Johan_Hamström

Johan Hamström

Aktieportföljförvaltare

Långsiktigt investerande med fötterna på jorden och jakten efter pärlor

Jag heter Johan Hamström och jag är aktieportföljförvaltare i Sparbanken. Jag ansvarar för fonderna Sparbanken Europa, Amerika och Fastighetsaktie Europa. Till utbildningen är jag ekonom, men jag har alltid varit intresserad av att placera. De senaste sju åren har jag haft turen att få göra det på heltid! 

I ett nötskal går mitt jobb ut på att följa och analysera företag – och utifrån analysen skapa mig en uppfattning av om de har avkastningspotential. Om de har det köper jag aktier i företaget till den fond jag förvaltar. Sedan låter jag bara tiden göra sitt. På investeringsmarknaden är det ofta så att man jäktar och springer efter trender, men hos oss i Sparbanken har vi ett långsiktigt, fötterna på jorden-grepp på det vi gör.

Bland de bästa europeiska portföljförvaltarna

Vår filosofi fungerar: alla våra aktiefonder har klarat sig bra ändå från början. Ett bevis på detta är till exempel Sparbankernas Kapitalförvaltnings fina framgång i Citywire Nordic Awards. De valdes till bästa finländska fondhus i serier för Finlandsaktier.

Själv blev jag som enda finländare nominerad i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier. I Citywires listning placerade jag mig i den bästa tiondelen på en ett, tre och fem års granskningsperiod. Sammanlagt tävlade hundratals portföljförvaltare om pris.

Framgången är en hedersbetygelse för hela vårt team. Vårt förhållningssätt, långsiktigt placerande i måttligt prissatta kvalitetsbolag är ett framgångsrikt sätt att öka våra kunders förmögenhet över tid. Tidigare belönade också Morningstar vårt team för Finlands bästa aktiekapitalförvaltning. De tidigare vinnarna har varit stora internationella aktörer, så utmärkelsen är betydande.

Det mest belönande i portföljförvaltarens arbete är att hitta pärlor. Att undersöka, dra slutsatser och skapa olika scenarier är roligt redan i sig själv. Desto bättre känns det sedan när man hittar ett företag vars värde andra ännu inte har insett och man ser att den positiva utveckling man förutsåg också blir verklighet. 

3 x jag vill: 

När jag inte är på jobbet vill jag … tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen – min fru och mina två barn – och ströva omkring i naturen. 

När jag har en extra hundring på kontot vill jag …
sannolikt investera den. Jag är noga med ekonomin också i det civila och i allmänhet håller jag hårt i börsen. På högklassig sportutrustning satsar jag ändå gärna. 

Innan jag går i pension vill jag … utmana min kropp genom att delta i någon idrottstävling som kräver uthållighet, t.ex. långa skidlopp. Långsiktighet är en fungerande strategi inom såväl investeringar som idrott! 
 
Vill du bekanta dig närmare med de aktiefonder som Johan förvaltar och våra andra placeringsprodukter? Du hittar alla våra fonder här. Skicka en kontaktbegäran så pratar vi mera om dina investeringsmål.
 
Våra e-postadresser har formen fornamn.efternamn@saastopankki.fi. Kom ihåg att inte skicka konfidentiella uppgifter per e-post utan använd istället t.ex. nätbankens nätmeddelande.
 
Kontor

Sp-Fondbolag

Servicespråk

Finska

Engelska

Svenska

Expertis

Ledning och förvaltning