Investerarens bästa vän – berättelsernas tydliga budskap

Sagor och historier har berättats genom tiderna. I bästa fall kan de förklara och lägga grunden för saker i det verkliga livet. De kan få dig att förstå fenomen som annars verkar komplicerade. Kan en investerare ta lärdom av berättelsernas budskap?

Sp-Fondbolag - Lassi Kallio

Enligt en gammal berättelse uppfanns schackspelet när den indiske kungen Shiram saknade ett nytt tidsfördriv. Han bad storvisir Sissa ben Dahir utveckla ett nytt strategiskt brädspel, mot en generös belöning. Då uppfann Sissa ben Dahir spelet schack som Shiram blev mycket förtjust i. När Shiram blev tillfrågad om vad storvisiren ville ha i ersättning blev han förvånad. Ersättningen verkade vara mycket blygsam.

Storvisiren ville endast ha så många riskorn som han kunde få från schackbrädet när ett riskorn placeras på den första rutan, två på den andra, fyra på den tredje, åtta på den fjärde, och så vidare. Alltså för varje ruta, dubbelt så många riskorn än i den föregående rutan. Till en början var kung Shiram överraskad av den anspråkslösa ersättningen och undrade varför storvisiren inte bad om mer. Men i verkligheten visade sig belöningen vara så stor att den var omöjlig att betala.

Summan av riskornen kan räknas ut med hjälp av en geometrisk serie. Ett schackbräde har 64 rutor vilket motsvarar 18 triljoner riskorn. I ett vanligt rispaket finns uppskattningsvis 20 000 riskorn och på schackbrädet ryms i själva verket mycket mer ris än hela den årliga produktionen. Berättelsen illustrerar på ett bra sätt vad en exponentiell tillväxt kan leda till.

Logiken bakom tillväxtföretagens prissättning

Det finns flera nyligen listade tillväxtföretag på börserna vars prissättning verkar vara astronomiskt hög. Kan det faktiskt löna sig att betala ett pris för ett företag som är tusentals gånger högre än den årliga vinsten? Eller hur kan marknadsvärdet på ett företag som inte ännu har någon omsättning vara värt hundratals miljoner? Eller till och med flera miljarder? Här är det bra att återkomma till berättelsen om schackbrädet.

Då man utvärderar ett tillväxtföretag är det viktigt för investeraren att förstå i vilken ruta på schackbrädet företaget står. Om företaget befinner sig i någon av de första rutorna, är det antagligen inte särskilt svårt att snabbt öka resultatet. Bara produkten är bra och marknaden existerar. Om företaget å andra sidan redan befinner sig mitt på schackbrädet och prissätts enligt detta, borde vi ta oss en funderare. Är marknadens storlek sådan att en ökning av omsättningen och vinsten till den storlek som krävs ens är möjlig?

Analysera och utforska – skapa en bra grund

Verkligheten är naturligtvis mer komplex än berättelsen och investeraren måste göra en noggrann analys innan beslutet fattas. En enkel och rolig berättelse kan ändå ha stor betydelse för att förstå något som verkar komplicerat.

För att höra fler berättelser om investeringar och få stöd för dina beslut kan du lyssna på vad en portföljförvaltare har att säga. ”Salkunhoitajan matkassa” är en podcastserie med temat aktiesparande och placeringsverksamhet. Genom att lyssna på denna podcast får du en inblick bakom kulisserna i portföljförvaltarens arbete. Varje avsnitt fokuserar på intressanta teman, bl.a. om investering i tillväxtföretag. Din guide på resan är Johan Hamström samt undertecknad. Välkommen att lyssna på vår podd!

Lassi Kallio

Lassi Kallio är portföljförvaltare vid Sparbankernas Kapitalförvaltning och ansvarar för blandfonder och val av externa fonder. När han inte arbetar med portföljförvaltning är han ofta på fotbollsplanen och tränar juniorer.

 

Läs också:

Mot en mer ansvarsfull morgondag med hjälp av incitamentssystem
Placerare – ändra din synvinkel!
Dina känslor är inte den bästa placeringsrådgivaren

 

Vi erbjuder verktyg som får din egendom att växa, oberoende av om du är nybörjare eller en mer erfaren placerare som letar efter en privatbankir. Vill du börja spara med oss? Vår service finns alltid i en lämplig storlek, anpassad just för dig. Kontakta oss eller boka tid.

Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Sp-Fondbolag

Intressant just nu