Asuntolaina sitoutumiskammoiselle – näin voitat jännityksen

Isot elämänmuutokset jännittävät meitä kaikkia. Älä anna sitoutumiskammon estää sinua ostamasta asuntoa, jossa tahdot rakentaa tulevaisuuttasi. Rauhoita jännitys näillä vinkeillä!

Ennen sopivan asunnon etsimisen aloitusta kannattaa tulla pankkiin juttelemaan. Näin osaat etsiä asuntoa, johon sinulla on oikeasti varaa", muistuttaa Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen.
Ennen sopivan asunnon etsimisen aloitusta kannattaa tulla pankkiin juttelemaan. Näin osaat etsiä asuntoa, johon sinulla on oikeasti varaa.

Siitä on vuosia, kun ostin ensiasuntoni, mutta muistan yhä vatsanpohjassa tuntuneen jännityksen. Nukuin pommiin aprillipäivän aamuna, jolle kaupat oli sovittu. Tilanne hermostutti, eikä myöhässä oleminen helpottanut. Soitin pankkiin, että tulossa ollaan, ja lopulta kauppakirjat saatiin kirjoitettua. 

Jännitin asuntokauppoja, koska kyseessä oli iso muutos, yksi elämäni isoimmista muutoksista. Olen työvuosieni aikana tavannut useita kaltaisiani, joita asuntolaina ja asunnon ostaminen on hermostuttanut. Kuten mihin tahansa muuhunkin jännitykseen ja huoleen, puhuminen auttaa myös asuntokauppoja miettiessä. 

Onko minulla varaa juuri siihen asuntoon, jonka bongasin verkosta asuntosivuilta? 

Ennen kuin innostut selaamaan myytäviä asuntoja, kehotan sinua tulemaan pankkiin keskustelemaan. Laskemme yhdessä, minkä hintaiseen asuntoon sinulla on realistisesti varaa, kuinka suuren asuntolainan voit saada ja miten maksat sitä kuukausittain pois. Sinun ei tarvitse pähkäillä tätä yksin!

Kun realiteetit on hahmotettu, osaat etsiä asuntoa, johon sinulla oikeasti on varaa. Silloin ei tarvitse jännittää, että elämä olisi pelkkää näkkileivän syömistä vuosikymmenet. Voit elää arkea, johon mahtuu kivoja elämyksiä ja reissuja, kun asuntolaina on mitoitettu juuri sinun elämääsi sopivaksi. Kun elämäntilanteet muuttuvat, voi asuntolainan maksuerät mukauttaa elämääsi. 

Mitä jos jotain yllättävää tapahtuu? Tutustu lainaturvaan.

Mistä tiedän, että asunto on minulle se oikea?

Sijainti, sijainti, sijainti. Jos lähipiirissäsi moni ystävä ostaa asunnon tietyltä seudulta, saatat pohtia, pitäisikö sinunkin. Samalla asuntolainalla voi saada maaseudulta omakotitalon tai Helsingistä hyvin pienen yksiön. Kannattaa miettiä, missä tahdot nähdä itsesi viiden vuoden päästä? Asutko rauhallisessa naapurustossa, korkeassa kerrostalossa vai kenties rivitalossa pellon vieressä? 

Älä seuraa muiden tahtoa, seuraa omaasi. Itse en ollut edes harkinnut vakavissani asunnon ostamista, ennen kuin se oikea asunto tuli vastaan ja se oli sitten menoa. 

Olenko naimisissa ostamani asunnon kanssa lopun ikäni?

Jos elämä vie sinut toiselle paikkakunnalle pitkäksi aikaa, tai jos asunto käykin liian pieneksi, voit laittaa asunnon vuokralle tai myydä sen. Sijainnin merkitys korostuu tässä tilanteessa. Mitä halutumpi sijainti on, sitä helpompi asunto on myydä tai vuokrata. Me autamme sinua myymään asuntosi.

Korot huolestuttavat, turhaan vai aiheesta?

Korkojen ennustetaan nousevan maltillisesti vuodesta 2019. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä asuntokaupoille ja ottaa hyöty irti matalasta korkotasosta!

Tulevaisuutta ajatellen korkojen nousulta voi suojautua valitsemalla asuntolainalle, tai osalle siitä kiinteän koron. Esimerkiksi 50% asuntolainasta voi suojata kiinteällä korolla, jolloin korkovaihteluiden vaikutus pysyy maltillisena, oli niiden suunta ylös tai alas. Lue lisää lainan korkosuojauksesta.

Vieläkin jännittää! Miksi kannattaa ostaa asunto?

Vaikka asunnon ostaminen jännitti itseäni, en ole sitä päivääkään katunut. Sanon aina: Oma luukku, oma lupa! Kun asunto on oma, on myös oma lupa remontoida ja tehdä kodista juuri oman näköinen. Omistusasunto on myös taloudellisesti kannattavin asumismuoto. Kartutat varallisuuttasi, kun maksat lainaa pois. 

Kehotan aina kaikkia, itseäni mukaan lukien, menemään pankkiin keskustelemaan ammattilaisen kanssa, jos oma talous mietityttää tai jos edessä on elämänmuutoksia. Meiltä löytyy paljon ammattitaitoa, joka voidaan valjastaa juuri sinun tarpeisiisi, jotta sinun tahtosi saadaan toteutumaan. Mikko Haverinen

Mikko on luottopäällikkö, joka aloitti pankkiuransa kesäkassapoikana. Vapaa-aikana Mikon tapaa usein uima-altaasta, ja syksyisin sienimetsästä.

 

Ota siis yhteyttä, niin palaamme asiaasi mahdollisimman pikaisesti. 

 

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista