Paljonko vauva maksaa? – Minttu listasi exceliin, kuinka paljon vauvavuosi todella maksoi

Monet tuoreet vanhemmat tiedostavat tulotason putoamisen, mutta harva varautuu siihen. Kuinka paljon sitten vauvavuosi todella maksaa?

mies nukuttaa vauvaa

Perheen perustaminen on monelle nykyisin taloudellinen päätös. Raha-asioita kannattaakin miettiä ennen uuden pienokaisen tuloa perheeseen, koska monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon lapsi todella maksaa.

Tähän aiheeseen paneudutaan Säästöpankin omassa Rahasta kiinni –podcastissa, jossa vieraana ovat bloggaaja Minttu Storgårds sekä Säästöpankin talousvalmentaja Terhi Mali.

Excelin alle jäänyt tulos pysäytti

Minttu on kolmen lapsen äiti, jonka nuorin lapsi on nyt alle parivuotias. Mami Go Go –blogia kirjoittava Minttu päätti viimeisimmän raskauden aikana listata exceliin kaikki raskaus- ja vauvavuoden menot sekä kulut.

Tulos yllätti melkoisesti, koska se meni monta tuhatta euroa yli sen summan, mitä Minttu oli maksimissaan ajatellut vauvavuoden maksaneen.

- Meillä kuluja lisäsi vauvalla puhjennut allergia, joka vaati muun muassa erikoiskorvikkeita ja lisäsi kuluja, hän kertoo.

Monet tiedostavat tulotason tippumisen, mutta harva varautuu ennakkoon

Jo ensimmäisen lapsen kohdalla Minttu oppi sen, että tilillä täytyy olla aina sen verran rahaa, että on varaa matkustaa taksilla päivystykseen keskellä yötä. Säästöpankin talousvalmentaja Terhi Mali kertoo, että tulojen putoaminen ja kulujen kasvaminen yllättää monet tuoreet vanhemmat.

- Tulotason putoaminen kyllä tiedostetaan, mutta harva osaa kuitenkaan varautua siihen ennakkoon. Moni laskee viivan alle jäävät eurot vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on jo päällä, Mali kertoo.

Hän myös muistuttaa, että lapsen hankintaan liittyy myös välillisiä kuluja, jotka on syytä ottaa huomioon.

- Monesti se voi olla, että edessä on muutto, remontti, auton hankinta tai vaikkapa vaihto. Eli rahaa menee moneen muuhunkin, kuin vain siihen lapseen.

Miten asiat kannattaisi siis ottaa haltuun? Tai paljonko vauvavuosi ihan oikeasti maksoi? Näihin kysymyksiin saat vastauksen Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastista, jonka voit kuunnella sivun yläreunasta.

TUTUSTU MYÖS MUIHIN RAHASTA KIINNI -PODCASTIN JAKSOIHIN

 

Kaipaatko apua taloutesi suunnitteluun ja tasapainottamiseen? Varaa meille aika tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista