Känslorna är inte den bästa placeringsrådgivaren

Säästöpankin brändikuva

Den ryska attacken mot Ukraina har väckt känslor. Säkerhetsläget i vår omedelbara omgivning verkar ha förändrats. Osäkerheten har ökat på placeringsmarknaden och i samhället i stort.

Mitt i en humanitär kris känns det trivialt att tala om placeringsmarknaden. Att trygga vår egen ekonomi är dock något av det viktigaste vi kan göra för att förbereda oss inför framtiden.

Det är ingen idé att få panik

Många placerare undrar vad som kommer att hända med deras placeringar när nyhetsflödet är svart och marknadsfluktuationerna starka. Vi vill instinktivt bli av med osäkerheten till varje pris.

Geopolitiska kriser har i allmänhet inte straffat marknaden länge, med vissa undantag, men även då har återhämtningen varit relativt snabb.

Tyvärr är känslorna inte den bästa placeringsrådgivaren. Att agera i rädsla är inte bra för ditt eget placeringsmål.

Tre praktiska tips för att säkerställa placeringsmålet:

1. Lugna dig

Situationen förvärras om du hela tiden följer nyhetsflödet och kursrörelserna. Gör något som hjälper dig att tänka på annat än placeringar. I mitt fall har det hjälpt att stänga av skärmarna, motionera och läsa bra böcker.

2. Förstå vad du äger

Äg inte något som du inte har gjort en bakgrundsundersökning av eller förstått dess centrala drivkrafter.

När du förstår vad du äger kan du bedöma om de kursrörelser du har sett är motiverade eller bara återspeglar det rådande tillståndet av rädsla.

3. Säkerställ en förnuftig spridning

En trädgårdsmästare kan inte kontrollera vädret, men han kan skapa en trädgård som blommar under så många olika förhållanden som möjligt.

Vi bör försöka få, alltså skapa, en portfölj där kassaflödena på lång sikt inte är beroende av samma variabler. Det här gör portföljen hållbar på lång sikt, för det är svårt att förutse framtiden.

I takt med att marknaderna sjunker ökar avkastningsförväntningarna

En långsiktig placerare bör definitivt dra nytta av marknadsläget. I takt med att marknaderna sjunker ökar avkastningsförväntningarna inför framtiden. Att köpa kan kännas svårt, och det är därför du bör automatisera dina köpbeslut, till exempel genom att börja månadsspara.

Kom ihåg: Den här placeringsstormen kommer att avta!

Johan Hamström är ekonomie magister och aktieportföljförvaltare hos Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu