Nooa Sparbank donerade till Högholmens sjukhus för vilda djur

Nooa Sparbankens Goda gärningar-kampanj hjälper skadade och föräldralösa vilda djur. Donationsobjektet – Högholmens sjukhus för vilda djur – som valts ut genom en onlineomröstning, fick en donation på 1 500 euro från Sparbanken, som användes för att skaffa två mobila rastgårdar.

Säästöpankin brändikuva

I Sparbankens årliga kampanj Goda gärningar gjordes donationer till totalt 500 olika donationsobjekt. Donationsobjekt som behöver stöd kunde föreslås och röstas om på nätet. Donationen är viktig för vilddjurssjukhuset eftersom det fungerar utöver djurparkens driftsintäkter med donationsmedel och med stöd av miljöministeriet. Privatpersoner kan också donera medel till sjukhuset för djurens rehabilitering och verksamhetens utveckling.

– Rastgårdar som köpts in med donationen kommer att ge fler vårdlokaler för patienterna och möjliggöra omformbarheten hos våra lokaler. Det finns en byggarbetsplats för Kronbroarna bredvid Högholmens vilddjurssjukhus, vilket gör att inte alla fasta rastgårdar kan användas normalt för tillfället. Enligt arbetsmomenten kan de nya rastgårdarna flyttas längre bort från bullriga områden, säger djursjukhusets kurator Ville Vepsäläinen.

Cirka 1 200–1 700 vilda djur förs till vilddjurssjukhuset för behandling varje år

Långt över tusen skadade eller föräldralösa vilda djur förs till vilddjurssjukhuset varje år. Patienterna får professionell vård av Högholmens djurskötare, veterinärer och biologer som har arbetat med vilda djur under lång tid. Vilddjurssjukhuset är Finlands största vårdcentral för skadade och föräldralösa vilda djur.

– Målet med behandlingen är att återföra djuren i gott skick till naturen, säger Vepsäläinen.

I Finland är det inte någon aktör som ansvarar för skötseln av vilda djur, även om man enligt lagen bör hjälpa vilda djur. Antalet patienter har ökat, så vilddjurssjukhuset har haft det svårt. Förra året togs 1 291 djur in för behandling och året innan så många som 1 704 djur, främst föräldralösa djurungar eller skadade fåglar, ekorrar eller igelkottar. Till exempel kutar och fladdermöss har också behandlats varje år. Främmande arter som mårdhundar, minkar eller citykaniner kan man inte alls ta in i sjukhuset.

Donationen från Nooa Sparbank är 1 500 euro och den användes för att köpa två mobila rastgårdar till Högholmens sjukhus för vilda djur. Mobila rastgårdar ger flexibilitet och ökar sjukhusets kapacitet. Rastgårdarna har en storlek på fyra kvadratmeter och rymmer en liten fågel eller till och med en ekorre.

– Syftet här är att hålla kontakten med djuren så liten som möjligt: endast i nödvändiga skötselprocedurer berörs djuret och den får annars vila, säger Laura Pulli, djurvårdare på Högholmens sjukhus för vilda djur.

Mobila rastgårdar är mångsidiga, eftersom patienter kan transporteras in och ut beroende på situationen. Rastgårdar är inredda efter patientens behov och de är utrustade med till exempel grenar, klättringsträd eller en vattenbassäng.

– Stora fåglar, som svanar, kan inte hållas där, men mesar och ekorrar passar perfekt in, säger Pulli.

Djur som behöver hjälp kan föras till sjukhuset av privatpersoner eller till exempel av räddningsverket. Djuren tas emot vid porten till Högholmens djurpark och återvänds till naturen när de har rehabiliterats eller rastats tillräckligt för att överleva i naturen. Många skador är indirekt orsakade av människan: till exempel, en metrev kan lindas runt djurens hals eller ben eller en hund kan ha bitit djuret.

– Är behandlingen lyckad återhämtar sig djuret och kan då hitta mat på egen hand, röra sig normalt och hålla ett lämpligt avstånd till människor, berättar djurvårdaren Laura Pulli.

Om du misstänker att ett vilt djur behöver hjälp, läs anvisningarna på sjukhusets webbplats: www.korkeasaari.fi/villielainsairaala

 

Goda gärningar är Sparbankens årliga kampanj för donationer till lokala mål som behöver stöd, till exempel välgörenhetsorganisationer, idrottsföreningar och djurföreningar. År 2021 gjordes donationer till ett belopp av 800 000 euro. Som en bank som inte är vinstdrivande använder vi inte pengar på dividender. Goda gärningar finns i kärnan av 200-åriga Sparbankens verksamhet: vi vill hjälpa finländare lokalt.

Skriven
Kategorier
Goda gärningar
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu