av ansvarsfullhet i investeringsbranschen.
5. Vi samarbetar med andra för att förbättra placeringsverksamhetens ansvarsfullhet.
6. Vi rapporterar våra aktiviteter och framsteg i att implementera principerna om ansvarsfull placering samt utveckling av verksamhetens tillvägagångssätt.
Förutom FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, PRI, är vi involverade i olika inhemska och internationella samarbetsinitiativ. Sparbankernas kapitalförvaltning (Sb-Fondbolag) är aktiv medlem i den finländska föreningen för ansvarfulla investeringar, alltså Finsif.
I juni 2018 gick vi med som investerar-undertecknare till CDP:s klimatförändrings-, vatten- och skogsinitiativ. CDP är en organisation som samlar detaljerad information om bland annat bekämpandet mot klimatförändringen, vattenförbrukning och växthusgasutsläpp.
Under 2019 undertecknade vi Climate Action 100+ investerar initiativet, som strävar efter att påverka över hundra företag med stora utsläpp inom olika sektorer.
Tillämpningen av principerna för ansvarsskyldighet i Sparbankernas kapitalförvaltning är direkt integrerad i investeringsprocesserna, d.v.s. hänsyn och utvärdering av ESG-faktorerna sker som en del av investeringsbeslutet. Vi utvecklar ständigt vår investeringsprocess ur ett hållbarhetsperspektiv.
För varje portfölj är det den utsedda portföljförvaltaren som ansvarar för portföljens avkastning, risker och ansvarsfull investeringspraxis. Portföljförvaltaren utvärderar också de väsentliga risker och möjlighet som är förknippade med ansvarsfullt investerande.
Den för ESG-ärenden utsedda koordinatorn, övervakar genomförandet av ansvarfullt placerande, producerar interna analyser, ansvarar för rapportering och utvecklar kontinuerligt vår ansvarsfulla investeringspraxis. Personen främjar också placeringsverksamhetens ansvarsfullhet i samarbete med de övriga placerarna till exempel under möten med intressenter och via nätverk.
Vi har uteslutit kolanvändare och producenter från våra direkta investeringar. Uteslutningen gäller gruvföretag där mer än 25% av deras omsättning kommer från kol som används för energiproduktion eller företaget producerar stora mängder energikol. Uteslutningen av elföretag rör de som använder kol avsevärt som bränsle. Ett undantag från denna typ av företag är om det har trovärdiga planer på att minska företagets koldioxidavtryck och klimatpåverkan.
Vi investerar inte heller direkt i tobakstillverkare.
Vi granskar regelbundet våra investeringar för både normförbrytelser och uteslutningskriterium. Analysen produceras såväl intern som via en extern tjänsteleverantör.
Du kan läsa mer om våra principer för bolagsstyrning här.
Vi försäkrar oss också om det att fondförvaltningsföretaget är beläget i ett land som är del av OECD:s AEOI-avtal om automatisk skatteinformation. Detta motsvarar USA:s FACTA.-avtal.
Läs Sparbankens Kapitalförvaltnings hållbarhetsöversikt.
Sparbanken Miljö publicerar kvartalsvis en egen hållbarhetsrapport.
Att påverka genom att placera, och temainvesteringar är växande trender inom ansvarsfullt investerande. Investerare vill bättre rikta sina investeringar så att de motsvarar de egna värdena. Förutom avkastning vill man ha en positiv och mätbar effekt. En central del är hållbar utveckling och förebyggande och lösning av miljöproblem.
Sparbanken Miljö är en specialiserad investeringsfond med inriktning på en hållbar användning av miljön. Fondens investeringar fokuserar på att minska klimatpåverkan och främja nya innovationer som gynnar miljön. Fonden rapporterar kvartalsvis om de positiva miljöeffekterna av investeringarna.
Rapporten samt mer on Sparbanken Miljö-fonden kan du lära här.
Det ultimata syftet med lagstiftningen om hållbarhetsrisker är att främja kanalisering av kapital mot mer hållbara investeringar. Man strävar efter att uppnå detta bland annat genom att öka öppenheten och transparensen i investeringsprodukter ur ett hållbarhets- och ansvarsperspektiv.
I upplysningsförordningen (EU) 2019/2088 (SFDR på engelska) avses med hållbarhetsrisk en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.
Sparbankernas kapitalförvaltning tar i beaktande miljön, samhälleligt ansvar och god förvaltningssed i investeringsverksamheten. Mer exakt information om de olika metoderna i hållbara investeringar och integreringen av hållbarhetsrisker i vår investeringsbeslutsprocess kan hittas i Principer för ansvarsfulla investeringar och Ägarpolitik.
Sp-Fondbolag förbereder och kommer att utveckla investeringsrådgivningsprocesser och stödverktyg så att kunderna kan fatta välgrundade beslut om miljömässiga, sociala och administrativa aspekter av produkter och tjänster efter att lagstiftningen om investeringsrådgivning i detta avseende är klar och tillgänglig.
Sp-Fondbolag förbereder och kommer att offentliggöra förvärvsgranskning om verksamhet för principer om negativa konsekvenser för hållbar utveckling i sin investeringsbeslutsprocess och -rådgivning efter att de europeiska tillsynsmyndigheterna har utarbetat tekniska standarder om innehållet, metoder och presentation av den information och när de blivit tillgängliga. Vi bedömer de negativa konsekvenserna i vår investeringsbeslutprocess för hållbar utveckling och enligt dessa utesluter vi till exempel några sektorer och/eller enskilda företag från våra direkta investeringar. Vi publicerar även information gällande våra fonders mätningar, så som kolintensitet och vi följer med hur våra direkta placeringsmål fungerar och följer de internationella normerna och avtalen (s.k. Global Compact -avtal).
Ersättningspolicyer inkluderar information om hur ersättning är förenliga med integreringen av hållbarhetsrisker. Ersättningen kan inte stå i konflikt med ansvarfull verksamhet och integreringen av hållbarhetsrisker. I ersättningen beaktar vi hållbarhetrisker, till exempel sociala mätare.