Placerare – ändra synvinkel!

Vad har vattenvirveln i badkaret och placeringar gemensamt? Detta funderar portföljförvaltaren Lassi Kallio vid Sparbankernas Kapitalförvaltning över i sin artikel.

Sp-Fondbolag - Lassi Kallio

Var och en av oss har säkert någon gång följt med när badkaret eller handfatet töms och lagt märke till att vattenvirveln alltid rörs medsols. Corioliseffekten, som orsakas av jordens rotation, ligger bakom detta fenomen. Detta är fallet så länge vi befinner oss på norra halvklotet. När vi förflyttar oss till södra halvklotet, snurrar vattenvirveln motsols. En förändrad synvinkel får fenomenet att stå på huvudet. Allt detta är sanning i teorin. I praktiken påverkas vattenvirveln av många störningar som gör att vattenvirveln beter sig annorlunda än vad teorin antyder. Vad har det med placeringar att göra? Låt oss diskutera detta härnäst.

En del av en flock eller en individ?

På placeringsmarknaden är flockbeteendet ofta mycket kraftigt. En stor del av kapitalet går till samma tillgångsklasser, branscher eller favoritaktier. Allt är bra när placerarna ser handfatet tömmas medsols. Detta är fallet så länge någon förstår att kontrollera koordinaterna och konstaterar att alla befinner sig på södra halvklotet, där virveln borde snurra motsols. Det utbryter panik och alla försöker ta sig bort från samma gap, eftersom virveln snurrar i en annan riktning än vad teorin antyder. Detta är ögonblicket då en lysande placerare kan visa klorna.

Låt oss anta att placeraren har kunnat se på saken från många olika vinklar. Han har konstaterat att vattenvirveln snurrar tvärtemot teorin eftersom den påverkas av en störning som är svår att upptäcka. Han har dock ansett att placeringsobjektet är för dyrt när alla andra placerare värderar det av fel anledning. Medan andra placerare letar efter en väg ut, går den tålmodiga placeraren in genom bakdörren och väntar. När de andra förstår att det förekommer en störning återställs placeringsobjektets värdering.

Den framgångsrike ifrågasätter och funderar över synvinklar

För att lyckas måste en placerare kunna se på investeringsobjekt från en mängd olika vinklar. Det som från en synvinkel kan verka dumt, kan se verkligt smart ut från en annan synvinkel. Det är lika viktigt att hela tiden ifrågasätta sig själv. Människor lider av illusorisk överlägsenhet, vilket får dem att bedöma sina förmågor som bättre än genomsnittet. Det är lätt att falla för detta och betrakta sig själv som en skicklig placerare efter några framgångsrika placeringar. Även om det bara var frågan om tur.

Varje framgångsrikt placeringsbeslut inkluderar lite tur, men mycket mera hårt arbete. Ett bra rättesnöre för varje placerare är att ifrågasätta, se på saker från många olika vinklar och ha tålamod. Det är bra att som en del av det årliga underhållet av placeringsportföljen byta synvinkel. Lägg din portfölj på bordet och res till södra halvklotet för att se om det ser bra ut även ur en annan synvinkel.

Portföljförvaltarens tips till placerare

  1. Sök de objekt som ännu inte har väckt allmän uppmärksamhet på marknaden. Var särskilt uppmärksam på placeringsobjektets tillgångsklass, bransch och placeringsobjektets popularitet.
  2. Ifrågasätt även dina egna åsikter. Illusorisk överlägsenhet kan försämra ditt omdöme.
  3. Ifrågasätt, se på placeringsobjekten ur många olika synvinkel och ha tålamod.
  4. Utnyttja experthjälp. Använd en expert för att utarbeta en placeringsplan. Då klarar din placeringsportfölj turbulensen på marknaden.

 

Läs även:

Styr girighet dina placeringsbeslut?
Portföljförvaltarens fem tips för att bygga upp en aktieportfölj
Placerarna firar – hur länge?

 

Lassi Kallio är portföljförvaltare vid Sparbankernas Kapitalförvaltning och ansvarar för blandfonder och externa fondval. När han inte arbetar med portföljförvaltning kan han ofta ses på en fotbollsplan som tränare för juniorfotbollsspelare.

 

Vi kan erbjuda dig verktyg för att bli rik, oberoende av om du är nybörjare eller en placerare som vill ha en privatbankir. När du vill börja spara är vår service alltid av mänsklig storlek, just för dig.

Läs även om våra framgångsrika fonder. Sparbanken Kortränta är Nordens bästa räntefond – Lipper Fund Awards 2021. I mars 2021 rankade analysbolaget Morningstar Finlands bästa Finlands-aktier. Fonden Sparbanken Småföretag var bland de tre bästa i serien finländska aktierna i Awards-utnämningarna. År 2019 utsåg Citywire Nordic Awards Sparbankernas Kapitalförvaltning som bästa fondhus i serien Finlands-aktier.

När du vill börja spara lämna en kontaktbegäran eller boka tid hos Sparbanken.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare
Sp-Fondbolag

Intressant just nu