Paikallinen pankki pärjää yhdessä asiakkaiden kanssa

Koronapandemian vaikutukset Aito Säästöpankki Oy:n liiketoimintaan olivat odotettua vähäisemmät. Vilkkaasti käynyt asuntolainakauppa kiritti pankin asuntoluottokannan tammi-kesäkuussa 4 % kasvuun. Vaikka koronarajoitukset hankaloittivat uusien asiakkaiden kanssa kasvokkain käytäviä neuvotteluita, onnistui pankki hankkimaan 1 970 uutta asiakasta. Tase kasvoi vertailukaudesta 1,3 % ja oli 1,15 miljardia euroa (1,13).

Tammi-kesäkuun tuloskehitys oli viime vuoden vastaavaa ajankohtaa heikompi. Pankin liikevoitto katsauskaudella oli 3,1 miljoonaa euroa (5,9), mihin vaikutti yhdistymisestä ja meneillään olevista kehitysprojekteista aiheutuneet kulut sekä pankin sijoitussalkun tulosvaikutteinen arvon alentuminen 3,1 miljoonalla eurolla osakemarkkinoiden voimakkaiden kurssiliikkeiden vuoksi.

Asiakasliiketoiminta kasvoi ja kehittyi odotusten mukaan. Korkokate kasvoi 3,1 % ja palkkiotuotot 7 %. Asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat 9,3 % ja asiakasvarat 5,7 %. Pankin vakavaraisuus on hyvä, 22 %.

Korona vauhditti digipalvelujen käyttöä

Paikallinen pankki elää vahvasti mukana asiakkaiden arjessa.

-Kun asiakkaillamme menee hyvin, myös meillä menee hyvin. Vastaavasti kohtamme myös vaikeat ajat yhdessä. Korona horjutti monen asiakkaamme taloutta, mutta tällä hetkellä näyttää, että vaikutukset jäävät ennakoitua pienemmiksi. Tarjosimme henkilöasiakkaille mahdollisuuden kuuden kuukauden kuluttomaan lyhennysvapaaseen, ja niitä myönnettiin maalis-huhtikuussa ennätysmäärä. Moni yritysasiakas haki valmiiksi päätöksen lyhennysvapaasta, mutta tähän mennessä vain pieni osa on ottanut lyhennysvapaan käyttöön. Loppujen lopuksi luoton uudelleenjärjestelyt koskivat vain noin 5 % luottokannastamme, kertoo Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen tyytyväisenä.

Korona muutti vauhdilla Aito Säästöpankin asiakkaiden asiointitapoja.

-Kun vielä alkuvuodesta asiakkaamme tulivat kaikista mieluimmin tapaamaan meitä konttoriin, loppukeväästä lähes kaikki asiakaskohtaamiset tapahtuivat verkko- ja puhelintapaamisina. Digipalvelumme tulivat yllättävän nopeasti tutuksi monelle sellaiselle asiakkaalle, joka asioi ennen koronaa pääasiassa konttorissa, sanoo Ahonen.

Säästäminen on mielekkäämpää kuin koskaan ennen

Huittisten Säästöpankin kanssa kesäkuun alussa tehdyn historiallisen yhdistymisen tuloksena Aito Säästöpankki on Säästöpankkiryhmän toiseksi suurin Säästöpankki. Yhdistymisen jälkeen Aito Säästöpankki toimii 15 kunnan alueella Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

Mitä paremmin pankki menestyy, sitä suurempi osa pankin voittovaroista ohjataan vuosittain eteenpäin lahjoituksina ja apurahoina paikallisen yhteisön hyvinvointia edistämään.

-Meidät omistaa kolme säätiötä; Huittisten, Ikaalisten ja Luopioisten Säästöpankkisäätiöt. Säätiöt jakavat osan saamastaan osingosta eteenpäin pankkimme syntysijoille. Kesäkuussa Luopioisten Säästöpankkisäätiö myönsi apurahoja lähes 60 000 euroa. Lisäksi jaoimme keväällä Säästöpankkien Hyviä tekoja äänestyksen kautta yhteensä 70 000 euroa Satakunnan ja Pirkanmaan alueen hyvää tekeville tahoille, Ahonen iloitsee.

Säästöpankin perustehtävä on säästämisen edistäminen, ja säästämisestä tai sen aloittamisesta keskustellaan lähes jokaisessa asiakaskohtaamisessa.

-Silti vasta koronakevät konkretisoi monelle säästämisen tärkeyden: oma talous on hyvin haavoittuvainen, jos sen suojaksi ei ole kerryttänyt minkäänlaista puskuria. Vaikka paras aika säästämisen aloittamiselle oli eilen, toiseksi paras aika on onneksi tänään. Puskurirahaston kerryttäminen on juuri nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan ennen, Ahonen neuvoo.

Sp-Kodilla vilkas kevät

Säästöpankkiryhmään kuuluvan kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin kevät on sujunut vilkkaasti. Kotona vietetty aika vaikuttaa siihen, että nyt moni tahtoo joko kunnostaa nykyistä kotiaan tai vaihtaa uuteen kotiin. Esimerkiksi Pirkanmaan alueella toimivan Sp-Koti Aulan käytettyjen kohteiden kauppamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 26 %.

-Välittäjiemme mukaan kaikenlaiset mökit hintaluokasta riippumatta ovat vaihtaneet omistajaa Pirkanmaalla nopeasti – jopa viikossa. Myyntiajat ovat lyhyempiä ja kauppoja on tehty määrällisesti enemmän kuin aikaisemmin. Myös halvat omakotitalot ja hyväkuntoiset 3-4 huoneen rivitaloasunnot hyvillä kulkuyhteyksillä ovat erittäin kysyttyjä, kertoo Ahonen.

Koronapandemiasta huolimatta Sp-Kodin kauppa myös Huittisissa ja Sastamalassa kävi tammi-kesäkuussa hyvin, vain huhti- ja toukokuu olivat vuoden takaista hiljaisempia. Erityisen kysyttyjä tällä hetkellä ovat  kohtuuhintaiset, noin 100 000 euron hintaluokan hyväkuntoiset rantapaikat.

Monet hakevat nyt kotia luonnon helmasta, ja mielellään vielä järven läheisyydestä.

-Mahdollisuus etätyöhön avaa ovet myös hieman syrjemmällä asumiselle. Samalla haetaan isompia neliöitä ja lisää tilaa ympärille, Ahonen sanoo.

Korona-aikana kaikki eivät ole halunneet laittaa kotiaan julkiseen myyntiin ja täyteen katsojia.

-Sp-Koti etsii ostotoimeksiannon kautta uuden kodin ostajalle kohteita, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Moni asunnon myyjä on vastannut tällaiseen ostoilmoitukseen, ja välttynyt näin julkisten näyttöjen järjestämiseltä. Ostotoimeksianto palvelee niin asunnon ostajaa kuin myyjääkin, Ahonen toteaa.

Lisätietoja:

Pirkko Ahonen | toimitusjohtaja | Aito Säästöpankki | 050 407 0334 | pirkko.ahonen@saastopankki.fi | @PankkiPirkko

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Aito Säästöpankki

Ajankohtaista