Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus? Lue talousvalmentajan vinkit

Vaurastumiseen ei ole oikotietä eikä yhtä ainoaa tapaa. Kaikki lähtee oman talouden tuntemisesta ja realististen tavoitteiden asettamisesta.

Säästöpankin brändikuva.

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa useimmille tilannetta, jossa ihminen pystyy jättämään päivätyön ennen eläkeikää ja elättämään itsensä erilaisilla passiivisilla tulonlähteillä, säästöillä ja sijoituksilla.

Ilmiön taustalla on Yhdysvalloissa jo 90-luvulla alkunsa saanut firettäminen. Firettämisen lähtökohtana on kuluttaa mahdollisimman vähän, ja säästää sekä sijoittaa valtaosa, jopa 70 prosenttia, tuloista.

Talousvalmentajamme Terhi Mali haluaa laventaa taloudellisen riippumattomuuden käsitettä. Hänen mielestään arkea ei kannata vetää liian tiukille kymmenien vuosien päässä siintävän tavoitteen takia.

”Ihmiset unohtavat sen, mitä vaurastumisella lopulta tavoitellaan. Lähes aina taustalla on toive, että pystyy elämään onnellista ja omien arvojen mukaista elämää.”

Malin mukaan onnellista elämää pitää pystyä elämään myös matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta.

”Ei kannata rakentaa pilvilinnaa vasta kymmenien vuosien päähän. Talouteen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, joihin ihminen ei pysty itse vaikuttamaan.”

Miten saada rahaa kerättyä?

Vaurastumiseen ei ole yhtä ainoaa reittiä. Käytettävissä olevia keinoja ovat Malin mukaan kulujen karsiminen, tuloista säästäminen ja säästöjen sijoittaminen sekä passiivisten tulonlähteiden hankkiminen.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuihin.

Jos tavoittelee taloudellista riippumattomuutta ilman aiempia säästöjä, kannattaa pientenkin summien sijoittaminen aloittaa mahdollisimman varhain. Korkoa korolle -efekti perustuu siihen, että sijoitetun rahan pääomalle ja korolle maksetaan korkoa, joka jatkuvasti kasvattaa sijoituksissa kiinni olevaa rahasummaa. Mitä kauemmin rahat ovat sijoitettuna, sitä suurempi on koron osuus säästössä olevasta summasta.

Mali sanoo, että yksiselitteisiä neuvoja siihen, miten omaisuutta saa kartutettua kaikkein parhaiten, on mahdotonta antaa. Kaikki lähtee oman taloudellisen tilanteen selvittämisestä ja realistisen säästö- ja sijoitussuunnitelman laatimisesta.

”Toivoisin, että suomalaiset käyttäisivät oman talouden suunnittelussa rohkeammin apuna ammattilaisia. Esimerkiksi firettämisen synnyinmaassa Yhdysvalloissa henkilökohtaisen talousneuvojan konsultoiminen on arkipäivää.”

Kohti taloudellista riippumattomuutta – miten aloittaa?

Talousvalmentajamme Terhi Mali listasi neljä vinkkiä taloudellista riippumattomuutta tavoittelevalle.

1. Tärkeintä on ensimmäiseksi selvittää oma taloudellinen tilanne ja tavoitteet perin pohjin.

Mieti, mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa juuri sinulle. Yksinkertaisimmillaan se voi satojen tuhansien varallisuuden sijasta tarkoittaa sellaisen pesämunan kartuttamista, että selviää arjen yllätyksistä. Oman taloudellisen tilanteen kartoittamiseen ja tavoitteiden asettamiseen voit hyödyntää esimerkiksi pankin asiantuntijoita.

2. Listaa tulot ja menot ja määritä tavoite säästämiselle.

Voit tavoitella normaalissa arjessa esimerkiksi 50/30/20 -jakoa, jossa 50% kuukauden tuloista on varattu kiinteisiin menoihin eli asumiseen ja laskuihin, 30% muuttuville kustannuksille eli harrastuksille ja hankinnoille, sekä 20% säästöille ja sijoituksille. Voit käyttää apuna tulojen ja menojen suunnitteluun budjettilaskuriamme.

3. Pilko kaukana siintävä säästötavoite ensin vuosille, ja vie se sen jälkeen vielä kuukausitasolle.

Näin pystyt realistisesti tarkastelemaan ja tarvittaessa priorisoimaan arjen kuluja. Sinulle sopivan säästökohteen valintaan saat apua säästölaskuristamme.

4. Tiedosta, että elämässä tulee vastaan muuttujia.

Mitä pidempi aikajänne varallisuuden kartuttamisessa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä eteen tulee matkan varrella tilanteita, jolloin omalta taloudelta vaaditaan joustoa. Voit ajatella varallisuuden kartuttamista ruokavaliona: hetkittäinen lipsuminen on sallittua ja ymmärrettävää, kun suuret linjat ovat kunnossa.

Haluatko päästä alkuun? Varaa aika tapaamiseen talouden asiantuntijan kanssa.

Onko tavoite jo selvillä, mutta kohde puuttuu? Tutustu menestyneisiin rahastoihimme:

Säästöpankki Lyhytkorko on Pohjoismaiden paras lyhyen koron rahasto ja Säästöpankki Pienyhtiöt on paras pohjoismainen Suomi-osakkeet -rahasto. (Lähde: Lipper Fund Awards 2022). Lue lisää.

Tutkimusyhtiö Morningstar rankkasi maaliskuussa 2021 Suomen parhaat Suomi-osakkeet. Säästöpankki Pienyhtiöt -rahasto sijoittui kärkikolmikkoon Suomi-osakkeet Awards-nimityksissä.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista