Yhdysvaltojen talous kasvoi tarkennettujen tietojen perusteella viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kausitasoitettuna vuositasolla 7,0 % edellisestä neljänneksestä. Koko vuoden 2021 kasvuvauhdiksi tuli 5,6 %. Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvun odotetaan olevan maltillisempaa. Aikaisemmin maltilliset odotukset liittyivät korkeisiin inflaatiolukuihin ja keskuspankin kiristyvään rahapolitiikkaan. Nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden vaikutukset raaka-ainehintoihin ja maailmantalouteen laajemmaltikin heikentävät myös Yhdysvaltojen kasvunäkymiä.
Yhdysvaltojen talous on pandemian jälkeen suhteellisen hyvässä kasvuvauhdissa, joten vaikutukset ovat Eurooppaan verrattuna pienemmät. Silti raaka-aineiden hintojen nousu pienentää kuluttajien käytettävissä olevia tuloja, vähentää kulutuskysyntää ja sitä kautta maan talouskasvua.
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) nousi odotuksia enemmän helmikuussa vahvan kysynnän tukemana (helmikuu 58,6, tammikuu 57,6). Toimitus- ja tarjontaketjuihin liittyvät ongelmat näyttivät hieman helpottuneen. Indeksin osatekijöistä uudet tilaukset kasvoivat selkeästi ja tuotannon kasvaessa puolestaan maltillisesti.
Palvelusektorin ostopäällikköindeksi (ISM) puolestaan laski helmikuussa kolmatta kuukautta omikrontartuntojen hiipumisesta huolimatta (helmikuu 56,5, tammikuu 59,9). Indeksin osatekijöistä aktiviteetti ja uudet tilaukset laskivat aikaisemmista korkeista tasoista, mutta indikoivat edelleen kasvua. Ainoastaan työllisyyskomponentti laski kasvun rajana pidetyn 50 pisteen alle työvoiman saatavuuden pysyessä yrityksille edelleen haasteellisena.
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys helmikuussa oli tammikuun tavoin selvästi markkinoiden odotuksia korkeampi. Uusien työpaikkojen lisäys oli kuukauden aikana 678 000. Samalla myös parin edellisen kuukauden lukuja tarkistettiin ylöspäin. Työllisuustilanne on Yhdysvalloissa vahva. Työttömyysaste laski tammikuusta (helmikuu 3,8 %, tammikuu 4,0 %) työvoiman osallistumisasteen hienoisesti noustessa (helmikuu 62,3 %, tammikuu 62,2 %).
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitea ei kokoustanut helmikuussa. Tammikuun kokouksesta julkaistu muistio ei myöskään selventänyt komitean näkemystä rahapolitiikan kiristämisen tahdista. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kuukausittaiset arvopaperiostot loppuvat maaliskuussa. Helmikuun vahvojen talouslukujen julkistusten jälkeen markkinoilla odotettiin komitealta maaliskuussa jopa 0,5 %-yksikön nostoa ohjauskoron vaihteluväliin ja nostoja myös tulevissa kokouksissa. Lisäksi odotukset pankin taseen pienennyksen aloittamisesta aikaistuivat.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla teki keskuspankkien työn vaikeammaksi ja muutti myös markkinoiden odotuksia tulevasta. Keskuspankit joutuvat tasapainoilemaan korkealle kohonneiden inflaatiolukujen ja rahoitusmarkkinoiden vakauden kanssa. Eurooppaan verrattuna sodalla on Yhdysvaltojen talouteen todennäköisesti pienempi vaikutus.
Venäjälle asetettujen pakotteiden seurauksena energian hinta on noussut ja pitää inflaation myös Yhdysvalloissa korkealla tasolla pidempään. Kaikkia negatiivisia vaikutuksia on vaikea ennakoida, joten Fed joutuu olemaan varovainen toimissaan. Fedin pääjohtaja Powellin kongressille pitämän puheen jälkeen on odotettavissa, että ohjauskoron vaihteluväliä nostetaan maaliskuussa 0,25 %-yksikköä. Jatkon osalta markkinoilla odotetaan tällä hetkellä, että keskuspankki nostaisi ohjauskorkonsa vaihteluväliä kuluvana vuonna kaikkiaan viisi kertaa. Pankin seuraava korkopäätös julkaistaan 16.3.2022.