Suunnitelmissa oman talon rakentaminen?

Onnistuneen talon rakentamisen takaa huolellinen suunnittelu ja realistinen kustannusarvio.

Säästöpankin brändikuva

Lue, mitä jokaisen omakotitalon rakentajan tulisi tietää rakennuslainasta.

Talon rakentaminen on yksi elämän suurimmista investoinnista. Sen takia suunnitteluun kannattaa käyttää riittävästi aikaa ja pyytää apua myös ulkopuolisilta. Rakennusprojektin suunnittelu kannattaa aloittaa pankista juttutuokiolla rahoituksen ammattilaisen kanssa.

– On kaikkien kannalta paras, että ennen tarkempien suunnitelmien tekoa käytäisiin pankissa kartoittamassa, minkä hintaluokan hankkeeseen itsellä on varaa. Kun raamit ovat alusta asti selvillä, on jo suunnitteluvaihe tuloksekas ja tehokas, sanoo Säästöpankin rahoituspäällikkö Anna-Riitta Haatainen.

Miten rahoittaa talon rakentaminen?

Pankissa käytävässä keskustelussa kartoitetaan rakentajan toiveet, varmistetaan maksukyky ja lainan vakuudet. Ennen pankissa vierailua kannattaakin rakennuslainan suuruutta arvioida myös lainalaskurin avulla, joka auttaa hahmottamaan tarvittavan lainan määrää, takaisinmaksuaikaa sekä korkoja. Yleensä uusi rakennettava omakotitalo kattaa osan vakuuksista, mutta sen lisäksi alkuun tarvitaan muitakin vakuuksia. Vakuuksia voivat olla esimerkiksi nykyinen omistusasunto, sijoitusomaisuus tai muu omaisuus.

On tavallista, että rakennusprojektia rahoitetaan myymällä rakentajan nykyinen omistusasunto.

– Suosittelemme asiakkaita myymään edellisen asunnon pois ja muuttamaan vuokralle rakentamisen ajaksi, koska asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet. Näin välttyy helpoiten kahden asunnon loukulta, Haatainen sanoo.

Jotta elämisen kulut eivät rakentamisen aikana nousisi kohtuuttomiksi ja asunnon rakentajilla olisi mahdollisuus keskittyä talonrakennusprojektiin, rakennuslainaan myönnetään usein lyhennysvapaata rakentamisen ajaksi.

Panosta kustannusarvioon ja varaudu muutoksiin

Kun rahoituspuoli on kunnossa, on tarkempien rakennussuunnitelmien aika. Tärkeintä on tehdä kustannusarvio huolella.

– Kustannusarvio kannattaa tehdä aina yhdessä ammattilaisen kanssa. Mitä realistisemman kustannusarvion tekee, sitä helpompi on pysyä budjetissa, Haatainen sanoo.

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että matkan varrella eteen tulee yllättäviä menoja ja budjetti paisuu. Haatainen suositteleekin jättämään kokonaan oman työn osuuden laskuista pois.

– Ainoastaan, jos rakentaja on rakennusalan ammattilainen itse, omalla työllä voi olla isompi painoarvo. Muuten kannattaa ajatella, että kaikki, mitä pystyy itse tekemään, tulee plussana päälle.

Talon rakentamisen rahoittamisen voi tehdä pala kerrallaan

Omalta osaltaan budjetin ylittymistä estää se, että rakennuslainaa otetaan aina vähän kerrallaan rakentamisen edetessä. Lainaa myönnetään hankkeesta vastaavan mestarin laatiman valmiusastetodistuksen mukaan.

Jokainen rakentaja on kuitenkin itse vastuussa budjetissa pysymisestä.

– Usein kustannusarvio ylitetään materiaalimuutoksissa. Ei kannata alkaa miettiä kalliimpaa keittiötä, jos ei ole valmis tinkimään jostain muusta. Jos jostain on tullut säästöjä, kannattaa varautua myös tuleviin yllätyksiin.

Tahdotko rakentaa oman omakotitalon? Varaa aika niin tehdään teille suunnitelma projektin toteuttamiseksi.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista